Jedyne takie bułki hot dogowe

by Stonerchef

Delikatne, maślane bułeczki o chrupiącej skórce to marzenie każdego miłośnika hot dogów. My lubimy spełniać marzenia, dlatego dziś z piekarni wjechały na stół jedyne takie bułki hot dogowe, których tekstury pozazdroszczonoby nawet w niebie.

Co ciekawe, ten typ pieczywa jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu – biorąc pod uwagę czas wyrastania, będziecie potrzebować na te obłędne wypieki ok. 1,5 godziny. O miękkości bułeczek decyduje ciepła mieszanka mleczno-maślana, dodana do mąki chlebowej (typ 00) i wymieszana z jajkiem.

Czas ubrudzić sobie ręce szlachetnym surowcem i zafundować sobie fundament na prawdziwe, uliczne hot dogi.

Składniki:

bułki hot dogowe

Bułki hot dogowe (8 sztuk):

500g mąki pszennej typ 00

125ml mleka 3,5%

70ml wody

1 jajko

2 łyżki masła

2 łyżeczki suszoych drożdży

1 łyżka cukru

1,5 łyżeczki soli

Olej do wysmarowania miski

1 jajko do roztrzepania i rozsmarowania po bułkach

Formowanie i wyrabianie ciasta:

Najpierw w rondelku podgrzewamy masło z wodą i mlekiem, dopóki masło się nie roztopi. Dokładnie mieszamy, po czym zdejmujemy garnuszek z ognia i studzimy ok. 10 minut.

bułki hot dogowe

W tym czasie bierzemy dużą miskę, do której wsypujemy mąkę, drożdże, sól, cukier i mieszamy dokładnie wszystkie składniki.

bułki hot dogowe

Wbijamy roztrzepane jajko i dodajemy maślano-mleczną mieszankę, po czym zagniatamy masę i przenosimy ją na podsypany mąką blat. Ciasto wyrabiamy ok. 7 minut, aż masa będzie gładka i jednolita. Formujemy z nią kulę, którą przekładamy do wysmarowanej olejem miski. Musimy też zadbać o to, żeby ciasto na bułki było wysmarowane na powierzchni. Zawijamy miskę w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość i nabierze puszystości w środku.

bułki hot dogowe

Formowanie bułek

Kulę z ciasta wyjmujemy na podsypany mąką blat i wyrabiamy ponownie, tym razem ok. 2 minut, a następnie rozwałkowujemy ją na prostokąt o grubości 3cm. Ciasto dzielimy na 8 części – z każdej formujemy podłużną bułeczkę, którą spłaszczamy i rozciągamy ponownie.

bułki hot dogowe

Pora rozgrzać piekarnik. Nastawiamy opcję pieczenia z termoobiegiem i pożądaną temperaturę na 180 stopni. Zanim piekarnik się nagrzeje, roztrzepujemy jajko w miseczce i smarujemy nim bułki z wierzchu.

bułki hot dogowe

Pieczenie

Bułki hot dogowe pieczemy przez 20 minut, aż będą rumiane na górze i miękkie w środku. Następnie przenosimy je do głębokiego talerza i odstawiamy do wystudzenia.

bułki hot dogowe

Proszę bardzo – spójrzcie tylko, jakie one rumiane i przaśne, całe gotowe do przepołowienia i upchania pysznej w nich porcji mięsa, świeżych warzyw i ulubionych sosów. Podstawa już jest – teraz pora stworzyć własnego hot doga – my nasze bułki obdarzyliśmy wersją Soul Food ze stripsami w ostrej panierce a’la KFC.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Jedyne takie bułki hot dogowe
  • 500 g mąki pszennej typ 00
  • 125 ml mleka 3 5%
  • 70 ml wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki suszoych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Olej do wysmarowania miski
  • 1 jajko do roztrzepania i rozsmarowania po bułkach
Wskazówki
Przygotowanie i wyrabianie ciasta
  1. W rondelku zagrzej masło, mleko i wodę, aż masło się roztopi.
  2. Odstaw do wystudzenia na 10 minut.
  3. Do dużej miski wsyp mąkę, sól, cukier, drożdże i wymieszaj.
  4. Dodaj roztrzepane jajko i mieszankę mleczno-maślaną.
  5. Wymieszaj składniki łyżką i ugnieć je rękami.
  6. Przenieś ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiaj ok. 7 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  7. Uformuj z ciasta kulę i przenieś ją do wysmarowanej olejem miski.
  8. Zawiń miskę folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Formowanie bułek
  1. Wyjmij ciasto z miski, wyrabiaj kolejne 3 minuty i rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na prostokąt o grubości 3cm.
  2. Podziel ciasto na 8 części i uformuj z każdej z nich podłużną bułeczkę, którą delikatnie spłaszcz i rozciągnij ponownie.
Pieczenie
  1. Ułóż bułki na macie do pieczenia.
  2. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem na wierzchu.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
  4. Piecz 20 minut.

Zobacz również inne artykuły