Jest Dzień Mężczyzny – akurat chyba jedyny prawdziwy przykład dyskryminacji kobiet na całym świecie względem samców, bo Dzień Kobiet jest tylko jeden, a faceci – oprócz 10 marca – mają jeszcze dzień Chłopaka. Kiedy kolejny czarny protest? Tego nie wie nikt. Media milczą. Zenek Marytniuk odwołuje wszystkie koncerty. Wiadomo jednak, że to był najpiękniejszy Dzień Mężczyzny na świecie, bo rozpoczęty przez pancakes z syropem z masła orzechowego.
Nie będziemy teraz zachodzić w głowę, co jest lepsze – polski naleśnik, czy amerykański, puszysty pancake. Oba placki mają wiele zastosowań, można je ubrać w takie słodkie ciuszki, na jakie akurat ma się w danej chwili ochotę i – niezależnie od takiego przebrania – zarówno twór Ameryki Północnej jak i tradycyjna myśl europejska będzie wchodzić lepiej, niż Rutkowski na przesłuchanie.
Dzisiaj padło jedno zasadnicze pytanie: na słodko, czy na słono?
Padła odpowiedź, że na słodko i w kilkanaście minut od tego wyboru, w domu zaczął unosić się zapach ciasta naleśnikowego, miodu i masła orzechowego. W ciągu kolejnych kilku minut do salonu wjechała cała fura pancake’ów polana syropem z masła orzechowego i obsypana dorodnie kawałkami czekolady. Dodatkowo, to masło orzechowe i czekolada trafiło też do masy na pancakes, coby naszej tradycji dowalania do pieca stało się zadość.
„No to ja wezmę tylko jednego i odłożę resztę na bok, a potem poczekam, aż najdzie mnie ochota na drugiego” – nie powiedział jeszcze nikt nigdy.
Do przygotowania pancakes z syropem z masła orzechowego przydadzą się:
- duża miska,
- mikser,
- szpatułka,
- trzepaczka,
- patelnia
No i tego… jeszcze dużo miejsca w brzuszku.
Składniki (na ok. 6 sztuk):
Pancakes:
250ml mleka
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
150g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
20g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
50g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady mlecznej
Syrop z masłem orzechowym:
170g miodu
Amerykancki naleśnik
Najpierw łączymy wszystkie „mokre” składniki w misce, tj. mleko, jajko, ekstrakt waniliowy i masło orzechowe, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
W dużej misce mieszamy z kolei składniki „suche”, tzn. cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól, po czym przelewamy do nich zawartość miski ze składnikami „mokrymi”, miksując do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Na koniec zaś wsypujemy czekoladę i wprowadzamy ją do masy przy użyciu szpatułki.
Rozgrzewamy suchą patelnię na średnim ogniu i odmierzamy sobie 60ml z masy na pancakes, którą wlewamy na patelnię. Kiedy na wierzchu masy zaczną pojawiać się bąbelki, to znak, że czas przewrócić placora.
Smażymy go jeszcze przez 1-2 minuty, aż będzie złoty z wierzchu, po czym powtarzamy cały proces z pozostałymi pancakes.
Teraz pozostaje nam przygotować syrop. W tym celu roztapiamy masło orzechowe z miodem w kąpieli wodnej, aż oba składniki bardzo dokładnie się połączą.
Kiedy sos jest już gotowy, możemy nim polać nasze pancakes i obsypać je czekoladą.
Przez chwilę poczuliśmy się, jak prawdziwi Amerykanie. Do kompletu brakowało nam jeszcze tylko czerwonych czapek z daszkiem i wielkiego pudełka płatków śniadaniowych. Ale to niec, najważniejsze było na talerzu.
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 70 g masła orzechowego
- 150 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
- 20 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady mlecznej
- 70 g masła orzechowego
- 170 g miodu
-
Wymieszaj w małej misce mleko, jajko, ekstrakt waniliowy i masło orzechowe do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
-
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
-
Dodaj "mokre" składniki do miski z "suchymi" i miksuj do dokładnego połączenia się składników. Na koniec wprowadź czekoladę przy użyciu szpatułki.
-
Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu.
-
Odmierz 70ml masy na pancakes i wylej ją na patelnię. Smaż z jednej strony, aż na wierzchu masy zaczną pojawiać się bąbelki.
-
Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 1-2 minuty.
-
Powtórz to samo z resztą masy.
-
Rozpuść masło orzechowe z miodem w kąpieli wodnej.
-
Ułóż pancakes jeden na drugim, polej je syropem z masła orzechowego i posyp czekoladą z wierzchu.