Quesadilla na dwa sery z kurczakiem w ostrej panierce

by Stonerchef

Kochamy się w mące pszennej, która zawiera krwiożerczy gluten, a jeszcze bardziej kochamy się w aromatycznych, ciągnących się serach i intensywnych przyprawach, dlatego nasza quesadilla na dwa sery z kurczakiem w ostrej panierce jest niejako hymnem o tej miłości.

Co to takiego ta quesadilla? Nic innego jak kanapka z tortilli, pokrojona w trójkąty i wypełniona ulubionymi składnikami. Ta dowolność nas bardzo rozpromieniła, ponieważ mogliśmy dać upust naszej żądzy w kierunku stonerskiego żarcia, po którym chce sie tylko… wziąć dokładkę.

I tak pojawiły się u nas dwa sery (mimolette i lazur), majonez, sos barbecue i gwiazda tej gali – jedyna w swoim rodzaju, soczysta pierś z kurczaka w ostrej, chrupiącej panierce, głęboko smażona. 

Zanim przejdziemy do nakładania, składania i innych technicznych wyzwań, przyjrzyjmy się raz jeszcze aktorom grającym w tym spektaklu.

Składniki:

quesadilla na dwa sery z kurczakiem

Quesadilla na dwa sery z kurczakiem w ostrej panierce:

2  panierowane stripsy a’la KFC

4 domowe placki tortilla

3 łyżki domowego majonezu

2 łyżki sosu barbecue

100g startego sera mimolette

50g startego sera pleśniowego lazur

 

Pyk-pyk, mach-mach i gotowe

Chwytamy za jeden placek tortilli i wysmarowujemy go majonezem. Następnie kładziemy ser mimolette, pokrojone w paski stripsy z kurczaka i ser lazur. Bierzemy drugi placek, smarujemy go sosem barbecue i przykrywamy część z nadzieniem. 

Rozgrzewamy porządnie suchą patelnię i kładziemy tam nasze quesadille. Smażymy ok. 2 minut na średnim ogniu, przewracamy na drugą stronę (najlepiej dwiema łopatkami, żeby całość się nie rozleciała) i kontynuujemy smażenie, tak samo długo, aż sery się całkiem stopią, a tortille przyrumienią.

quesadilla na dwa sery z kurczakiem

Quesadille zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerze. Każdą z nich kroimy na 4 części i zachwycamy się sami sobą, jacy to z nas wspaniali kucharze.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Quesadilla na dwa sery z kurczakiem w ostrej panierce
  • 2 panierowane stripsy a'la KFC
  • 4 domowe placki tortilla
  • 3 łyżki domowego majonezu
  • 2 łyżki sosu barbecue
  • 100 g startego sera mimolette
  • 50 g startego sera pleśniowego lazur
Wskazówki
  1. Wysmaruj jeden placek tortilli majonezem.
  2. Ułóż na nim ser mimolette, pokrojone w paski stripsy z kurczaka i ser lazur.
  3. Posmaruj drugi placek sosem barbecue i przykryj nim quesadillę.
  4. Rozgrzej porządnie suchą patelnię i ułóż na niej quesadillę.
  5. Smaż ok. 2 minuty na średnim ogniu, przewróć na drugą stronę i kontynuuj smażenie, aż sery sięstopią, a tortille przyrumienią.

 

Zobacz również inne artykuły