Te burgery są ukoronowaniem tysięcznego polubienia na naszym stonerchefowym fanpage’u. Jesteśmy wniebowzięci tym, że – tak jak i my – celebrujecie domowe, biesiadne jedzenie w ulicznym wydaniu i tańcu eksperymentów. Dlatego, kiedy zbliżaliśmy się niechybnie do upragnionego, pierwszego „kafelka”, na naszych buziach malował się szeroki – niczym u Jokera – uśmiech. Wiedzieliśmy, że król ma godny tron. I że król jest czarny… Przepraszamy, afroamerykański.
Czarne burgery z krewetkami i krążkami cebulowymi oraz sosem sriracha łączą w sobie każdy smak – słodki, słony, kremowy i ostry. Są szerokim oknem na świat zapachów i tekstur, gdzie owoce morza uginają się pod chrupiącą tempurą, a chińska surówka z białej kapusty i marchewki nadaje im niepowtarzalnej słodyczy, którą nieubłagalnie łamie tajski sos sriracha. A wszystko to w czarnych bułkach z węglem aktywnym i sezamem.
Moglibyśmy się tak rozpływać nad nimi bez końca, ale wtedy nie powstałby ten przepis. Pozwólcie zatem, że król udzieli Wam audiencji w pałacu.
Składniki:
Czarne burgery z krewetkami i krążkami cebulowymi:
200g krewetek tygrysich, pozbawionych ogonków
1 duża cebula, pokrojona w krążki
Chińska surówka z białej kapusty i marchewki
1 garść posiekanej kolendry
Sok z 0,5 limonki
1 ząbek czosnku
Tempura:
200g mąki pszennej typ 450
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
250ml wody z 3 kostkami lodu
Tempura toyota nintendo kawasaki toshiba
Krewetki myjemy i suszymy na ręczniku papierowym, po czym wkładamy je do miski i przyprawiamy kolendrą, czosnkiem i sokiem z limonki. Delikatnie mieszamy, przykrywamy naczynie z krewetkami folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy wysoki pojemni, do którego wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól, a potem dolewamy wodę i delikatnie mieszamy, ok. 10 razy łyżką. Tempura lubi grudki, które tworzą się w niej podczas tak nonszalanckiego mieszania, dzięki czemu krewetki i krążki cebulowe w cieście będą błogo smakować.
Obtaczamy krewetki i krążki cebulowe w tempurze, po czym układamy je na 2 osobnych arkuszach papieru do pieczenia. W tak zwanym międzyczasie rozgrzewamy 1l oleju rzepakowego na patelni (190 stopni). Najpierw smażymy krewetki na średnim ogniu ok. 15 minut, na złoty kolor, a po ich wyjęciu i odsączeniu na ręcznikach papierowych, robimy to samo z krążkami cebulowymi.
Teraz zajmiemy się tym, co Stonerzy lubią najbardziej, tj. budowaniem burgera. Na spodzie bułki rozsmarowujemy 1 czubatą łyżkę majonezu. Tam układamy pierwszą warstwę surówki i kładziemy połowę porcji krewetek, które – ze względów funkcjonalnych – przykrywamy 1 łyżeczką majonezu. Na samą górę wlatują cebulowe krążki, a czapeczka bułki powinna zostać wysmarowana 1 czubatą łyżką srirachy.
Powtarzamy to samo z pozostałymi burgerami (u nas Nitka ma delikatne podniebienie i wymieszała srirachę z kolendrowym majonezem – można? można).
Zbawienie przed sepuku
Każdy samuraj, gdyby podstawić mu te burgery pod nos,skierowałby swoją katanę sprzed klatki piersiowej na czarne bułki i nie tylko ubrudziłby sobie stal, kimono i sandały, ale odzyskałby honor i mógł w spokoju żyć dalej, założyć rodzinę, posadzić drzewo i spłodzić syna, który spłodzi wnuki, które stworzą porąbany spot reklamowy w japońskim internecie.
- 3 czarne bułki
- 200 g krewetek tygrysich pozbawionych ogonków
- 1 duża cebula pokrojona w krążki
- Chińska surówka z białej kapusty i marchewki
- Majonez kolendrowy
- Sos Sriracha
- 1 garść posiekanej kolendry
- Sok z 0 5 limonki
- 1 ząbek czosnku
- 200 g mąki pszennej typ 450
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 250 ml wody z 3 kostkami lodu
-
Przekrój bułki na pół.
-
Umyj krewetki i osusz je na ręczniku papierowym
-
Pokrój cebulę w grube plastry i wyjmij z nich krążki.
-
Wsyp krewetki do dużej miski.
-
Dodaj kolendrę, czosnek i sok z limonki.
-
Wymieszaj delikatnie i odstaw do lodówki na 30 minut pod przykryciem.
-
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
-
Dodaj wodę i wymieszaj delikatnie ok. 10 razy, żeby w cieście zostało trochę grudek - gdyby było zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki i kontynuuj mieszanie.
-
Obtocz krewetki i krążki cebulowe w tempurze i ułóż je na osobnych arkuszach papieru do pieczenia.
-
Rozgrzej olej w garnku lub w woku do 190 stopni.
-
Dodaj krewetki i smaż je na złoty kolor ok. 15 minut.
-
Po wyjęciu i odsączeniu krewetek, usmaż krążki cebulowe, również 15 minut, wszystko na średnim ogniu.
-
Rozsmaruj 1 czubatą łyżkę majonezu na spodzie czarnej bułki.
-
Wyłóż warstwą surówki.
-
Dodaj krewetki.
-
Nałóż na nie 1 łyżeczkę majonezu.
-
Wyłóż drugą warstwą surówki.
-
Wykończ krążkami cebulowymi.
-
Posmaruj górę bułki 1 łyżką sosu sriracha.
-
Zamknij burgera.