HomeCategorySosy i dipy - Stonerchef

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/11/sliwkowy-sos-bbq.jpg

Tego po prostu nie można było dalej odwlekać. Marzył nam się sos BBQ na wędzonej śliwce, który posiadałby taką piękny, autentycznie ciemno-bordowy kolor bez żadnych zbędnych barwników. Wiecie, tylko śliwki, my i trochę papryczek chipotle, bo czymś tę niewątpliwie dymną słodycz węgierek trzeba przełamać. Sos BBQ na wędzonej śliwce – taki bardzo bliski naszym oczekiwaniom...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/09/gotowy-ananasowy-sos-habanero-w-butelce.jpg

Dawno nie gotowaliśmy czegoś szczególnie ostrego w sensie delikatnie masochistycznym. Ostre papryczki i kapsaicyna towarzyszą nam na co dzień, jednak brak nam było tych kropli potu na czole, delikatnie zaczerwienionych policzków i wybitnej ulgi, kiedy ostrość delikatnie odpuszcza. Nasze najnowsze dziecko to ananasowy sos habanero, przepięknie drażniąca słodycz. Sosy habanero powoli wchodzą na polski rynek,...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/09/nachos-w-dipie.jpg

Na co dzień mamy tyle samo wspólnego z piłką nożną, co z jarmużem, ale gdy gra nasza reprezentacja, to odzywa się nasz wewnętrzny husarz i odpalamy srogi doping, żeby chłopaki strzelali tłuste bramki. Taka nasza forma patriotyzmu – nie wspieramy patriotycznych szwalni, więc chociaż tyle możemy zrobić dla kraju. Dzisiejsza przegryzka ma kolor żółtej kartki,...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/06/guacamole-w-mozdzierzu.jpg

Guacamole to jeden z najbardziej prawilnych sposobów na wykorzystanie awokado, biorąc pod uwagę, że sam owoc ostatnio jest w przepisach bardziej rozchwytywany, niż Piotr Stramowski na castingach. Dzisiaj pokażemy Wam właśnie przepis na banalne, intensywne i w punkt przyprawione guacamole – ponieważ dobre dipy trzeba szanować. Może porozmawiamy sekundkę o poszczególnych składnikach użytych do guacamole....

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/04/zblizenie-na-miodowo-piwny-sos-bbq.jpg

Teoretycznie jest wiosna. Teoretycznie mamy też sezon grillowy. W praktyce, gdyby nagle wszędzie odcięto dostawy wody, to można się kąpać w kałużach. Mimo wszystko nadal wierzymy, że zarówno wiosna, jak i grill niedługo wejdą pełną parą do domostw, więc pełni nadziei dzielimy się przepisem na miodowo-piwny sos BBQ, który można również stosować jako składnik marynaty...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/04/sos-musztardowo-sliwkowy.jpg

Naszło nas ostatnio na jakiś odjechany sos do mięsa z nakierowaniem na drób. No i tak się nam przypomniało, że ostatnio dywagowaliśmy nad tym, że fajnie byłoby sobie przypomnieć smak powideł śliwkowych, ale w towarzystwie czegoś ostrego, coby osiągnąć dwupoziomowość smaków. Ostatecznie wyszły cztery poziomy, a w garnku pojawił się sos musztardowo-śliwkowy z pistacjami. Historia tego...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/04/zblizenie-na-klasyczny-sos-bbq.jpg

Jeśli szukacie porządnej bazy pod dowolny sos barbecue, to znaleźliście się we właściwym miejscu. Dzisiaj w naszym Wsparciu Technicznym odbędzie się bez tunningu. Sama poczciwa wiedza, proste tipy i wszystko dostępne – jak zawsze – w łatwo przyswajalny sposób. Dzisiaj bierzemy pod lupę absolutnie klasyczny, tradycyjny sos barbecue. Daleko nam do omnibusów, którzy znają odpowiedź...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/03/domowy-ketchup.jpg

Tak kombinujemy z różnymi przetworami i sosami, wymyślamy nowe poziomy ostrości robiąc dżem z habanero, jakieś sosy z mango, teksańskie barbecue, a doszło do nas niedawno, że w sumie to nie robiliśmy jeszcze ketchupu – i oto jest. Domowy ketchup w 30 minut. Jeśli też zmagacie się z dylematem, czy powinno się mówić „keczap”, czy...