pączki oreo

Pączki Oreo polane białą czekoladą

by Stonerchef

lody oreo

Jesteśmy w gastroblogosferze po to, żeby spełniać Wasze marzenia, dlatego natychmiastowo rozważamy każdą prośbę o stonerskie jedzenie, w słodkim lub wytrawnym wydaniu. Ostatnio zafascynowaliście się lodami Nutella i echem odbiło się wołanie o deser z Oreo. Lody mamy, babeczki też… no to co? Pączki Oreo? Tak – i to polane białą czekoladą.

Do bazy pączkowej dosypaliśmy 2 łyżki kakao, dzięki czemu te delicje zyskują czekoladową głębię, a ich nadzienie z oreo i serka philadelphia, wykończone kostką mlecznej czekolady wywołuje reakcję, która zawiera się w trzech literach: WOW!

Oprócz nietypowej wariacji smakowej, pączki oreo smażone są tradycyjnie w głębokim tłuszczu, a okrycie stanowi płynna biała czekolada, sprószona zmiksowanymi ciasteczkami.

Tego nie kupicie w żadnym sklepie – dlatego wybierzcie się na zakupy i zasmakujcie w domowych pączkach ze słodyczem, który uchodzi za język angielski w międzynarodowej komunikacji deserożerców.


Do przygotowania pączków Oreo polanych białą czekoladą przydadzą się:


Składniki (na 10 małych pączków):

pączki oreo

Ciasto na pączki Oreo:

250g mąki pszennej typ 500

50g cukru pudru

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

120ml mleka

50ml roztopionego masła

2 łyżki kakao

2 łyżki oleju słonecznikowego

pączki oreo

Farsz ciasteczkowy:

5 ciasteczek Oreo

90g serka śmietankowego

10 kostek czekolady (po 1 na każdego pączka)

Do smażenia:

1l oleju słonecznikowego

Pokrycie:

50g białej czekolady

5 zmiksowanych ciasteczek Oreo

Chciałbym być jak…

Wrzucamy 10 ciasteczek do woreczka zamykanego na suwak, zapinamy i robimy z nich okruszki przy pomocy wałka. Następnie połowę ciastek przesypujemy do dużej miski i mieszamy je z serkiem philadelphia. Odstawiamy całość na bok.

pączki oreo

Pora zabrać się za przygotowanie ciasta na pączki – mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą w dużej misce, po czym na samym środku robimy w niej wgłębienie dłonią lub łyżką.

Do głębokiego naczynia dodajemy mleko, stopione masło, olej słonecznikowy i mieszamy je ze sobą.

Łączymy płynne składniki ze stałymi i zagniatamy ciasto, które przekładamy na podsypany mąką blat i tam wyrabiamy ok. 5 minut, aż uzyskamy jednolitą masę. Dzielimy podstawę na pączki na 10 kulek, które spłaszczamy kciukiem.

pączki oreo

Na wierzchu spłaszczonych kuleczek układamy łyżeczkę ciasteczkowego nadzienia i kostkę czekolady.  Zakładamy ciasto, żeby zamknąć je na górze, dociskając je końcówkami palców, żeby masa się zwarła, a potem delikatnie masujemy ciasto dokańczając formowanie kul.

pączki oreo

pączki oreo

… Pączek w oleju słonecznikowym!

pączki oreo

Dobra panowie… Wskakujemy!

Bierzemy garnek lub wok i rozgrzewamy w nim 1 litr oleju słonecznikowego. Kiedy olej będzie już gorący (ok. 175 stopni), wrzucamy po kolei pączki i smażymy je 4 do 5 minut. Po tym czasie przenosimy je na ręcznik papierowy, gdzie odsączymy pączki Oreo z nadmiaru tłuszczu.

pączki oreo

Jeszcze chwila, momencik…

pączki oreo

Ufff… Można wyłazić!

W czasie, kiedy pączki będą stygły, roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią nasze Oreo-bomby, posypując na koniec pozostałymi zmiksowanymi ciasteczkami.

pączki oreo

pączki oreo

Pozostaje nam jedynie przestrzec Was przed robieniem sobie zdjęć podczas ich pałaszowania, chyba że chcecie sobie zrobić ścianę płaczu z galerii obrazków z głupimi minami.

podpis-pod-postem

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Ciasto na pączki Oreo
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 50 g cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 ml mleka
  • 50 ml roztopionego masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
Farsz ciasteczkowy
  • 5 ciasteczek Oreo
  • 90 g serka philadelphia
  • 10 kostek czekolady po 1 na każdego pączka
Do smażenia
  • 1 l oleju słonecznikowego
Pokrycie
  • 50 g białej czekolady
  • 5 zmiksowanych ciasteczek Oreo
Wskazówki
Nadzienie ciasteczkowe
  1. Wrzuć 10 ciasteczek do woreczka zamykanego na suwak.
  2. Zapnij woreczek i zrób z ciastek okruszki przy pomocy wałka.
  3. Przesyp połowę ciastek do dużej miski i wymieszaj je z serkiem philadelphia.
  4. Odstaw na bok.
Ciasto na pączki
  1. Wymieszaj w misce mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą.
  2. Zrób wgłębienie w środku.
  3. Wlej mleko, stopione masło i olej słonecznikowy do głębokiego naczynia i wymieszaj je ze sobą.
  4. Połącz płynne składniki ze stałymi.
  5. Zagnieć ciasto.
  6. Przełóż je na podsypany mąką blat i wyrabiaj ok. 5 minut, do uzyskania jednolitej masy.
Formowanie pączków
  1. Podziel ciasto na 10 kulek i spłaszcz je kciukiem.
  2. Ułóż łyżeczkę nadzienia ciasteczkowego i kostkę czekolady na wierzchu spłaszczonych kuleczek.
  3. Zakładaj ciasto, żeby zamknąć je na górze, dociskając je końcówkami palców, by masa się zwarła.
  4. Masuj ciasto delikatnie, dokańczając formowanie kul.
Smażenie
  1. Rozgrzej 1l oleju słonecznikowego w woku lub garnku (do 175 stopni).

  2. Wrzuć pączki i smaż je 4 do 5 minut.
  3. Przenieś pączki na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Wykończenie
  1. Roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej.
  2. Polej nią pączki i posyp resztą zmiksowanych ciasteczek

Zobacz również inne artykuły