Właściwie to sam tytuł tego wpisu zawiera w sobie tyle pięknych słów, że nawet gdybyśmy tutaj przekleili całą inwokację z Pana Tadeusza, to ta mogłaby się schować do kąta i tam płakać nad swoim marnym przekazem. Chyba, że zaprzyjaźniłaby się z nazwą naszego przepisu, to wtedy moglibyśmy śmiało recytować „Mięto, ojczyzno moja, Ty jesteś jak brownie. Ile Cię trzeba wypić, ten tylko się dowie, kto Cię strawił. Dziś milkshake Twój w szklanej ozdobie piję i opisuję, bo tęsknię po Tobie”.
No właśnie, były gorące czekolady, więc wypadałoby odrobinę ostudzić naszą Japę z Waty, żeby się z niej nie zrobiła niewyparzona gęba. Zrobiliśmy zatem szybki przegląd skarbca słodkości i oto, co się ukazało naszym nienajedzonym oczom:
- brownie
- śmietana
- mleko
- lody miętowe
Resztę scenariusza dopisało życie.
Do przygotowania miętowo-czekoladowego milkshake’a z bitą śmietaną o smaku brownie przydadzą się:
Składniki:
Miętowo-czekoladowy milkshake:
3 gałki lodów miętowych
250ml mleka 3,2%
Posiekane brownie (z tego przepisu, ale bez ciasteczek Oreo)
Bita śmietana o smaku brownie:
100g bitej śmietany
Kawałek brownie
Ubijaj ją!
Zaczynamy od zmiksowania kawałka brownie w pojemniku malaksera.
Następnie ubijamy śmietanę na sztywno.
Na chwilę przed końcem ubijania dodajemy zmiksowany kawałek brownie i dokańczamy dzieło.
Shake it, shake it!
Lody i mleko umieszczamy w głębokim pojemniku i miksujemy dokładnie blenderem ręcznym. Teraz możemy przygotować sobie szklankę; na samym dnie umieszczamy posiekane brownie, zalewamy milkshakiem i na końcu kładziemy śmietanę, dodając czekoladową koronę z reszty brownie.
Teraz już wiecie, co zrobić, kiedy nie podołacie całej kuwecie lodów i pełnej blasze ciastek, a przy okazji w lodówce uśmiecha się do Was śmietana i mleko. Nie zajmie Wam to też zbyt wiele czasu, bo wszystko przygotowuje się w tzw. „zaraz” albo „5 minut”, a ten milkshake nie dość, że orzeźwia to jeszcze wlewa szczęście prosto do brzuszka i wywraca oczy do góry. Gdybyśmy byli januszami marketingu, to powiedzielibyśmy Wam, żebyście poczuli do niego miętę, ale ze zwykłego poczucia ludzkiej godności, zostawimy Was z tą decyzją samych.
- 3 gałki lodów miętowych
- 250 ml mleka 3 2%
- Posiekane brownie
- 100 g bitej śmietany
- Kawałek brownie
-
Zmiksuj brownie w pojemniku malaksera.
-
Ubij śmietanę na sztywno. Przed końcem ubijania dodaj brownie i wmiksuj je do śmietany.
-
Weź szklankę i nałóż na dnie posiekane brownie.
-
Zblenduj w głębokim pojemniku lody wraz z mlekiem.
-
Przelej milkshake do szklanki.
-
Nałóż ubitą śmietanę.
-
Wykończ posiekanymi brownie.