Nie znamy osób, które nie lubią brownie – może dlatego, że nie ufamy ludziom deklarującym niechęć do słodyczy i takich trzymamy na dystans łopaty do pizzy. Brownie jest prostym, klasycznym i skutecznym pogromcą pacmana – intensywne, kakaowe, z kawałkami chrupiącej czekolady w środku. Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie dodali fragmentu swojej zielonej duszy do tego ciasta. Jak w tytule – powitajcie Oreo brownie.
Nałogowcy ponoć wypierają się swoich uzależnień; my ze swojego jesteśmy dumni. Kochamy Oreo całym sercem i brzuchem, chociaż samymi ciasteczkami wcale się nie zajadamy tak na potęgę. Natomiast jeśli chodzi o desery, to przynajmniej jeden z każdego gatunku musi się polubić z Oreo, bo inaczej nasz świat się zawali, planetę spowiją wojny, a nas zawiną w białą pościel i wrzucą na odwyk do ciasnej komórki wypełnionej kaszą jaglaną i szarłatem.
Dlatego zrozumcie nas, robimy to dla dobra Waszego i naszego. A tak swoją drogą te Oreo brownie są bardziej kosmiczne niż projekt kolonizacji Marsa.
Do przygotowania brownie Oreo przydadzą się:
- piekarnik
- papier do pieczenia
- rondelek
- szpatułka
- forma do ciasta (ok. 20×30 cm)
- duża miska
- trzepaczka
- nóż szefa kuchni
Składniki:
Oreo Brownie:
125g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
225g masła
100g gorzkiej czekolady, posiekanej
12 pokruszonych ciasteczek Oreo (ze środkami)
200g brązowego cukru
100g białego cukru
4 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
80g kakao
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem sernikowy z Oreo:
225g serka śmietankowego
225g śmietany 36%
60g cukru pudru
10 pokruszonych ciateczek Oreo (ze środkami)
Najpierw Oreo brownie
Najpierw przygotowujemy sprzęt – rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni z opcją termoobiegu, a z szafki wyjmujemy formę do ciasta (nasza ma ok. 30x20cm) i wykładamy ją papierem do pieczenia. Papier przycinamy na wymiar, tak aby pokrywał przynajmniej dwa przeciwległe boki formy – wtedy będzie nam łatwiej wyjąć z niej ciasto.
Skoro sprzęt już gotowy, to zajmiemy się masą na brownie. Najpierw roztapiamy masło w rondelku na małym ogniu. Kiedy masło się już rozpuści, przelewamy je do dużej miski, do której trzeba będzie wmieszać cukier brązowy wraz z białym, wbić jajka i dodać ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie mieszamy.
Do miski wsypujemy kakao, mąkę, sól i proszek do pieczenia, a na końcu delikatnie wprowadzamy posiekaną czekoladę i pokruszone ciasteczka Oreo, mieszając masę przy użyciu szpatułki.
Teraz pozostaje już tylko równomiernie rozprowadzić masę na brownie po formie.
Pieczemy nasze Oreo brownie ok. 25-30 minut, obserwując je pod koniec pieczenia, żeby nie przesadzić z czasem, inaczej wierzch może być zbyt twardy.
Potem krem sernikowy
W dużej misce ubijamy mikserem śmietanę z połową cukru pudru na sztywno.
To samo robimy z drugą połową cukru i serkiem śmietankowym – w tym przypadku ubijamy do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji.
Łączymy zawartość obu misek i dodajemy na koniec pokruszone ciasteczka Oreo, które wprowadzamy do masy ręcznie przy użyciu szpatułki.
No i teraz…
Tworzymy spójną całość
Krem sernikowy rozprowadzamy równomiernie po upieczonym brownie.
Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum godzinę – to już ostatni zakręt przed metą, na której czekać będzie na Was to właśnie przepiękne, kuszące i tętniące smakiem Oreo brownie:
Trzy kawałki Oreo brownie ułożone w wieżę, pozwalające trzymać nas w błędnym przekonaniu, że po ich zjedzeniu reszta wyląduje w lodówce zamiast w układach pokarmowych. No cóż, podobno nadzieja umiera ostatnia. Ponoć jest też matką głupich. Nie bądźcie głupi – zjedzcie wszystko.
- 125 g mąki pszennej uniwersalnej typ 480
- 225 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady posiekanej
- 12 pokruszonych ciasteczek Oreo ze środkami
- 200 g brązowego cukru
- 100 g białego cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 80 g kakao
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 225 g serka śmietankowego
- 225 g śmietany 36%
- 60 g cukru pudru
- 10 pokruszonych ciateczek Oreo ze środkami
-
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni (termoobieg).
-
Przygotuj formę do ciasta (nasza ma 30x25cm).
-
Wyłóż formę papierem do pieczenia wyciętym na jej wymiar (tak aby papier przykrywał przynajmniej 2 przeciwległe boki - wtedy będzie łatwiej wyjąć brownie z formy).
-
Rozpuść masło w rondelku na średnim ogniu.
-
Zdejmij rondelek z kuchenki i przelej masło do miski.
-
Wmieszaj oba cukry, jajka i ekstrakt waniliowy.
-
Dodaj kakao, mąkę, sól i proszek do pieczenia, po czym wymieszaj ponownie.
-
Wmieszaj delikatnie posiekaną czekoladę i pokruszone ciasteczka Oreo do masy.
-
Rozprowadź równomiernie masę na brownie po formie do ciasta.
-
Piecz ok. 25-30 minut (obserwuj brownie pod koniec pieczenia, ponieważ jeśli będą zbyt długo w piekarniku, wierzch stanie się zbyt twardy).
-
Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia i na czas zrobienia kremu sernikowego.
-
Ubij mikserem w misce śmietanę z połową cukru pudru na sztywno.
-
W osobnym naczyniu ubij serek śmietankowy z drugą połową cukru pudru do uzyskania lekkiej i puszystej masy.
-
Połącz zawartość obu misek, również przy użyciu miksera.
-
Wmieszaj pokruszone ciasteczka Oreo przy użyciu szpatułki.
-
Rozprowadź krem sernikowy po brownie.
-
Wstaw do lodówki na minimum godzinę.