HomeCategoryRozpusta - Stonerchef

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/11/IMG_3118.jpg

Przepis na tę kanapkę czerpie inspirację z naszego ostatniego oczekiwania na samolot na lotnisku w Luton o godzinie 3:00, kiedy jedyną otwartą „restauracją” był Burger King, a naszym ratunkiem na ówczesne stłumienie głodu — kanapka crispy chicken. Tak nam jakoś wtedy zasmakowała (połączenie, w sumie, nie kanapka), że postanowiliśmy ją przenieść na grunt wysokiej jakości...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/08/kurczak-po-koreansku.jpg

Korean Fried Chicken zapewnia nam idealny poziom ostrości — jest ich bowiem kilka. Mamy taką niewinną, pieprzną ostrość; jest i poziom ostrości dający się bardziej we znaki, bo głęboki i paprykowy, ale jednak niezmieniający koloru twarzy; o ekstremum, gdzie ostrość sprawia bezpośredni ból, nie będziemy się wypowiadać, bo to po prostu nie dla nas. Natomiast...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/06/kebab.jpg

Swego czasu Polskę ogarnął prawdziwy szał kebabowy. Chwilami kebabowni było prawie tyle, co aptek, a to już nie lada wyczyn. Polacy pokochali skrawane mięso z kurczaka lub „baraniny” w dopasowanej do swoich kubków smakowych odsłonie. Cały kraj jechał na cienkim i grubym, a za przepis na dobry kebab pewnie niejeden Jan III Sebiski dałby się...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/06/gotowe-burrito-z-policzkami-wolowymi.jpg

Podobnie jak księżyc, my też mamy swoje fazy i w ostatnich tygodniach nadeszła do nas faza curry i chęć na indyjskie żarełko w fuzji z inną kuchnią etniczną. W przypływie weny twórczej odstawiliśmy więc takiego combosa, że sami zbieraliśmy szczęki z podłogi. Jesteście gotowi na prawdziwą podróż międzykontynentalną? Burrito z policzkami wołowymi było dla nas...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/03/zblizenie-na-skosnego.jpg

Pamiętacie te sceny w Pearl Harbor, w których wściekli Japończycy bombardowali amerykańskie porty z taką pasją w oczach, z jaką Leonardo da Vinci malował Mona Lisę? Tak można właśnie zobrazować to, co się dzieje wraz z pierwszym gryzem, z którym Skośny – stripsowy pilot w kasku z wasabi – wbija do portów naszych podniebień. Po...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/03/burger-w-paczku.jpg

Tak nam ostatnio wpadło do głowy, że gdy tyle mówi się o modelkach XXL, modele z tym samym rzymskim oznaczeniem są bezczelnie pomijani. A media milczo. Nasz przepis jest wyrazem sprzeciwu dla tak rażącej dyskryminacji. Niechaj burger w pączku stanie się symbolem wolności, konstytucji i zagramanicy. Burger w pączku to jest taki trochę kontrowersyjny temat,...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/02/kubelek-kurczakow.jpg

Kto choć raz nie guglał „przepis na smażonego kurczaka z KFC”, niech pierwszy rzuci panierką. My też kiedyś guglaliśmy i tak żeśmy się naguglali, że nic pożytecznego z tego nie wyszło, aż przepadliśmy w świecie amerykańskich smażonych kurczaków. Trzeba bowiem stanąć prawdzie twarzą w twarz i przyznać się przed samym sobą, że w panierce KFC...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/01/kurczak-po-tajlandzku.jpg

Jest zimowa plucha, na ulicy prawie nie widać żywej duszy. Gdzieś pomiędzy sklepem „Wszystko po 5 zł” a „Pralnią chemiczną Alina” stoi budka wcale niezachęcająca z wyglądu, obwieszona czerwonymi szyldami popularnego napoju gazowanego. Pachnie czosnkiem i glutaminianem sodu. W środku pachnie awanturą. Wchodzisz, patrzysz na kartę, wodzisz po niej palcem i typujesz pozycję nr 14 –...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/01/gotowy-zinger.jpg

Nowy rok, nowi my, te same luksusowe przepisy. Tak właśnie można określić styczeń 2019, który rozpoczynamy przepisem będącym kolejnym wejściem na poziom wyżej w przypadku fast-foodowych szlagierów. Pierwsza była Hiper Kiejda, ale dzisiaj po panierowanym dywanie kroczy Hunger, czyli Zinger w wersji 4:20. Tak sobie czasem rozmyślamy nad życiem i nad jedzeniem, po czym dochodzimy...