Delikatne, maślane bułeczki o chrupiącej skórce to marzenie każdego miłośnika hot dogów. My lubimy spełniać marzenia, dlatego dziś z piekarni wjechały na stół jedyne takie bułki hot dogowe, których tekstury pozazdroszczonoby nawet w niebie.
Co ciekawe, ten typ pieczywa jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu – biorąc pod uwagę czas wyrastania, będziecie potrzebować na te obłędne wypieki ok. 1,5 godziny. O miękkości bułeczek decyduje ciepła mieszanka mleczno-maślana, dodana do mąki chlebowej (typ 00) i wymieszana z jajkiem.
Czas ubrudzić sobie ręce szlachetnym surowcem i zafundować sobie fundament na prawdziwe, uliczne hot dogi.
Składniki:
Bułki hot dogowe (8 sztuk):
500g mąki pszennej typ 00
125ml mleka 3,5%
70ml wody
1 jajko
2 łyżki masła
2 łyżeczki suszoych drożdży
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
Olej do wysmarowania miski
1 jajko do roztrzepania i rozsmarowania po bułkach
Formowanie i wyrabianie ciasta:
Najpierw w rondelku podgrzewamy masło z wodą i mlekiem, dopóki masło się nie roztopi. Dokładnie mieszamy, po czym zdejmujemy garnuszek z ognia i studzimy ok. 10 minut.
W tym czasie bierzemy dużą miskę, do której wsypujemy mąkę, drożdże, sól, cukier i mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
Wbijamy roztrzepane jajko i dodajemy maślano-mleczną mieszankę, po czym zagniatamy masę i przenosimy ją na podsypany mąką blat. Ciasto wyrabiamy ok. 7 minut, aż masa będzie gładka i jednolita. Formujemy z nią kulę, którą przekładamy do wysmarowanej olejem miski. Musimy też zadbać o to, żeby ciasto na bułki było wysmarowane na powierzchni. Zawijamy miskę w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość i nabierze puszystości w środku.
Formowanie bułek
Kulę z ciasta wyjmujemy na podsypany mąką blat i wyrabiamy ponownie, tym razem ok. 2 minut, a następnie rozwałkowujemy ją na prostokąt o grubości 3cm. Ciasto dzielimy na 8 części – z każdej formujemy podłużną bułeczkę, którą spłaszczamy i rozciągamy ponownie.
Pora rozgrzać piekarnik. Nastawiamy opcję pieczenia z termoobiegiem i pożądaną temperaturę na 180 stopni. Zanim piekarnik się nagrzeje, roztrzepujemy jajko w miseczce i smarujemy nim bułki z wierzchu.
Pieczenie
Bułki hot dogowe pieczemy przez 20 minut, aż będą rumiane na górze i miękkie w środku. Następnie przenosimy je do głębokiego talerza i odstawiamy do wystudzenia.
Proszę bardzo – spójrzcie tylko, jakie one rumiane i przaśne, całe gotowe do przepołowienia i upchania pysznej w nich porcji mięsa, świeżych warzyw i ulubionych sosów. Podstawa już jest – teraz pora stworzyć własnego hot doga – my nasze bułki obdarzyliśmy wersją Soul Food ze stripsami w ostrej panierce a’la KFC.
- 500 g mąki pszennej typ 00
- 125 ml mleka 3 5%
- 70 ml wody
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki suszoych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- Olej do wysmarowania miski
- 1 jajko do roztrzepania i rozsmarowania po bułkach
-
W rondelku zagrzej masło, mleko i wodę, aż masło się roztopi.
-
Odstaw do wystudzenia na 10 minut.
-
Do dużej miski wsyp mąkę, sól, cukier, drożdże i wymieszaj.
-
Dodaj roztrzepane jajko i mieszankę mleczno-maślaną.
-
Wymieszaj składniki łyżką i ugnieć je rękami.
-
Przenieś ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiaj ok. 7 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
-
Uformuj z ciasta kulę i przenieś ją do wysmarowanej olejem miski.
-
Zawiń miskę folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
-
Wyjmij ciasto z miski, wyrabiaj kolejne 3 minuty i rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na prostokąt o grubości 3cm.
-
Podziel ciasto na 8 części i uformuj z każdej z nich podłużną bułeczkę, którą delikatnie spłaszcz i rozciągnij ponownie.
-
Ułóż bułki na macie do pieczenia.
-
Posmaruj je roztrzepanym jajkiem na wierzchu.
-
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
-
Piecz 20 minut.