Japa z watyKrólestwo SłodkościPrzepisyRozpustaMiętowo-czekoladowy milkshake z bitą śmietaną o smaku brownie

Właściwie to sam tytuł tego wpisu zawiera w sobie tyle pięknych słów, że nawet gdybyśmy tutaj przekleili całą inwokację z Pana Tadeusza, to ta mogłaby się schować do kąta i tam płakać nad swoim marnym przekazem. Chyba, że zaprzyjaźniłaby się z nazwą naszego przepisu, to wtedy moglibyśmy śmiało recytować „Mięto, ojczyzno moja, Ty jesteś jak brownie. Ile Cię trzeba wypić, ten tylko się dowie, kto Cię strawił. Dziś milkshake Twój w szklanej ozdobie piję i opisuję, bo tęsknię po Tobie”.

No właśnie, były gorące czekolady, więc wypadałoby odrobinę ostudzić naszą Japę z Waty, żeby się z niej nie zrobiła niewyparzona gęba.  Zrobiliśmy zatem szybki przegląd skarbca słodkości i oto, co się ukazało naszym nienajedzonym oczom:

  • brownie
  • śmietana
  • mleko
  • lody miętowe

Resztę scenariusza dopisało życie.


Do przygotowania miętowo-czekoladowego milkshake’a z bitą śmietaną o smaku brownie przydadzą się:


Składniki:

składniki na miętowo-czekoladowy milkshake brownie

Miętowo-czekoladowy milkshake:

3 gałki lodów miętowych

250ml mleka 3,2%

Posiekane brownie (z tego przepisu, ale bez ciasteczek Oreo)

składniki na bitą śmietanę brownie

Bita śmietana o smaku brownie:

100g bitej śmietany

Kawałek brownie

Ubijaj ją!

Zaczynamy od zmiksowania kawałka brownie w pojemniku malaksera.

zmiksowane brownie

Następnie ubijamy śmietanę na sztywno.

śmietana ubita z brownie

Na chwilę przed końcem ubijania dodajemy zmiksowany kawałek brownie i dokańczamy dzieło.

Shake it, shake it!

Lody i mleko umieszczamy w głębokim pojemniku i miksujemy dokładnie blenderem ręcznym. Teraz możemy przygotować sobie szklankę; na samym dnie umieszczamy posiekane brownie, zalewamy milkshakiem i na końcu kładziemy śmietanę, dodając czekoladową koronę z reszty brownie.

miętowo-czekoladowy milkshake

miętowo-czekoladowy milkshake

miętowo-czekoladowy milkshake

Teraz już wiecie, co zrobić, kiedy nie podołacie całej kuwecie lodów i pełnej blasze ciastek, a przy okazji w lodówce uśmiecha się do Was śmietana i mleko. Nie zajmie Wam to też zbyt wiele czasu, bo wszystko przygotowuje się w tzw. „zaraz” albo „5 minut”, a ten milkshake nie dość, że orzeźwia to jeszcze wlewa szczęście prosto do brzuszka i wywraca oczy do góry. Gdybyśmy byli januszami marketingu, to powiedzielibyśmy Wam, żebyście poczuli do niego miętę, ale ze zwykłego poczucia ludzkiej godności, zostawimy Was z tą decyzją samych.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Miętowo-czekoladowy milkshake
  • 3 gałki lodów miętowych
  • 250 ml mleka 3 2%
  • Posiekane brownie
Bita śmietana o smaku brownie
  • 100 g bitej śmietany
  • Kawałek brownie
Wskazówki
  1. Zmiksuj brownie w pojemniku malaksera.
  2. Ubij śmietanę na sztywno. Przed końcem ubijania dodaj brownie i wmiksuj je do śmietany.
  3. Weź szklankę i nałóż na dnie posiekane brownie.
  4. Zblenduj w głębokim pojemniku lody wraz z mlekiem.
  5. Przelej milkshake do szklanki.
  6. Nałóż ubitą śmietanę.
  7. Wykończ posiekanymi brownie.

ZapiszZapisz