zbliżenie na lody miętowe z kawałkami czekolady

Prawdziwe lody miętowe z czekoladą, a nie jakieś podrabiańce

by Stonerchef

Duże okazje należy szczególnie świętować – jedną z nich jest właśnie przekroczenie 4000 polubień na naszym facebookowym fanpage’u. Moglibyśmy urządzić teraz patetyczny elaborat na temat tego, że warto robić to, co się kocha, ale stwierdziliśmy, że zwyczajnie, z czystej ludzkiej dobroci serca, podzielimy się z Wami przepisem na nasze ukochane lody – prawdziwe lody miętowe z czekoladą, które odświeżają lepiej niż powiew słynnego, jodowanego powietrza nad morzem.

Teraz najlepsze – na ich przygotowanie będziecie potrzebowali 15 minut, śmietanę, mleko skondensowane, krople miętowe, czekoladę i odrobinę zielonego barwnika, który – huncwot, dandys jeden w ząbek czesany -ukrywa się pod pomarańczową barwą, a swoją prawdziwą twarz ujawnia dopiero w styczności z płynem.


Do przygotowania prawdziwych lodów miętowych z czekoladą przydadzą się:


Dobra, pora zacząć bić śmietanę, bo przecież lody same się później nie zmrożą, a chcielibyśmy obalić słuszną porcję bez zbędnego przedłużania.

Składniki (na 1 litr lodów):

składniki na lody miętowe

Lody miętowe z kawałkami czekolady:

400g śmietany 36% (kremówki)

400g słodzonego mleka skondensowanego

0,5 łyżeczki kropel miętowych

1 tabliczka gorzkiej czekolady, posiekana

Odrobina barwnika zielonego w proszku

Raaaaaaz…

ubita śmietana do lodów miętowych

Bierzemy dużą miskę i umieszczamy tam śmietanę. Uruchamiamy mikser pracujemy nad śmietaną na wysokich obrotach, aż zesztywnieje i po przewróceniu do góry dnem nie będzie spływać.

  • Mądry tip: Włóżcie miskę do zamrażarki na 10 minut, zanim umieścicie tam śmietanę. Dzięki temu szybciej ją ubijecie. Nie ma za co!

Teraz pobawimy się kolorami –  zapraszamy do kolejnego kroku.

Dwaaaaaaa…

mleko skondensowane z kroplami miętowymi i zielonym barwnikiem

To nie jest portal do siedliska demonów. To mleko skondensowane z zielonym barwnikiem.

Przynosimy sobie drugą miskę i mieszamy w niej mleko skondensowane z barwnikiem (zmieni kolor z pomarańczowego na zielony) i kroplami miętowymi.

Stonerchef łączy zamiast dzielić (dzielimy się tylko pysznym żarciem), dlatego zapraszamy do trzeciej fazy tego arcyłatwego procesu.

RAZ, DWA, TRZY!

lody miętowe

Przenosimy ubitą śmietanę do zabarwionej mieszanki i dokładnie łączymy ze sobą zawartość obu misek, aż wszystkie składniki staną się jednym ciałem. Na koniec dorzucamy posiekaną czekoladę i jeszcze raz sumiennie mieszamy całość.

Przelewamy masę lodową do litrowego pojemnika, zamykamy go szczelnie i wkładamy do zamrażarki na ok. 4-5 godzin.

kevin hart

Uwaga… nadchodzi foodporn!

lody miętowe

lody miętowe

Nie dość, że jest to nasz ukochany smak, to jeszcze w ulubionym, zielonym kolorze. Życie jest takie piękne, kiedy idziesz przez nie ze świadomością, że w zamrażarce zawsze czeka na Ciebie zapas lodów.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Lody miętowe z kawałkami czekolady
  • 400 g śmietany 36% kremówki
  • 400 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 0,5 łyżeczki kropli miętowych
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady posiekana
  • Odrobina zielonego barwnika spożywczego
Wskazówki
Jak to się robi?
  1. Ubij w dużej misce śmietanę przy użyciu miksera (na wysokich obrotach).
  2. W osobnej misce wymieszaj dokładnie słodzone mleko skondensowane, krople miętowe i zielony barwnik.
  3. Przenieś ubitą śmietanę do miski z zabarwionym mlekiem i wymieszaj dokładnie całość.
  4. Wmieszaj posiekaną czekoladę.
  5. Przelej masę lodową do litrowego pojemnika.
  6. Mroź ok. 4-5 godzin.

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

Zobacz również inne artykuły