Nie znamy osób, które nie lubią brownie – może dlatego, że nie ufamy ludziom deklarującym niechęć do słodyczy i takich trzymamy na dystans łopaty do pizzy. Brownie jest prostym, klasycznym i skutecznym pogromcą pacmana – intensywne, kakaowe, z kawałkami chrupiącej czekolady w środku. Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie dodali fragmentu swojej zielonej duszy do tego ciasta. Jak w tytule – powitajcie Oreo brownie.

Nałogowcy ponoć wypierają się swoich uzależnień; my ze swojego jesteśmy dumni. Kochamy Oreo całym sercem i brzuchem, chociaż samymi ciasteczkami wcale się nie zajadamy tak na potęgę. Natomiast jeśli chodzi o desery, to przynajmniej jeden  z każdego gatunku musi się polubić z Oreo, bo inaczej nasz świat się zawali, planetę spowiją wojny, a nas zawiną w białą pościel i wrzucą na odwyk do ciasnej komórki wypełnionej kaszą jaglaną i szarłatem.

Dlatego zrozumcie nas, robimy to dla dobra Waszego i naszego. A tak swoją drogą te Oreo brownie są bardziej kosmiczne niż projekt kolonizacji Marsa.


Do przygotowania brownie Oreo przydadzą się:


Składniki:

składniki na oreo brownie

Oreo Brownie:

125g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)

225g masła

100g gorzkiej czekolady, posiekanej

12 pokruszonych ciasteczek Oreo (ze środkami)

200g brązowego cukru

100g białego cukru

4 jajka

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

80g kakao

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

składniki na sernikową masę do brownie

Krem sernikowy z Oreo:

225g serka śmietankowego

225g śmietany 36%

60g cukru pudru

10 pokruszonych ciateczek Oreo (ze środkami)

Najpierw Oreo brownie

Najpierw przygotowujemy sprzęt – rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni z opcją termoobiegu, a z szafki wyjmujemy formę do ciasta (nasza ma ok. 30x20cm) i wykładamy ją papierem do pieczenia. Papier przycinamy na wymiar, tak aby pokrywał przynajmniej dwa przeciwległe boki formy – wtedy będzie nam łatwiej wyjąć z niej ciasto.

Skoro sprzęt już gotowy, to zajmiemy się masą na brownie. Najpierw roztapiamy masło w rondelku na małym ogniu. Kiedy masło się już rozpuści, przelewamy je do dużej miski, do której trzeba będzie wmieszać cukier brązowy wraz z białym, wbić jajka i dodać ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie mieszamy.

roztopione masło z jajkami i cukrem

Do miski wsypujemy kakao, mąkę, sól i proszek do pieczenia, a na końcu delikatnie wprowadzamy posiekaną czekoladę i pokruszone ciasteczka Oreo, mieszając masę przy użyciu szpatułki.

masa na brownie

Teraz pozostaje już tylko równomiernie rozprowadzić masę na brownie po formie.

masa na brownie w formie do pieczenia.

Pieczemy nasze Oreo brownie ok. 25-30 minut, obserwując je pod koniec pieczenia, żeby nie przesadzić z czasem, inaczej wierzch może być zbyt twardy.

Potem krem sernikowy

W dużej misce ubijamy mikserem śmietanę z połową cukru pudru na sztywno.

śmietana ubita z cukrem pudrem

To samo robimy z drugą połową cukru i serkiem śmietankowym – w tym przypadku ubijamy do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji.

serek śmietankowy ubity z cukrem pudrem

Łączymy zawartość obu misek i dodajemy na koniec pokruszone ciasteczka Oreo, które wprowadzamy do masy ręcznie przy użyciu szpatułki.

No i teraz…

Tworzymy spójną całość

Krem sernikowy rozprowadzamy równomiernie po upieczonym brownie.

masa sernikowa rozsmarowana po upieczonym brownie

oreo brownie przed chłodzeniem

Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum godzinę – to już ostatni zakręt przed metą, na której czekać będzie na Was to właśnie przepiękne, kuszące i tętniące smakiem Oreo brownie:

oreo brownie

oreo brownie

oreo brownie

oreo brownie

oreo brownie

oreo brownie

Trzy kawałki Oreo brownie ułożone w wieżę, pozwalające trzymać nas w błędnym przekonaniu, że po ich zjedzeniu reszta wyląduje w lodówce zamiast w układach pokarmowych. No cóż, podobno nadzieja umiera ostatnia. Ponoć jest też matką głupich. Nie bądźcie głupi – zjedzcie wszystko.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Oreo Brownie
  • 125 g mąki pszennej uniwersalnej typ 480
  • 225 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady posiekanej
  • 12 pokruszonych ciasteczek Oreo ze środkami
  • 200 g brązowego cukru
  • 100 g białego cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 80 g kakao
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem sernikowy z Oreo
  • 225 g serka śmietankowego
  • 225 g śmietany 36%
  • 60 g cukru pudru
  • 10 pokruszonych ciateczek Oreo ze środkami
Wskazówki
Sprzęt
  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni (termoobieg).
  2. Przygotuj formę do ciasta (nasza ma 30x25cm).
  3. Wyłóż formę papierem do pieczenia wyciętym na jej wymiar (tak aby papier przykrywał przynajmniej 2 przeciwległe boki - wtedy będzie łatwiej wyjąć brownie z formy).
Przygotowanie Oreo brownie
  1. Rozpuść masło w rondelku na średnim ogniu.
  2. Zdejmij rondelek z kuchenki i przelej masło do miski.
  3. Wmieszaj oba cukry, jajka i ekstrakt waniliowy.
  4. Dodaj kakao, mąkę, sól i proszek do pieczenia, po czym wymieszaj ponownie.
  5. Wmieszaj delikatnie posiekaną czekoladę i pokruszone ciasteczka Oreo do masy.
  6. Rozprowadź równomiernie masę na brownie po formie do ciasta.
  7. Piecz ok. 25-30 minut (obserwuj brownie pod koniec pieczenia, ponieważ jeśli będą zbyt długo w piekarniku, wierzch stanie się zbyt twardy).
  8. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia i na czas zrobienia kremu sernikowego.
Przygotowanie sernikowego kremu Oreo
  1. Ubij mikserem w misce śmietanę z połową cukru pudru na sztywno.
  2. W osobnym naczyniu ubij serek śmietankowy z drugą połową cukru pudru do uzyskania lekkiej i puszystej masy.
  3. Połącz zawartość obu misek, również przy użyciu miksera.
  4. Wmieszaj pokruszone ciasteczka Oreo przy użyciu szpatułki.
  5. Rozprowadź krem sernikowy po brownie.
  6. Wstaw do lodówki na minimum godzinę.