HomeCategoryMięso - Stonerchef

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/11/IMG_3118.jpg

Przepis na tę kanapkę czerpie inspirację z naszego ostatniego oczekiwania na samolot na lotnisku w Luton o godzinie 3:00, kiedy jedyną otwartą „restauracją” był Burger King, a naszym ratunkiem na ówczesne stłumienie głodu — kanapka crispy chicken. Tak nam jakoś wtedy zasmakowała (połączenie, w sumie, nie kanapka), że postanowiliśmy ją przenieść na grunt wysokiej jakości...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/08/kurczak-po-koreansku.jpg

Korean Fried Chicken zapewnia nam idealny poziom ostrości — jest ich bowiem kilka. Mamy taką niewinną, pieprzną ostrość; jest i poziom ostrości dający się bardziej we znaki, bo głęboki i paprykowy, ale jednak niezmieniający koloru twarzy; o ekstremum, gdzie ostrość sprawia bezpośredni ból, nie będziemy się wypowiadać, bo to po prostu nie dla nas. Natomiast...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/04/wolowina-bulgogi.jpg

Wołowina bulgogi to nasz nowy faworyt wśród wszystkich dań z tzw. „szybkiej patelnii”. Jest głęboka w smaku, dość esencjonalna od sosu sojowego, słodka od miodu (lub cukru, w zależności od wersji) i charakterna dzięki paście gochujang. A do tego bardziej błyskawiczna od błyskawicy. Wołowina bulgogi — o ile dobrze kalkulujemy — liczy sobie 7 składników,...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/03/jak-przygotowac-burgery.jpg

Być może nie formułujecie tego pytania dokładnie w ten sposób, ale często pytacie nas, jak wysmażyć mięso na burgera, jaki ser dobrać, gdzie dostaniecie takie piękne maślane bułki, jak my robimy te sosy, czy możemy przestać was torturować bezwstydnymi zdjęciami jedzenia o późnych porach wieczorowych i takie tam, więc wychodzimy do Was z poradnikiem —...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/03/zblizenie-na-skosnego.jpg

Pamiętacie te sceny w Pearl Harbor, w których wściekli Japończycy bombardowali amerykańskie porty z taką pasją w oczach, z jaką Leonardo da Vinci malował Mona Lisę? Tak można właśnie zobrazować to, co się dzieje wraz z pierwszym gryzem, z którym Skośny – stripsowy pilot w kasku z wasabi – wbija do portów naszych podniebień. Po...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/03/burger-w-paczku.jpg

Tak nam ostatnio wpadło do głowy, że gdy tyle mówi się o modelkach XXL, modele z tym samym rzymskim oznaczeniem są bezczelnie pomijani. A media milczo. Nasz przepis jest wyrazem sprzeciwu dla tak rażącej dyskryminacji. Niechaj burger w pączku stanie się symbolem wolności, konstytucji i zagramanicy. Burger w pączku to jest taki trochę kontrowersyjny temat,...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/02/kubelek-kurczakow.jpg

Kto choć raz nie guglał „przepis na smażonego kurczaka z KFC”, niech pierwszy rzuci panierką. My też kiedyś guglaliśmy i tak żeśmy się naguglali, że nic pożytecznego z tego nie wyszło, aż przepadliśmy w świecie amerykańskich smażonych kurczaków. Trzeba bowiem stanąć prawdzie twarzą w twarz i przyznać się przed samym sobą, że w panierce KFC...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/02/szarpana-wolowina-barbecue.jpg

Właśnie mija rok, odkąd używamy Crock-Pota w swojej kuchni. I wiecie co? Skubaniec ma na razie 100% skuteczności. Można w nim robić zarówno rzeczy wymyślne, jak i esencję prostoty – ot, choćby szarpana wołowina BBQ. To jedzonko jest wręcz dla Crock-Pota stworzone. Gotowanie sprawia nam ogromną przyjemność, ale tak samo cenimy sobie wygodę w życiu...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/01/burger-drwala.jpg

„Mamaaaaaa! A kiedy burger drwala? Mamaaaaaaa! Zrób mi burgera drwala! Mamaaaaaa! No weź, kiedy?!” Tak mniej więcej wyglądały prośby o tę legendarną kanapkę z McDonald’s, o ile cokolwiek stamtąd można określić mianem legendarnego, chyba, że to takie białoruskie legendy pisane na kolanie przez analfabetę. W każdym razie,  nie oznacza to, że sama forma kanapki nie może...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/01/kurczak-po-tajlandzku.jpg

Jest zimowa plucha, na ulicy prawie nie widać żywej duszy. Gdzieś pomiędzy sklepem „Wszystko po 5 zł” a „Pralnią chemiczną Alina” stoi budka wcale niezachęcająca z wyglądu, obwieszona czerwonymi szyldami popularnego napoju gazowanego. Pachnie czosnkiem i glutaminianem sodu. W środku pachnie awanturą. Wchodzisz, patrzysz na kartę, wodzisz po niej palcem i typujesz pozycję nr 14 –...