MięsoObiadPrzepisyWołowinaWytrawne ImperiumRopa Vieja z ryżem jaśminowym i fasolką w kubańskim stylu

Hm, ropa vieja… ropa vieja… Nie no, to nie brzmi apetycznie, prawda? Niestety, równie nieprzyjemny wydźwięk ma w oryginalnym języku, albowiem oznacza „stare ciuchy”. Na szczęście tu kończą się negatywne skojarzenia, bo ropa vieja to po prostu długo gotowana wołowina w pomidorowym sosie z dodatkiem różnorakich papryk, kuminu, oregano i wędzonej papryki.

Słowem – majstersztyk. Już samo to, że łączymy wołowinę z papryką i pomidorami, a potem gotujemy przez kilka godzin w bardzo niskiej temperaturze sprawia, że coś takiego nie może się nie udać, pod warunkiem, rzecz jasna, że nie będziemy skąpić przypraw.

Ropa vieja ma w ogóle bardzo ciekawą etymologię. Jest to potrawa kubańska (zapowiadaliśmy, że będziemy ten region eksploatować), którą tamtejsi mieszkańcy przygotowywali sobie na szczególne okazje – trzeba bowiem wiedzieć, że wołowina jest raczej towarem deficytowym na Kubie, a za nielegalny ubój krowy można iść w tak zwane pasiaki (do więzienia).

Dlatego właśnie Kubańczycy korzystają raczej już ze starej wołowiny, bo taka trafia na rynek. A stare mięso, niestety, trzeba gotować bardzo długo, żeby nie było twarde.

A co jeśli nie będziemy aż tak dreptać ścieżką lokalsów i skorzystamy ze świeżego kawałka tłustej wołowiny, a potem będziemy ją gotować/piec równie długo?

Wtedy spożywanie wołowiny „ropa vieja” przechodzi metamorfozę z przeżycia brzuchowego na duchowe.

Takie mięso można po ugotowaniu spożyć na wszelakie sposoby. Burritos? Jasne. Tacos? Oczywiście. Kanapki? Krój bułę!

A my poszliśmy za ryżem jaśminowym oraz fasolką w kubańskim stylu – oba dodatki zdejmują z mięsa odrobinę ciężaru, a sama fasolka genialnie odświeża każdy gryz rozpływającej się w ustach, intensywnie doprawionej karkówy.


Do przygotowania wołowiny „ropa vieja” przydadzą się:

  • nóż szefa kuchni,
  • duża, głęboka patelnia lub wok,
  • szpatułka,
  • wolnowar lub piekarnik.

Później cały dom będzie pięknie pachniał Kubą. Krajem, ma się rozumieć; bo chyba nikt by nie chciał, żeby jedzenie waniało mu jakimś Kubą.

Składniki:

składniki na wołowinę ropa vieja

Ropa vieja:

1,2kg karkówki wołowej

6 ząbków czosnku

Sól i pieprz do doprawienia mięsa

1 łyżka oleju ryżowego

500g przecieru pomidorowego

1 duża cebula pokrojona w piórka

3-4 papryczki pepperoni lub jalapeno pokrojone w plastry

1 zielona papryka pokrojona w paski

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki oregano

1 łyżka kuminu

1/2 łyżeczki płatków chili

1 łyżka octu z białego wina

4 łyżki posiekanej kolendry

Dodatkowo: ryż jaśminowy i fasolka w kubańskim stylu

Brzmi paskudnie, smakuje wybornie

Kładziemy na blacie nasz kawał karkówki wołowej i nacinamy ją w trzech miejscach, tworząc ‚X’. W te „iksy” wkładamy po 1 ząbku czosnku, po czym przyprawiamy mięso solą i pieprzem z każdej strony.

przyprawiona karkówka wołowa

W patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i kładziemy w niej nasze mięso.

karkówka na patelni

Obsmażamy wołowinę po kilka minut z każdej strony – powinna być miejscami brązowa z wierzchu.

obsmażona karkówka

Zdejmujemy karkówkę z ognia i przenosimy ją do wolnowaru.

karkówka w crock-pocie

Kroimy pozostały czosnek w plastry i dodajemy go do mięsa, a wraz z nim lądują wszystkie pozostałe składniki naszego ropa vieja.

mięso przykryte warzywami ropa vieja przed gotowaniem

Teraz pozostaje nam wymieszać całość delikatnie.

ropa vieja

Przykrywamy wolnowar i ustawiamy go na niską moc. Wołowinę gotujemy ok. 7-8 godzin.

ropa vieja

ropa vieja

Jedyne, co pozostało nam zrobić, to sprawić sobie tę niewątpliwą przyjemność i rozszarpać wołowinę w sosie przy użyciu widelców.

ropa vieja

ropa vieja


  • Jeśli robisz to w piekarniku: ropa vieja z piekarnika wychodzi równie dobrze, co z wolnowaru, ale trzeba trochę pokombinować w paru miejscach. Po pierwsze – temperatura. Tę powinniśmy ustawić na 100 albo 110 stopni; druga sprawa – czas. Tutaj od 6 do 8 godzin, można sprawdzić zawsze widelcem, czy mięso już się ugotowało w sosie; no i trzecia rzecz – składniki. Możemy uciąć przecier pomidorowy do 400g.

Karkówkę podajemy z ryżem jaśminowym i naszą kubańską fasolką.

ropa viejaropa viejaropa vieja

Ropa vieja to doskonała potrawa, żeby raz a porządnie odpowiedzieć na to pytanie, które ludzie zadają słysząc, że robiliśmy wołowinę:

A nie wychodzi ci za twarda? Suchawa?

Nie. Wychodzi zajebiście soczysta, a ten festiwal smaków, który odbywa się na podniebieniu, przypomina bardziej karnawał w Rio aniżeli kubańską biedę.

Jak dobrze, że jeszcze nam zostało…

podpis pod postem