HomeCategoryPiekarnia - Stonerchef

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/09/upieczone-bajgle.jpg

Podróże kształcą — nie da się temu zaprzeczyć. Ręce również kształcą — i tu próżno szukać kontrargumentów. A nasze bajgle są niejako dziećmi tych dwóch „kształcicieli”. Mięciutkie i napowietrzone w środku, obłędnie chrupiące na zewnątrz i posypane makiem, sezamem, czy po prostu wysmarowane jajcem — smakują wybornie. Dzisiaj dzielimy się przepisem na ciasto do naszych...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/05/kukurydziana-tortilla.jpg

Można robić tacosy w pszennych tortillach — co sami niejednokrotnie popełnialiśmy — ale dopiero kukurydziane tortille pozwalają poczuć, jak smakuje wyrafinowany tacosik. Jest to zdecydowanie lepszy rodzaj „pieczywa” do tej formy podania mięsa, choć niełatwy. Już spieszymy z wyjaśnieniami. Przygotowując kukurydziane tortille możemy się potknąć w dwóch miejscach. Pierwszym smutnym zderzeniem z rzeczywistością jest fakt,...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/08/bagietki-francuskie-na-deskach.jpg

Snują nam się w głowach misterne plany zrobienia takich klasycznych zapiekanek na długich bagietach, które oczywiście zbeszcześcilibyśmy jakoś po swojemu, a le wiadomo, że podstawą każdej dobrej zapieksy – oprócz tego, żeby z wierzchu było tłusto – jest pieczywo. Dobrze zrobione bagietki potrafią wprowadzić podniebienie w stan ekstazy, ścieląc łóżko dla całej reszty dodatków. Nasze...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/04/drozdzowki-nadziewane-czekolada.jpg

Przypadek bywa sprawcą wielu wspaniałych rzeczy. Na ten przykład, gdyby nie ów przypadek, nigdy byśmy się nie poznali, a co za tym idzie, nie stworzylibyśmy tego siedliska rozpusty. Dla niektórych to pewnie i lepiej, bo nie nadszarpnęliby swoich relacji z dietetykiem, ale dla nas byłaby to niepowetowana strata. I wyobraźcie sobie, że wczoraj – zupełnie...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/02/bochenek-chleba-tostowego.jpg

„Ej, a weź zrobimy maślany chleb tostowy z tego ciasta na bułki do burgerów? Potem sobie usmażymy tosty, nawalimy dużo mięsa i zalejemy to sosem serowym”. Tak oto kobieta inspiruje mężczyznę. Takich słów nie znajdziecie na wystąpieniach TEDx, nie usłyszycie ich w „Casablance” ani w „Przeminęło z wiatrem”. Bo tak piękne i praktyczne scenariusze pisze...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/09/zblizenie-na-chleb-z-kurczakiem-w-sosie-ranch-buffalo.jpg

Dziś jest ten dzień, kiedy możemy się wreszcie podzielić z Wami na blogu przepisem, który mieliśmy przyjemność stworzyć do CKM-u, czyli chleb z kurczakiem w sosie ranch-buffalo, z ostrymi dodatkami, kruszonką z miąższu chlebowego i płachtą stopionego cheddara. Czasopismo Każdego Mężczyzny… No właśnie, wyobraźcie sobie nasze zdumienie, kiedy zobaczyliśmy maila zaadresowanego od CKM z propozycją...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/08/mega-zblizenie-na-brioche.jpg

Kuchnia, podobnie jak natura, nie znosi próżni, dlatego nie istnieje przepis, którego nie można by udoskonalić. Tak samo rzecz ma się z bułkami do burgerów i kanapek – zawsze można wbić na jeden poziom wyżej. Nasze dzisiejsze brioche sprawiły, że chyba uderzyliśmy w bułkowy sufit. Do tej pory używaliśmy do kanapek super puszystych bułek burgerowych...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/07/ciabatty.jpg

Przymierzamy się wielkimi krokami do swoich pierwszych kanapek z pastrami i chociaż połączenia już mniej więcej (z naciskiem na więcej) mamy już ogarnięte, to nadal męczymy się, w jakim pieczywie podamy tę dopieszczoną wołowinę. Na razie jesteśmy rozdarci między ciabattą a panini, a dzisiaj te pierwsze lądują jako przepis. Nasze ciabatty przygotowywaliśmy na długodojrzewającym zaczynie...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/06/zblizenie-na-chleb-drozdzowy.jpg

Chleb na drożdżach przyda się akurat w sezonie grillowym. Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Chleb na drożdżach...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/04/chalka-1.jpg

Jeśli marzy Wam się chałka, taka z prawdziwego zdarzenia, z domowego piekarnika, mięciusia i pachnąca niczym kochający dom, to trafiliście do właściwego miejsca. Nasza chałka spełnia wszystkie kryteria stuprocentowej pychotki, a przy tym łamie mit, jakoby ten rodzaj pieczywa był trudny w przygotowaniu. Tak, zgadza się – chałka jest łatwa. Mając jakiekolwiek doświadczenie w wypiekaniu pieczywa...