Pierwszego września tyle się dzieje: rozpoczęcie roku szkolnego, uroczystości państwowe, pierwszy odcinek Kuchennych Rewolucji – kumulacja tego z ostatnią hiperaktywnością w kuchni wywołała u nas potrzebę szybkiego posiłku, który jest prosty jak budowa autostrady, a wypełniający niczym chęć zysku Wujka Sknerusa. Mowa oczywiście o tym, co podbija Internety swoim minimalizmem – ultra-szybki makaron z serem cheddar (tzw. mac and cheese) bez pieczenia.

Cheddar, podobnie jak Mimolette to jeden z naszych ulubionych serów – ma nie tylko niesamowicie głęboki kolor, ale równie mocny smak, co czyni go jedynym słusznym wyborem do dipów, czy potraw, w których stopiony ser odgrywa jedną z głównych ról. Tak właśnie było w przypadku naszego tzw. „mac & cheese’a” – danie w 15 minut, z jednej patelni, bez zapiekania i zbędnego lawirowania dookoła tematu.

Składniki (dla 2 osób):

makaron z serem

Ultra-szybki makaron z serem:

175g suchego makaronu typu kolanka

32g mąki pszennej typ 450

55g masła

240ml mleka

200g  startego sera cheddar albo mimolette

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Sprawy oczywiste

W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę, do której dodajemy łyżkę oliwy i makaron. Gotujemy go ok. 8 minut, a następnie przekładamy do durszlaka.

Dip serowy

makaron z serem

Na dużej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, sól i pieprz, cały czas mieszając. Gotujemy mieszankę na sporym ogniu ok. 4 minut, aż uzyska złoty kolor.

makaron z serem

makaron z serem

Dolewamy powoli mleko – pamiętajmy, żeby ciągle mieszać, aż masa delikatnie zgęstnieje. Po tym czasie zmniejszamy ogień do małego i dodajemy ser, tak aby połączył się z mlekiem, masłem i mąką. Robimy to do momentu, aż cheddar się stopi.

makaron z serem

Niezbędne uzupełnienie

makaron z serem

Na koniec pozostaje nam jedynie połączyć dip serowy z ugotowanymi kolankami – makaron dosypujemy do sosu i dokładnie mieszamy tak, aby cały się obtoczył. Sos będzie teraz dosyć gęsty – żeby go rozrzedzić do konsystencji ciągnącego się dipu, dodajemy więcej mleka i kontynuujemy mieszanie do uzyskania zadowoalającego nas efektu.

makaron z serem

makaron z serem

Ten makaron z serem jest taki… komiksowy. A najlepsze jest to, że dodając chłodne mleko do rozrzedzenia sosu, będziemy mogli od razu przystąpić do walki z tym Gastro Bossem bez czekania, aż ostygnie na tyle, żeby nie zabijać przyjemności z rozpływania się nad tą ultra-szybką potrawą.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Ultra-szybki makaron z serem
  • 175 g suchego makaronu typu kolanka
  • 32 g mąki pszennej typ 450
  • 55 g masła
  • 240 ml mleka
  • 200 g startego sera cheddar albo mimolette
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Wskazówki
Makaron
  1. Zagotuj w garnku lekko osoloną wodę.
  2. Dodaj 1 łyżkę oliwy i makaron.
  3. Gotuj ok. 8 minut.
  4. Odcedź makaron w cedzaku i odstaw.
Dip serowy
  1. Rozpuść masło na dużej patelni.
  2. Dodaj mąkę, sól i pieprz, a potem wymieszaj wszystko.
  3. Gotuj ok. 4 minuty na sporym ogniu na złoty kolor.
  4. Dodawaj powoli mleko, cały czas mieszając i gotuj ok. 2 minut, aż masa nieco zgęstnieje.
  5. Zmniejsz ogień do małego i wmieszaj starty ser do momentu, kiedy ten się stopi.
  6. Zdejmij patelnię z ognia.
  7. Dodaj makaron do sosu i dokładnie wymieszaj.
  8. Dolej mleko, żeby rozrzedzić sos do ciągnącej się konsystencji dipu.
  9. Wymieszaj raz jeszcze i wykładaj na talerze.