Jesteśmy w gastroblogosferze po to, żeby spełniać Wasze marzenia, dlatego natychmiastowo rozważamy każdą prośbę o stonerskie jedzenie, w słodkim lub wytrawnym wydaniu. Ostatnio zafascynowaliście się lodami Nutella i echem odbiło się wołanie o deser z Oreo. Lody mamy, babeczki też… no to co? Pączki Oreo? Tak – i to polane białą czekoladą.
Do bazy pączkowej dosypaliśmy 2 łyżki kakao, dzięki czemu te delicje zyskują czekoladową głębię, a ich nadzienie z oreo i serka philadelphia, wykończone kostką mlecznej czekolady wywołuje reakcję, która zawiera się w trzech literach: WOW!
Oprócz nietypowej wariacji smakowej, pączki oreo smażone są tradycyjnie w głębokim tłuszczu, a okrycie stanowi płynna biała czekolada, sprószona zmiksowanymi ciasteczkami.
Tego nie kupicie w żadnym sklepie – dlatego wybierzcie się na zakupy i zasmakujcie w domowych pączkach ze słodyczem, który uchodzi za język angielski w międzynarodowej komunikacji deserożerców.
Do przygotowania pączków Oreo polanych białą czekoladą przydadzą się:
- szpatułka
- wałek
- duża miska
- rondelek
- garnek lub wok
- termometr kuchenny
- ręcznik papierowy
- kratka do studzenia
- nóż szefa kuchni
Składniki (na 10 małych pączków):
Ciasto na pączki Oreo:
250g mąki pszennej typ 500
50g cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
120ml mleka
50ml roztopionego masła
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju słonecznikowego
Farsz ciasteczkowy:
5 ciasteczek Oreo
10 kostek czekolady (po 1 na każdego pączka)
Do smażenia:
1l oleju słonecznikowego
Pokrycie:
50g białej czekolady
5 zmiksowanych ciasteczek Oreo
Chciałbym być jak…
Wrzucamy 10 ciasteczek do woreczka zamykanego na suwak, zapinamy i robimy z nich okruszki przy pomocy wałka. Następnie połowę ciastek przesypujemy do dużej miski i mieszamy je z serkiem philadelphia. Odstawiamy całość na bok.
Pora zabrać się za przygotowanie ciasta na pączki – mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą w dużej misce, po czym na samym środku robimy w niej wgłębienie dłonią lub łyżką.
Do głębokiego naczynia dodajemy mleko, stopione masło, olej słonecznikowy i mieszamy je ze sobą.
Łączymy płynne składniki ze stałymi i zagniatamy ciasto, które przekładamy na podsypany mąką blat i tam wyrabiamy ok. 5 minut, aż uzyskamy jednolitą masę. Dzielimy podstawę na pączki na 10 kulek, które spłaszczamy kciukiem.
Na wierzchu spłaszczonych kuleczek układamy łyżeczkę ciasteczkowego nadzienia i kostkę czekolady. Zakładamy ciasto, żeby zamknąć je na górze, dociskając je końcówkami palców, żeby masa się zwarła, a potem delikatnie masujemy ciasto dokańczając formowanie kul.
… Pączek w oleju słonecznikowym!
Bierzemy garnek lub wok i rozgrzewamy w nim 1 litr oleju słonecznikowego. Kiedy olej będzie już gorący (ok. 175 stopni), wrzucamy po kolei pączki i smażymy je 4 do 5 minut. Po tym czasie przenosimy je na ręcznik papierowy, gdzie odsączymy pączki Oreo z nadmiaru tłuszczu.
W czasie, kiedy pączki będą stygły, roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią nasze Oreo-bomby, posypując na koniec pozostałymi zmiksowanymi ciasteczkami.
Pozostaje nam jedynie przestrzec Was przed robieniem sobie zdjęć podczas ich pałaszowania, chyba że chcecie sobie zrobić ścianę płaczu z galerii obrazków z głupimi minami.
- 250 g mąki pszennej typ 500
- 50 g cukru pudru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 120 ml mleka
- 50 ml roztopionego masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 5 ciasteczek Oreo
- 90 g serka philadelphia
- 10 kostek czekolady po 1 na każdego pączka
- 1 l oleju słonecznikowego
- 50 g białej czekolady
- 5 zmiksowanych ciasteczek Oreo
-
Wrzuć 10 ciasteczek do woreczka zamykanego na suwak.
-
Zapnij woreczek i zrób z ciastek okruszki przy pomocy wałka.
-
Przesyp połowę ciastek do dużej miski i wymieszaj je z serkiem philadelphia.
-
Odstaw na bok.
-
Wymieszaj w misce mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą.
-
Zrób wgłębienie w środku.
-
Wlej mleko, stopione masło i olej słonecznikowy do głębokiego naczynia i wymieszaj je ze sobą.
-
Połącz płynne składniki ze stałymi.
-
Zagnieć ciasto.
-
Przełóż je na podsypany mąką blat i wyrabiaj ok. 5 minut, do uzyskania jednolitej masy.
-
Podziel ciasto na 10 kulek i spłaszcz je kciukiem.
-
Ułóż łyżeczkę nadzienia ciasteczkowego i kostkę czekolady na wierzchu spłaszczonych kuleczek.
-
Zakładaj ciasto, żeby zamknąć je na górze, dociskając je końcówkami palców, by masa się zwarła.
-
Masuj ciasto delikatnie, dokańczając formowanie kul.
-
Rozgrzej 1l oleju słonecznikowego w woku lub garnku (do 175 stopni).
-
Wrzuć pączki i smaż je 4 do 5 minut.
-
Przenieś pączki na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
-
Roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej.
-
Polej nią pączki i posyp resztą zmiksowanych ciasteczek