Każdy tak dzisiaj najeżdża na tłuszcze, że fe, że be, a gdyby nie taki majonez, to byście, jeden z drugim, mogli tylko pomarzyć o tych wszystkich smakowitych kanapkach, sałatkach, chrupiących zagryzkach i wielu innych rzeczy, których najlepszą rolę drugoplanową odgrywa właśnie on. Pozwólcie zatem, że nauczymy Was, jak przygotować taki domowy majonez w 6 sekund.
Nasz majonezik jest robiony według tradycyjnej, polskiej receptury, które zakłada użycie całego jajka – inaczej, niż w przypadku Wielkiej Brytanii np. gdzie do przygotowania majonezu zużywa się samo żółtko. Oczywiście nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie poszerzyli palety składników o nasze drugie ulubione zioło, tj. kolendrę, zwaną orientalną natką pietruszki.
Nie pytajcie dlaczego tak – sami nie wiemy. Po prostu w pewnym momencie stwierdziliśmy zgodnie, że świeża, posiekana kolendra będzie zajebiście komponować się z majonezem.
Składniki:
Domowy majonez w 6 sekund:
1 jajko
1 łyżeczka octu z białego wina
1 łyżka soku z cytryny
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
1 garść posiekanej świeżej kolendry
0,5 łyżeczki cukru
200ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka musztardy Dijon
Masz chwilę? Zrób majonez
Te 6 sekund to żadna ściema, pod warunkiem, że macie zwinne ręce i wszystkie składniki poumieszczane w uprzednio w swoich naczyniach. A, zapomnielibyśmy – blender też się przyda. Jak to się robi?
Bierzemy wysoki pojemnik do blendera wraz z samym mikserem. Do pojemnika wbijamy jajko, dodajemy musztardę, przyprawy, sok z cytryny, ocet, a na samym końcu dolewamy olej. Miksujemy wszystko blenderem, wykonując urządzeniem ruchy raz w górę, raz w dół. Po 6 sekundach majonez będzie gotowy. Można go z powodzeniem przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie.
No to, ułani, blendery w dłoń i do dzieła. Z dobrymi rzeczami nie wolno zwlekać, bo jeszcze uciekną. A jak mawiał o majonezie słynny szwedzki Gastro-Youtuber:
IT’S GOOD FOR YA!
Tłustego… eeee… to znaczy smacznego.
- 1 jajko
- 1 łyżeczka octu z białego wina
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 garść posiekanej świeżej kolendry
- 0,5 łyżeczki cukru
- 200 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
-
Do wysokiego pojemnika na blender wbij jajko, dodaj sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, musztardę, ocet i olej. Blenduj 6 sekund wykonując urządzeniem ruchy w górę i w dół.