Słowo „dressing” może być w tym przypadku mylące, bowiem jego lekkość nie znajduje nijak odbicia w przypadku sosu „Ranch”.
Ale za to jak smakuje… Majonez i śmietana idealnie łączą się z posiekanym szczypiorkiem, który podsypany zostanie mieszanką suszonych ziół, takich jak koperek i natka pietruszki – no to czas na trochę wiejskiego akcentu!
Składniki:
Dressing „Ranch”:
125ml majonezu (pół szklanki)
125ml śmietany kwaśnej 18% (pół szklanki)
1 łyżeczka posiekanego, świeżego szczypiorku
0,5 łyżeczki mielonej cebuli
0,5 łyżeczki mielonego czosnku
0,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki
0,5 łyżeczki suszonego koperku
0,5 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu czarnego
Przygotowanie:
- Dressing „Ranch”: W misce mieszamy dokładnie śmietanę z majonezem. Dodajemy szczypiorek, pozostałe przyprawy i mieszamy raz jeszcze. Sos przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, żeby smaki zdążyły się ze sobą zaprzyjaźnić.
Podanie:
Ten dressing jest na tyle uniwersalny, że sprawdzi się doskonale zarówno na godnie przygotowanej kanapce ze świeżą wędliną, jak i w połączeniu z sosem barbecue, jako ostateczna mieszanka do makaronowych zapiekanek na czas nagłego ataku gastro.
- 125 ml majonezu pół szklanki
- 125 ml śmietany kwaśnej 18% pół szklanki
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego szczypiorku
- 0,5 łyżeczki mielonej cebuli
- 0,5 łyżeczki mielonego czosnku
- 0,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 0,5 łyżeczki suszonego koperku
- 0,5 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu czarnego
-
W misce wymieszaj dokładnie śmietanę z majonezem.
-
Dodaj szczypiorek i pozostałe przyprawy, po czym ponownie wszystko wymieszaj.
-
Wstaw sos do lodówki na minimum godzinę.