Królestwo SłodkościNaleśnikiPrzepisyRozpustaWypiekiOrzechowo-czekoladowe pancakes z syropem z masła orzechowego

10 marca, 2017by Stonerchef1

Jest Dzień Mężczyzny – akurat chyba jedyny prawdziwy przykład dyskryminacji kobiet na całym świecie względem samców, bo Dzień Kobiet jest tylko jeden, a faceci – oprócz 10 marca – mają jeszcze dzień Chłopaka. Kiedy kolejny czarny protest? Tego nie wie nikt. Media milczą. Zenek Marytniuk odwołuje wszystkie koncerty. Wiadomo jednak, że to był najpiękniejszy Dzień Mężczyzny na świecie, bo rozpoczęty przez pancakes z syropem z masła orzechowego.

Nie będziemy teraz zachodzić w głowę, co jest lepsze – polski naleśnik, czy amerykański, puszysty pancake. Oba placki mają wiele zastosowań, można je ubrać w takie słodkie ciuszki, na jakie akurat ma się w danej chwili ochotę i – niezależnie od takiego przebrania – zarówno twór Ameryki Północnej jak i tradycyjna myśl europejska będzie wchodzić lepiej, niż Rutkowski na przesłuchanie.

Dzisiaj padło jedno zasadnicze pytanie: na słodko, czy na słono?

Padła odpowiedź, że na słodko i w kilkanaście minut od tego wyboru, w domu zaczął unosić się zapach ciasta naleśnikowego, miodu i masła orzechowego. W ciągu kolejnych kilku minut do salonu wjechała cała fura pancake’ów polana syropem z masła orzechowego i obsypana dorodnie kawałkami czekolady. Dodatkowo, to masło orzechowe i czekolada trafiło też do masy na pancakes, coby naszej tradycji dowalania do pieca stało się zadość.

„No to ja wezmę tylko jednego i odłożę resztę na bok, a potem poczekam, aż najdzie mnie ochota na drugiego” – nie powiedział jeszcze nikt nigdy.


Do przygotowania pancakes z syropem z masła orzechowego przydadzą się:


No i tego… jeszcze dużo miejsca w brzuszku.

Składniki (na ok. 6 sztuk):

składniki na pancakes z syropem z masła orzechowego

Pancakes:

250ml mleka

1 jajko

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

70g masła orzechowego

150g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)

20g cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

50g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady mlecznej

składniki na syrop z masłem orzechowym

Syrop z masłem orzechowym:

70g masła orzechowego

170g miodu

Amerykancki naleśnik

Najpierw łączymy wszystkie „mokre” składniki w misce, tj. mleko, jajko, ekstrakt waniliowy i masło orzechowe, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

masa na pancakes przed dodaniem suchych składników

W dużej misce mieszamy z kolei składniki „suche”, tzn. cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól, po czym przelewamy do nich zawartość miski ze składnikami „mokrymi”, miksując do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Na koniec zaś wsypujemy czekoladę i wprowadzamy ją do masy przy użyciu szpatułki.

masa na pancakes po dodaniu mokrych składników

Rozgrzewamy suchą patelnię na średnim ogniu i odmierzamy sobie 60ml z masy na pancakes, którą wlewamy na patelnię. Kiedy na wierzchu masy zaczną pojawiać się bąbelki, to znak, że czas przewrócić placora.

pancake przed przewróceniem

pancake na drugiej stronie

Smażymy go jeszcze przez 1-2 minuty, aż będzie złoty z wierzchu, po czym powtarzamy cały proces z pozostałymi pancakes.

pancakes przed polaniem syropem

Teraz pozostaje nam przygotować syrop. W tym celu roztapiamy masło orzechowe z miodem w kąpieli wodnej, aż oba składniki bardzo dokładnie się połączą.

gotowy syrop z masła orzechowego

Kiedy sos jest już gotowy, możemy nim polać nasze pancakes i obsypać je czekoladą.

pancakes z syropem z masła orzechowego pancakes z syropem z masła orzechowego

pancakes z syropem z masła orzechowego

pancakes z syropem z masła orzechowego

pancakes z syropem z masła orzechowego

pancakes z syropem z masła orzechowego

pancakes z syropem z masła orzechowego

Przez chwilę poczuliśmy się, jak prawdziwi Amerykanie. Do kompletu brakowało nam jeszcze tylko czerwonych czapek z daszkiem i wielkiego pudełka płatków śniadaniowych. Ale to niec, najważniejsze było na talerzu.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
5 mins
Część właściwa
10 mins
Łącznie
15 mins
 
Rodzaj dania: śniadanie
Ilość: 6 sztuk
Składniki
Pancakes
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 70 g masła orzechowego
  • 150 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 20 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady mlecznej
Syrop z masła orzechowego
  • 70 g masła orzechowego
  • 170 g miodu
Wskazówki
  1. Wymieszaj w małej misce mleko, jajko, ekstrakt waniliowy i masło orzechowe do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.

  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.

  3. Dodaj "mokre" składniki do miski z "suchymi" i miksuj do dokładnego połączenia się składników. Na koniec wprowadź czekoladę przy użyciu szpatułki.

  4. Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu.

  5. Odmierz 70ml masy na pancakes i wylej ją na patelnię. Smaż z jednej strony, aż na wierzchu masy zaczną pojawiać się bąbelki.

  6. Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 1-2 minuty.

  7. Powtórz to samo z resztą masy.

  8. Rozpuść masło orzechowe z miodem w kąpieli wodnej.

  9. Ułóż pancakes jeden na drugim, polej je syropem z masła orzechowego i posyp czekoladą z wierzchu.