Czas na najprostsze śniadanie, jakie kiedykolwiek komuś mogło przyjść do głowy. Czyżby? Czy jajecznica naprawdę jest taka łatwa?
Z pozoru oczywiście, że tak. Tak samo jak schabowy, czy pomidorowa – jednak jeśli umiesz przyrządzić którąś z tych potraw tak, żeby innym opadły szczęki, to możesz śmiało powiedzieć o sobie, że umiesz gotować. Inaczej nawet przegrzebki we łzach aniołów nie pomogą, jeśli nie potrafisz wysmażyć obłędnej jajecznicy.
Do jajek w takiej formie najlepiej podejść jak do pizzy – główny bohater pozostaje niezmienny, a dodatki… totalna dowolność. Po szybkim przeskanowaniu lodówki wyjęliśmy pęto kiełbasy, wiejskie jaja, cebulę, czosnek, goudę, musztardę dijon i w ten sposób powstała… Prawilna wiejska jajecznica.
Składniki:
Wiejska jajecznica:
4 duże jajka
1 cebula pokrojona w kostkę
2 posiekane ząbki czosnku
2 gałązki szczypiorku, drobno pokrojone
1 małe pęto kiełbasy pokrojonej w kostkę (u nas kiełbasa z dziczyzny)
1 łyżeczka masła klarowanego
1 łyżeczka musztardy dijon
50g startego sera gouda
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Jajecznica: Na dużej patelni rozgrzewamy masło klarowane i dodajemy cebulę z czosnkiem. Podsmażamy je, a następnie dorzucamy kiełbasę, po czym smażymy ok. 2-3 minut na średnim ogniu (w zależności od rodzaju kiełbasy, możemy podkręcić jej smak różnymi przyprawami – my do dziczyzny wybraliśmy tymianek, który wręcz kocha ten rodzaj mięsa). W następnej kolejności powinniśmy dodać ser, a na koniec wbić jajka. Czekamy, aż ser nieco się stopi, po czym nakładamy łyżkę musztardy i mieszamy jajecznicę, smażąc dalej na średnim ogniu, aż jajka się zetną, ale ogólna konsystencja pozostanie nieco serowo-kremowa.
Podanie:
Jajecznicę wykładamy na talerze i posypujemy z wierzchu grubo zmielonym pieprzem i drobno pokrojonym szczypiorkiem. Do jajecznicy bezapelacyjnie najlepsze będzie świeże pieczywo posmarowane – słusznie, rzecz jasna – masłem. My skorzystaliśmy z bułek grillowych. Cały talerz można przełożyć dwoma pasemkami szczypioru.
Wstali z łóżek? To do kuchni!
- 4 duże jajka
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 gałązki szczypiorku drobno pokrojone
- 1 małe pęto kiełbasy pokrojonej w kostkę u nas kiełbasa z dziczyzny
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 50 g startego sera gouda
- Sól i pieprz do smaku
-
Rozgrzej masło na dużej patelni.
-
Dodaj cebulę z czosnkiem i podsmaż ok. 2 minuty
-
Dorzuć kiełbasę, smaż kolejne 2-3 minuty na średnim ogniu.
-
Dodaj ser i wbij jajka.
-
Poczekaj, aż ser się trochę roztopi.
-
Dodaj musztardę i wymieszaj jajecznicę.
-
Smaż dalej na średnim ogniu, aż jajka się zetną, ale ogólna konsystencja pozostanie nieco kremowo-serowa.