Pierwszego września tyle się dzieje: rozpoczęcie roku szkolnego, uroczystości państwowe, pierwszy odcinek Kuchennych Rewolucji – kumulacja tego z ostatnią hiperaktywnością w kuchni wywołała u nas potrzebę szybkiego posiłku, który jest prosty jak budowa autostrady, a wypełniający niczym chęć zysku Wujka Sknerusa. Mowa oczywiście o tym, co podbija Internety swoim minimalizmem – ultra-szybki makaron z serem cheddar (tzw. mac and cheese) bez pieczenia.
Cheddar, podobnie jak Mimolette to jeden z naszych ulubionych serów – ma nie tylko niesamowicie głęboki kolor, ale równie mocny smak, co czyni go jedynym słusznym wyborem do dipów, czy potraw, w których stopiony ser odgrywa jedną z głównych ról. Tak właśnie było w przypadku naszego tzw. „mac & cheese’a” – danie w 15 minut, z jednej patelni, bez zapiekania i zbędnego lawirowania dookoła tematu.
Składniki (dla 2 osób):
Ultra-szybki makaron z serem:
175g suchego makaronu typu kolanka
32g mąki pszennej typ 450
55g masła
240ml mleka
200g startego sera cheddar albo mimolette
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Sprawy oczywiste
W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę, do której dodajemy łyżkę oliwy i makaron. Gotujemy go ok. 8 minut, a następnie przekładamy do durszlaka.
Dip serowy
Na dużej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, sól i pieprz, cały czas mieszając. Gotujemy mieszankę na sporym ogniu ok. 4 minut, aż uzyska złoty kolor.
Dolewamy powoli mleko – pamiętajmy, żeby ciągle mieszać, aż masa delikatnie zgęstnieje. Po tym czasie zmniejszamy ogień do małego i dodajemy ser, tak aby połączył się z mlekiem, masłem i mąką. Robimy to do momentu, aż cheddar się stopi.
Niezbędne uzupełnienie
Na koniec pozostaje nam jedynie połączyć dip serowy z ugotowanymi kolankami – makaron dosypujemy do sosu i dokładnie mieszamy tak, aby cały się obtoczył. Sos będzie teraz dosyć gęsty – żeby go rozrzedzić do konsystencji ciągnącego się dipu, dodajemy więcej mleka i kontynuujemy mieszanie do uzyskania zadowoalającego nas efektu.
Ten makaron z serem jest taki… komiksowy. A najlepsze jest to, że dodając chłodne mleko do rozrzedzenia sosu, będziemy mogli od razu przystąpić do walki z tym Gastro Bossem bez czekania, aż ostygnie na tyle, żeby nie zabijać przyjemności z rozpływania się nad tą ultra-szybką potrawą.
- 175 g suchego makaronu typu kolanka
- 32 g mąki pszennej typ 450
- 55 g masła
- 240 ml mleka
- 200 g startego sera cheddar albo mimolette
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
-
Zagotuj w garnku lekko osoloną wodę.
-
Dodaj 1 łyżkę oliwy i makaron.
-
Gotuj ok. 8 minut.
-
Odcedź makaron w cedzaku i odstaw.
-
Rozpuść masło na dużej patelni.
-
Dodaj mąkę, sól i pieprz, a potem wymieszaj wszystko.
-
Gotuj ok. 4 minuty na sporym ogniu na złoty kolor.
-
Dodawaj powoli mleko, cały czas mieszając i gotuj ok. 2 minut, aż masa nieco zgęstnieje.
-
Zmniejsz ogień do małego i wmieszaj starty ser do momentu, kiedy ten się stopi.
-
Zdejmij patelnię z ognia.
-
Dodaj makaron do sosu i dokładnie wymieszaj.
-
Dolej mleko, żeby rozrzedzić sos do ciągnącej się konsystencji dipu.
-
Wymieszaj raz jeszcze i wykładaj na talerze.