HomeCategoryDodatki - Stonerchef

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/05/kukurydziana-tortilla.jpg

Można robić tacosy w pszennych tortillach — co sami niejednokrotnie popełnialiśmy — ale dopiero kukurydziane tortille pozwalają poczuć, jak smakuje wyrafinowany tacosik. Jest to zdecydowanie lepszy rodzaj „pieczywa” do tej formy podania mięsa, choć niełatwy. Już spieszymy z wyjaśnieniami. Przygotowując kukurydziane tortille możemy się potknąć w dwóch miejscach. Pierwszym smutnym zderzeniem z rzeczywistością jest fakt,...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/06/coleslaw.jpg

Nie jesteśmy co prawda fanami sałatek, ale jeśli takowa zawiera majonez i musztardę, możemy czasowo przewartościować nasz system moralny i się skusić. A ponieważ jemy dużo smażonego i pieczonego mięska, to coleslaw jest naturalnym wyborem, zwłaszcza podczas lata, kiedy z jednej strony pragniemy tego tłuszczu, a z drugiej przydałoby nam się kwaskowe odświeżenie tego octu...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/03/fasolka-w-kubanskim-stylu.jpg

Ostatnio nasze kulinarne poszukiwania zmierzają wyraźnie w stronę Kuby, Jamajki i pozostałych wysp z tego regionu. Urzeka nas tamtejsza szczodrość porcji, bogactwo smaku i minimalizm w dodatkach. Dzisiaj przygotowaliśmy miłą odmianę od popularnej u nas fasolki po bretońsku. W garnkach znalazła się bowiem fasolka w kubańskim stylu, niebywale naładowana odświeżającymi smakami i jednocześnie tak sycąca, że...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/01/tluczone-ziemniaki-z-pieczonym-czosnkiem.jpg

Tłuczone ziemniaki mają w sobie coś magicznego, dlatego nie można się dziwić, że spośród wszystkich form podania kartofla w Harrym Potterze, to właśnie one były najbardziej uwielbiane przez adeptów Hogwartu. I chociaż tłuczone ziemniaki powinny być bohaterem dzisiejszego przepisu, to prawdziwą jego gwiazdą będzie miłość. Tak się akurat składa, że jednym z największych fanów tłuczonych...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/09/zblizenie-na-frytki-z-poutine.jpg

Dzisiejszy przepis, wbrew temu, co może sugerować fonetycznie nazwa, jest bardzo daleki od terenów Rosji. Frytki z sosem poutine są bowiem potrawą kanadyjską, która w tym przypadku czerpie też odrobinę ze wschodniej Europy. Jak się okazuje, Kanadyjczycy lubią z ziemniakami robić to samo, co Polacy – polewać je sosem, najlepiej mięsnym. W dzieciństwie z chomiczym...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/09/nachos-w-dipie.jpg

Na co dzień mamy tyle samo wspólnego z piłką nożną, co z jarmużem, ale gdy gra nasza reprezentacja, to odzywa się nasz wewnętrzny husarz i odpalamy srogi doping, żeby chłopaki strzelali tłuste bramki. Taka nasza forma patriotyzmu – nie wspieramy patriotycznych szwalni, więc chociaż tyle możemy zrobić dla kraju. Dzisiejsza przegryzka ma kolor żółtej kartki,...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/07/zblizenie-na-krazki-cebulowe.jpg

Krążki cebulowe są jednym z tych arcysmacznych i banalnych w wykonaniu dodatków, które potrafią wnieść smażone jedzonko na przynajmniej jeden poziom wyżej. Jest kilka sposobów panierowania tego przysmaku – można do tego użyć tempury lub okruszków panko, a my postawiliśmy na ciasto piwne, co okazało się strzałem w sam środek tarczy, bo pałaszowaliśmy je wtedy...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/05/popcorn-sriracha-na-deskach.jpg

W majówkę nadrabiamy kinowe zaległości, a do tego potrzebny jest nam popcorn. Twór, który kiedyś traktowaliśmy tak banalnie i z typowo masowym podejściem chrupaliśmy solone wyrośnięte ziarna kukurydzy. Do czasu. Kiedy odkryliśmy, że prażona kukurydza podlega przynajmniej tylu kombinacjom smakowym, co frytki, nasze podchrupywanie nabrało zupełnie innego znaczenia. Na dzisiejszy seans sprawiliśmy sobie popcorn o...