HomeCategoryWypieki - Stonerchef

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2020/01/lebkuchen1-scaled.jpg

Cześć, Stonersi! Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was absolutnie najprostszy, najszybszy przepis na świąteczne pierniczki lebkuchen. Wspaniale wypieczone, wręcz idealnie wilgotne i posmarowane królewskim lukrem — a do tego bardziej uzależniające od pistacji! Wykonanie pierniczków lebkuchen zajmuje śmiesznie mało czasu, wymaga posiadania jedynie podstawowego sprzętu, a przy tym sprawia mnóstwo frajdy i czyni święta jeszcze bardziej magicznymi...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/09/upieczone-bajgle.jpg

Podróże kształcą — nie da się temu zaprzeczyć. Ręce również kształcą — i tu próżno szukać kontrargumentów. A nasze bajgle są niejako dziećmi tych dwóch „kształcicieli”. Mięciutkie i napowietrzone w środku, obłędnie chrupiące na zewnątrz i posypane makiem, sezamem, czy po prostu wysmarowane jajcem — smakują wybornie. Dzisiaj dzielimy się przepisem na ciasto do naszych...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/05/zblizenie-na-mini-pavlova-z-truskawkami.jpg

Czasami wystarczy przejść się po bazarze i znaleźć dobry produkt, żeby fala inspiracji napłynęła do mózgu i zabrała nas w gastro podróże po smakach, których podświadomie pragniemy. Taka Pavlova z truskawkami ze świtu sezonu, które smakują jakby sezon trwał już w najlepsze, a w Polsce było nagle pełne słońce przez cały miesiąc. Jak to mówią,...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/04/IMG_0439.jpg

Jeszcze nie tak dawno trwaliśmy w przekonaniu, że sernik na zimno, to najlepsza forma podania tego deseru. A jak upiekliśmy sernik Reeses, to emocje szargają nami jak Werterem i zaczynamy pałać romantyczną miłością do serników pieczonych. Dzisiejszy przepis sponsorują problemy pierwszego świata. Szykujcie miejsca w sercach i brzuchach na sernik o smaku orzechowych babeczek. A’propos...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/01/paczki-z-kremem-piernikowym.jpg

Pączki z kremem piernikowym to taka pozycja, którą chętnie byście przytulili w Tłusty Czwartek, ale znalezienie pączkarni, która podaruje Wam taki mniej klasyczny smak – i jeszcze zrobi to porządnie – może okazać się zbyt dużym wyzwaniem. Na szczęście wtedy z pomocą przychodzimy my, cali w lukrze. Potraktujcie ten przepis na pączki z kremem piernikowym...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/06/gotowe-pankejki-z-biala-czekolada.jpg

Pankejki z białą czekoladą są dobre z dwóch powodów. Po pierwsze – to pankejki. Po drugie – mają białą czekoladę. Do tego dochodzi jeszcze fakt, że Polska obrosła w truskawki w tym sezonie, a my jeszcze mieliśmy sos jagodowy od Wytrawnej Mamy i lody waniliowe, więc nawet gdybyśmy chcieli zjeść tego dnia fit śniadanie (a...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/05/sernik-kokosowy-z-dzemem-z-mango-i-rafaello.jpg

Sernik kokosowy z dżemem z mango… To jest jedna z tych melodyjnych fraz, którą gdyby podrzucić logopedom, mieliby setki zadowolonych klientów, bo w połączeniu z prezentacją wizualną na naszym blogu, dzieci i dorośli powtarzaliby ją tak ochoczo i wyraźnie, że w Polsce mielibyśmy nie tylko mnóstwo poprawnie mówiących ludzi, ale i przyszłych pasjonatów fonetyki. Albowiem...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/05/zblizenie-na-paczki-z-biala-czekolada-i-pistacjami.jpg

Gdzieś w równoległej rzeczywistości, w Kaliforni, w kwietniu, odbywa się niesamowicie popularny festiwal Pąchella. Ludzie przebierają się za pączki i donuty, mężczyźni smarują włosy lukrem, a dziewczyny rozdmuchują do swoich boho-zdjęć cukier puder. A my gdzieś tam mamy swoją scenę ze słodyczami, z której rzucamy w ludźmi donutami z białą czekoladą i pistacjami. Skoro znajdujemy...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/05/donuty-z-mleczna-czekolada-i-dumlami.jpg

Był taki okres w historii współczesnej cywilizacji, kiedy dzieci człowieka homo diabetus zajadały się Dumlami jak nakręcone, a owe cukierki można było znaleźć niemalże wszędzie: od lokalnych sklepików spożywczych, przez markety i dyskonty, aż po tak zwane bieda sklepy. I nagle puff… amba fatima, było i nima. To znaczy, są, nadal są… Tylko jakoś tak...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/05/donuty-z-lukrem-limonkowym.jpg

Zmierzch maja i świt czerwca to zdecydowanie start sezonu kwaśnego. Słońce bije po oczach niczym bogactwo dubajskich szejków, ciągle chce nam się pić i mamy takie marzenie, żeby na ten nadchodzący miesiąc zmienić się w jedną wielką limonkę, żywiąc się jedynie własnym sokiem. Na razie jednak muszą nas pocieszyć donuty z lukrem limonkowym. Upał, nie...