Kochamy się w mące pszennej, która zawiera krwiożerczy gluten, a jeszcze bardziej kochamy się w aromatycznych, ciągnących się serach i intensywnych przyprawach, dlatego nasza quesadilla na dwa sery z kurczakiem w ostrej panierce jest niejako hymnem o tej miłości.
Co to takiego ta quesadilla? Nic innego jak kanapka z tortilli, pokrojona w trójkąty i wypełniona ulubionymi składnikami. Ta dowolność nas bardzo rozpromieniła, ponieważ mogliśmy dać upust naszej żądzy w kierunku stonerskiego żarcia, po którym chce sie tylko… wziąć dokładkę.
I tak pojawiły się u nas dwa sery (mimolette i lazur), majonez, sos barbecue i gwiazda tej gali – jedyna w swoim rodzaju, soczysta pierś z kurczaka w ostrej, chrupiącej panierce, głęboko smażona.
Zanim przejdziemy do nakładania, składania i innych technicznych wyzwań, przyjrzyjmy się raz jeszcze aktorom grającym w tym spektaklu.
Składniki:
Quesadilla na dwa sery z kurczakiem w ostrej panierce:
2 panierowane stripsy a’la KFC
3 łyżki domowego majonezu
2 łyżki sosu barbecue
100g startego sera mimolette
50g startego sera pleśniowego lazur
Pyk-pyk, mach-mach i gotowe
Chwytamy za jeden placek tortilli i wysmarowujemy go majonezem. Następnie kładziemy ser mimolette, pokrojone w paski stripsy z kurczaka i ser lazur. Bierzemy drugi placek, smarujemy go sosem barbecue i przykrywamy część z nadzieniem.
Rozgrzewamy porządnie suchą patelnię i kładziemy tam nasze quesadille. Smażymy ok. 2 minut na średnim ogniu, przewracamy na drugą stronę (najlepiej dwiema łopatkami, żeby całość się nie rozleciała) i kontynuujemy smażenie, tak samo długo, aż sery się całkiem stopią, a tortille przyrumienią.
Quesadille zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerze. Każdą z nich kroimy na 4 części i zachwycamy się sami sobą, jacy to z nas wspaniali kucharze.
- 2 panierowane stripsy a'la KFC
- 4 domowe placki tortilla
- 3 łyżki domowego majonezu
- 2 łyżki sosu barbecue
- 100 g startego sera mimolette
- 50 g startego sera pleśniowego lazur
-
Wysmaruj jeden placek tortilli majonezem.
-
Ułóż na nim ser mimolette, pokrojone w paski stripsy z kurczaka i ser lazur.
-
Posmaruj drugi placek sosem barbecue i przykryj nim quesadillę.
-
Rozgrzej porządnie suchą patelnię i ułóż na niej quesadillę.
-
Smaż ok. 2 minuty na średnim ogniu, przewróć na drugą stronę i kontynuuj smażenie, aż sery sięstopią, a tortille przyrumienią.