Duże okazje należy szczególnie świętować – jedną z nich jest właśnie przekroczenie 4000 polubień na naszym facebookowym fanpage’u. Moglibyśmy urządzić teraz patetyczny elaborat na temat tego, że warto robić to, co się kocha, ale stwierdziliśmy, że zwyczajnie, z czystej ludzkiej dobroci serca, podzielimy się z Wami przepisem na nasze ukochane lody – prawdziwe lody miętowe z czekoladą, które odświeżają lepiej niż powiew słynnego, jodowanego powietrza nad morzem.
Teraz najlepsze – na ich przygotowanie będziecie potrzebowali 15 minut, śmietanę, mleko skondensowane, krople miętowe, czekoladę i odrobinę zielonego barwnika, który – huncwot, dandys jeden w ząbek czesany -ukrywa się pod pomarańczową barwą, a swoją prawdziwą twarz ujawnia dopiero w styczności z płynem.
Do przygotowania prawdziwych lodów miętowych z czekoladą przydadzą się:
- duża miska
- szpatułka
- mikser
- nóż szefa kuchni
- pojemnik litrowy na lody
Dobra, pora zacząć bić śmietanę, bo przecież lody same się później nie zmrożą, a chcielibyśmy obalić słuszną porcję bez zbędnego przedłużania.
Składniki (na 1 litr lodów):
Lody miętowe z kawałkami czekolady:
400g śmietany 36% (kremówki)
400g słodzonego mleka skondensowanego
0,5 łyżeczki kropel miętowych
1 tabliczka gorzkiej czekolady, posiekana
Odrobina barwnika zielonego w proszku
Raaaaaaz…
Bierzemy dużą miskę i umieszczamy tam śmietanę. Uruchamiamy mikser pracujemy nad śmietaną na wysokich obrotach, aż zesztywnieje i po przewróceniu do góry dnem nie będzie spływać.
- Mądry tip: Włóżcie miskę do zamrażarki na 10 minut, zanim umieścicie tam śmietanę. Dzięki temu szybciej ją ubijecie. Nie ma za co!
Teraz pobawimy się kolorami – zapraszamy do kolejnego kroku.
Dwaaaaaaa…

To nie jest portal do siedliska demonów. To mleko skondensowane z zielonym barwnikiem.
Przynosimy sobie drugą miskę i mieszamy w niej mleko skondensowane z barwnikiem (zmieni kolor z pomarańczowego na zielony) i kroplami miętowymi.
Stonerchef łączy zamiast dzielić (dzielimy się tylko pysznym żarciem), dlatego zapraszamy do trzeciej fazy tego arcyłatwego procesu.
RAZ, DWA, TRZY!
Przenosimy ubitą śmietanę do zabarwionej mieszanki i dokładnie łączymy ze sobą zawartość obu misek, aż wszystkie składniki staną się jednym ciałem. Na koniec dorzucamy posiekaną czekoladę i jeszcze raz sumiennie mieszamy całość.
Przelewamy masę lodową do litrowego pojemnika, zamykamy go szczelnie i wkładamy do zamrażarki na ok. 4-5 godzin.

Uwaga… nadchodzi foodporn!
Nie dość, że jest to nasz ukochany smak, to jeszcze w ulubionym, zielonym kolorze. Życie jest takie piękne, kiedy idziesz przez nie ze świadomością, że w zamrażarce zawsze czeka na Ciebie zapas lodów.
- 400 g śmietany 36% kremówki
- 400 g słodzonego mleka skondensowanego
- 0,5 łyżeczki kropli miętowych
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady posiekana
- Odrobina zielonego barwnika spożywczego
-
Ubij w dużej misce śmietanę przy użyciu miksera (na wysokich obrotach).
-
W osobnej misce wymieszaj dokładnie słodzone mleko skondensowane, krople miętowe i zielony barwnik.
-
Przenieś ubitą śmietanę do miski z zabarwionym mlekiem i wymieszaj dokładnie całość.
-
Wmieszaj posiekaną czekoladę.
-
Przelej masę lodową do litrowego pojemnika.
-
Mroź ok. 4-5 godzin.