zbliżenie na krążki cebulowe

Krążki cebulowe w piwnym cieście

by Stonerchef

Krążki cebulowe są jednym z tych arcysmacznych i banalnych w wykonaniu dodatków, które potrafią wnieść smażone jedzonko na przynajmniej jeden poziom wyżej. Jest kilka sposobów panierowania tego przysmaku – można do tego użyć tempury lub okruszków panko, a my postawiliśmy na ciasto piwne, co okazało się strzałem w sam środek tarczy, bo pałaszowaliśmy je wtedy z mięsnymi pierogami.

Ze wszystkich rzeczy, które można sparować z cebulą, mięso jest jej nieodłącznym towarzyszem. Właściwie to ta dwójka jest jak my, bo też spędzamy ze sobą każdą możliwą chwilę, a razem wszystko smakuje lepiej. No i pewnie trochę cebuli w nas gdzieś głęboko siedzi – tego się nie wyzbędziemy.

Ciasto na nasze krążki cebulowe jest kwintesencją prostoty, bo mamy do czynienia z mieszanką dwóch mąk, mieloną cebulą, czosnkiem, chili cayenne skąpaną w piwie i wodzie gazowanej. Dzięki tym dwóm składnikom ciasto jest nie tylko lekkie i wybornie chrupiące, ale przede wszystkim ma pełno pęcherzyków powietrza, które sprawiają, że zmiękczona od smażenia cebula kontrastuje z nim w taki sposób, że każdy gryz i zetknięcie się krążków z buzią skutkuje bezwarunkowym uśmiechem na twarzy.

Jeśli macie w domu frytownicę, to wspaniale, bo wtedy możecie ustawić idealną temperaturę do smażenia krążków (ok. 170 stopni) i cieszyć się perfekcyjnie wysmażonymi pierścieniami. W przypadku braku frytownicy najlepiej będzie skorzystać z uprzejmości dużego garnka z grubym dnem. Wok z kolei odpada, bo nie posiada równomiernej powierzchni, przez co ciepło jest źle rozprowadzane, a co za tym idzie, nie nadaje się do smażenia na głębokim oleju.


Do przygotowania krążków cebulowych w piwnym cieście potrzebne będą:

  • frytownica lub głębokie naczynie z grubym dnem (np. wok albo garnek),
  • termometr kuchenny,
  • łyżka cedzakowa,
  • ręczniki papierowe,
  • kilka dużych misek,
  • szczypce,
  • trzepaczka lub drewniana łyżka / szpatułka

My akurat na potrzeby obiadu zużyliśmy 3 duże cebule, więc jeśli zamierzacie kierować się naszymi proporcjami, to przygotujcie się na masę złocistych pierścieni. A teraz raz, dwa za butlę z olejem i tankujemy przynajmniej do połowy baku garnka.

Krążki cebulowe w piwnym cieście:

3 duże cebule

390g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)

190g mąki kukurydzianej

1 duże jajko

2 łyżeczki mielonego czosnku

2 łyżrczki mielonej cebuli

2 łyżeczki chili cayenne

1,5 łyżeczki białego cukru

2 łyżeczki soli + więcej do posypania

500ml wody gazowanej

375ml jasnego lagera

Ok. 1,5 litra oleju rzepakowego do smażenia

Podsmaż mnie no tom cebulkie

Zgodnie z życzeniem – tylko zamiast podsmażania będziemy smażyć na głębokim oleju. Najpierw jednak przygotujemy krążki do rytuału.

Kroimy cebulę w plastry o grubości ok. 2cm i wyjmujemy z nich krążki.

krążki surowej cebuli

W misce umieszczamy 130g mąki i wrzucamy do niej cebulę, dokładnie obtaczając ją mąką.

krążki cebuli obtoczone w mące

W osobnej misce łączymy pozostałą mąkę pszenną z mąką kukurydzianą i przyprawami. Trzecia miska posłuży nam z kolei do roztrzepania jajek i wymieszania z nimi piwa oraz wody. Stopniowo łączymy suche składniki z mokrymi i dokładnie mieszamy całość, aż powstanie lejące się ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie, dosypujemy jeszcze dodatkową ilość mąki.

ciasto do krążków cebulowych

W dużym garnku rozgrzewamy porządnie olej i sprawdzamy, czy ciasto na krążki wrzucone do tłuszczu zacznie szybko wypływać. Jeśli wypłynie po ok. 1,5-2 sekundach, to znaczy, że olej osiągnął idealną temperaturę. Krążki cebulowe smażymy w partiach ok. 3 minuty, przewracając je co jakiś czas na drugą stronę.

smażone krążki cebulowe

krążki cebulowe zbliżenie na krążki cebulowe

Jak sami widzicie, sporo tego cebulackiego materiału nam się wysmażyło. Jeśli więc chcecie zachować chrupkość ciasta i wysoką temperaturę krążków, nagrzejcie piekarnik do 50-60 stopni i wkładajcie tam już usmażone i odsączone pierścienie. A żeby już ostatecznie wykończyć naszą przegryzkę i podbić jej smak, mielimy grubo sól himalajską i obsypujemy krążki z wierzchu.

Można się zakochać.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
10 mins
Część właściwa
10 mins
Łącznie
20 mins
 
Ilość: 30 krążków
Składniki
  • 390 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 190 g mąki kukurydzianej
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 2 łyżeczki mielonej cebuli
  • 2 łyżeczki chili cayenne
  • 1,5 łyżeczki białego cukru
  • 2 łyżeczki soli + więcej do posypania
  • 500 ml wody gazowanej
  • Ok. 1,5 litra oleju rzepakowego do smażenia
Wskazówki
  1. Pokrój cebulę w plastry o grubości ok. 2cm i wyjmij z nich krążki.

  2. Umieść w misce 130g mąki pszennej i wrzuć do niej cebulę. Obtocz ją dokładnie w mące.

  3. W osobnej misce połącz pozostałą mąkę pszenną z mąką kukurydzianą i przyprawami.

  4. W trzeciej misce roztrzep jajko i wymieszaj je z wodą oraz piwem. 

  5. Połącz stopniowo suche skłandiki z mokrymi, dokładnie mieszając całość, aż powstanie lejące się ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie, dosyp jeszcze dodatkową ilość mąki.

  6. Rozgrzej porządnie olej rzepakowy w dużym garnku i sprawdź, czy ciasto na krążki wrzucone do tłuszczu zacznie szybko wypływać. Jeśli wypłynie po ok. 1,5-2 sekundach, to znaczy, że olej osiągnął idealną temperaturę.

  7. Smaż krążki w partiach ok. 3 minuty, przewracając je co jakiś czas na drugą stronę.

  8. Odsącz je na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.

Zobacz również inne artykuły