Umówmy się – szarpana wieprzowina to teraz hit większy, niż swego czasu „Ona tańczy dla mnie”, tyle że w dużo lepszym guście. Jak ją zrobić w bez wolnowaru, kiedy do dyspozycji mamy tylko piekarnik? Jaką temperaturę ustawić i jak długo piec łopatkę wieprzową? Czy Ridge w końcu dowie się o tym, że Brooke to tak naprawdę jego babka, która miała romans z jego wnuczkiem zanim przespała się z własnym klonem? Na ostatnie pytanie nie jesteśmy w stanie co prawda odpowiedzieć, ale resztę wyjaśniamy we Wsparciu Technicznym.
Przede wszystkim skupmy się na rodzaju mięsa. Najlepsza w tym wypadku będzie łopatka wieprzowa, ze względu na stosunek mięsa do tłuszczu. Dzięki odpowiedniemu przyrządzaniu uzyskamy wybornie soczyste mięso, które będzie później rozpływać się w ustach, a przy okazji nie sprawi problemu przy rozszarpywaniu widelcem.
Teraz kwestia przygotowania sprzętu. Temperatura? W idealnych warunkach powinno się ustawić ok. 110 stopni i na każde 0,5kg mięsa powinno przeznaczyć się ok. 1,5 godziny pieczenia. Niestety, warunki nie zawsze są książkowe, więc my pokażemy Wam, jak uzyskać równie soczyste mięso przy nieco krótszym czasie pieczenia i odrobinę wyższej temperaturze. Piekarnik ustawiamy na 175 stopni, a wieprzowina spędzi tam 2,5 godziny.
Oczywiście należy pamiętać też o zadbaniu o odpowiednią oprawę zapachowo-smakową dla naszego mięcha. W naszym przypadku użyliśmy czosnku, pieprzu, soli, kuminu oraz trawy cytrynowej, a dodatkowo nacieramy wieprzowinę podstawowym sosem barbecue.
Do przygotowania szarpanej wieprzowiny z piekarnika potrzebne będą:
- duże, okrągłe naczynie żaroodporne lub folia aluminiowa/rękaw do pieczenia,
- piekarnik (no co Ty gadasz?!)
To jeszcze odrobina cierpliwości i będzie można się cieszyć wspaniałym mięskiem, jakim jest szarpana wieprzowina z piekarnika.
Składniki:
Szarpana wieprzowina w sosie barbecue z piekarnika:
1kg łopatki wieprzowej
500ml sosu barbecue
1 łyżeczka mielonego czosnku
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
3/4 łyżeczki trawy cytrynowej
Wyszarpana, zasłużona nagroda
Jak już na początku wspominaliśmy, nagrzewamy piekarnik do 175 stopni.
Łopatkę wieprzową wkładamy do naczynia żaroodpornego i nacieramy ją dokładnie przyprawami z każdej strony, a następnie robimy to samo z połową sosu barbecue.
Mięso pieczemy przez ok. 2,5 godziny w piekarniku, po czym przenosimy je do miski i rozszarpujemy widelcem.
Wieprzowinę mieszamy z pozostałym sosem barbecue. Do miski dodajemy również tłuszcz z sosem, w którym mięso się piekło i dokładnie łączymy wszystko.
Tak to powinno wyglądać. Mięso jest mięciutkie, rozpływa się w ustach, a przy okazji dysponuje tak przepięknie grającymi smakami, że wieprzowinę można wyjadać z miski do ostatniego rozszarpanego kawałka, aczkolwiek radzimy się wstrzymać i zaplanować przed pieczeniem jakiś wypaśny posiłek, w którym owa szarpana wieprzowina z piekarnika będzie grała pierwsze skrzypce.
- 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
- 500 ml sosu barbecue
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3/4 łyżeczki trawy cytrynowej
-
Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
-
Natrzyj mięso przyprawami i połową sosu barbecue.
-
Piecz ok. 2,5 godziny.
-
Przenieś wieprzowinę do miski i rozszarp ją widelcami.
-
Dodaj pozostały sos barbecue oraz tłuszcz z sosem, w którym mięso się piekło.
-
Wymieszaj dokładnie całość.