Krążki cebulowe są jednym z tych arcysmacznych i banalnych w wykonaniu dodatków, które potrafią wnieść smażone jedzonko na przynajmniej jeden poziom wyżej. Jest kilka sposobów panierowania tego przysmaku – można do tego użyć tempury lub okruszków panko, a my postawiliśmy na ciasto piwne, co okazało się strzałem w sam środek tarczy, bo pałaszowaliśmy je wtedy z mięsnymi pierogami.
Ze wszystkich rzeczy, które można sparować z cebulą, mięso jest jej nieodłącznym towarzyszem. Właściwie to ta dwójka jest jak my, bo też spędzamy ze sobą każdą możliwą chwilę, a razem wszystko smakuje lepiej. No i pewnie trochę cebuli w nas gdzieś głęboko siedzi – tego się nie wyzbędziemy.
Ciasto na nasze krążki cebulowe jest kwintesencją prostoty, bo mamy do czynienia z mieszanką dwóch mąk, mieloną cebulą, czosnkiem, chili cayenne skąpaną w piwie i wodzie gazowanej. Dzięki tym dwóm składnikom ciasto jest nie tylko lekkie i wybornie chrupiące, ale przede wszystkim ma pełno pęcherzyków powietrza, które sprawiają, że zmiękczona od smażenia cebula kontrastuje z nim w taki sposób, że każdy gryz i zetknięcie się krążków z buzią skutkuje bezwarunkowym uśmiechem na twarzy.
Jeśli macie w domu frytownicę, to wspaniale, bo wtedy możecie ustawić idealną temperaturę do smażenia krążków (ok. 170 stopni) i cieszyć się perfekcyjnie wysmażonymi pierścieniami. W przypadku braku frytownicy najlepiej będzie skorzystać z uprzejmości dużego garnka z grubym dnem. Wok z kolei odpada, bo nie posiada równomiernej powierzchni, przez co ciepło jest źle rozprowadzane, a co za tym idzie, nie nadaje się do smażenia na głębokim oleju.
Do przygotowania krążków cebulowych w piwnym cieście potrzebne będą:
- frytownica lub głębokie naczynie z grubym dnem (np. wok albo garnek),
- termometr kuchenny,
- łyżka cedzakowa,
- ręczniki papierowe,
- kilka dużych misek,
- szczypce,
- trzepaczka lub drewniana łyżka / szpatułka
My akurat na potrzeby obiadu zużyliśmy 3 duże cebule, więc jeśli zamierzacie kierować się naszymi proporcjami, to przygotujcie się na masę złocistych pierścieni. A teraz raz, dwa za butlę z olejem i tankujemy przynajmniej do połowy baku garnka.
Krążki cebulowe w piwnym cieście:
3 duże cebule
390g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
190g mąki kukurydzianej
1 duże jajko
2 łyżeczki mielonego czosnku
2 łyżrczki mielonej cebuli
2 łyżeczki chili cayenne
1,5 łyżeczki białego cukru
2 łyżeczki soli + więcej do posypania
500ml wody gazowanej
375ml jasnego lagera
Ok. 1,5 litra oleju rzepakowego do smażenia
Podsmaż mnie no tom cebulkie
Zgodnie z życzeniem – tylko zamiast podsmażania będziemy smażyć na głębokim oleju. Najpierw jednak przygotujemy krążki do rytuału.
Kroimy cebulę w plastry o grubości ok. 2cm i wyjmujemy z nich krążki.
W misce umieszczamy 130g mąki i wrzucamy do niej cebulę, dokładnie obtaczając ją mąką.
W osobnej misce łączymy pozostałą mąkę pszenną z mąką kukurydzianą i przyprawami. Trzecia miska posłuży nam z kolei do roztrzepania jajek i wymieszania z nimi piwa oraz wody. Stopniowo łączymy suche składniki z mokrymi i dokładnie mieszamy całość, aż powstanie lejące się ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie, dosypujemy jeszcze dodatkową ilość mąki.
W dużym garnku rozgrzewamy porządnie olej i sprawdzamy, czy ciasto na krążki wrzucone do tłuszczu zacznie szybko wypływać. Jeśli wypłynie po ok. 1,5-2 sekundach, to znaczy, że olej osiągnął idealną temperaturę. Krążki cebulowe smażymy w partiach ok. 3 minuty, przewracając je co jakiś czas na drugą stronę.
Jak sami widzicie, sporo tego cebulackiego materiału nam się wysmażyło. Jeśli więc chcecie zachować chrupkość ciasta i wysoką temperaturę krążków, nagrzejcie piekarnik do 50-60 stopni i wkładajcie tam już usmażone i odsączone pierścienie. A żeby już ostatecznie wykończyć naszą przegryzkę i podbić jej smak, mielimy grubo sól himalajską i obsypujemy krążki z wierzchu.
Można się zakochać.
- 390 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
- 190 g mąki kukurydzianej
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki mielonego czosnku
- 2 łyżeczki mielonej cebuli
- 2 łyżeczki chili cayenne
- 1,5 łyżeczki białego cukru
- 2 łyżeczki soli + więcej do posypania
- 500 ml wody gazowanej
- Ok. 1,5 litra oleju rzepakowego do smażenia
-
Pokrój cebulę w plastry o grubości ok. 2cm i wyjmij z nich krążki.
-
Umieść w misce 130g mąki pszennej i wrzuć do niej cebulę. Obtocz ją dokładnie w mące.
-
W osobnej misce połącz pozostałą mąkę pszenną z mąką kukurydzianą i przyprawami.
-
W trzeciej misce roztrzep jajko i wymieszaj je z wodą oraz piwem.
-
Połącz stopniowo suche skłandiki z mokrymi, dokładnie mieszając całość, aż powstanie lejące się ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie, dosyp jeszcze dodatkową ilość mąki.
-
Rozgrzej porządnie olej rzepakowy w dużym garnku i sprawdź, czy ciasto na krążki wrzucone do tłuszczu zacznie szybko wypływać. Jeśli wypłynie po ok. 1,5-2 sekundach, to znaczy, że olej osiągnął idealną temperaturę.
-
Smaż krążki w partiach ok. 3 minuty, przewracając je co jakiś czas na drugą stronę.
-
Odsącz je na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.