Czas na najprostsze śniadanie, jakie kiedykolwiek komuś mogło przyjść do głowy. Czyżby? Czy jajecznica naprawdę jest taka łatwa?

Z pozoru oczywiście, że tak. Tak samo jak schabowy, czy pomidorowa – jednak jeśli umiesz przyrządzić którąś z tych potraw tak, żeby innym opadły szczęki, to możesz śmiało powiedzieć o sobie, że umiesz gotować. Inaczej nawet przegrzebki we łzach aniołów nie pomogą, jeśli nie potrafisz wysmażyć obłędnej jajecznicy.

Do jajek w takiej formie najlepiej podejść jak do pizzy – główny bohater pozostaje niezmienny, a dodatki… totalna dowolność. Po szybkim przeskanowaniu lodówki wyjęliśmy pęto kiełbasy, wiejskie jaja, cebulę, czosnek, goudę, musztardę dijon i w ten sposób powstała… Prawilna wiejska jajecznica.

Składniki:

wiejska jajecznica

Wiejska jajecznica:

4 duże jajka

1 cebula pokrojona w kostkę

2 posiekane ząbki czosnku

2 gałązki szczypiorku, drobno pokrojone

1 małe pęto kiełbasy pokrojonej w kostkę (u nas kiełbasa z dziczyzny)

1 łyżeczka masła klarowanego

1 łyżeczka musztardy dijon

50g startego sera gouda

Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Jajecznica: Na dużej patelni rozgrzewamy masło klarowane i dodajemy cebulę z czosnkiem. Podsmażamy je, a następnie dorzucamy kiełbasę, po czym smażymy ok. 2-3 minut na średnim ogniu (w zależności od rodzaju kiełbasy, możemy podkręcić jej smak różnymi przyprawami – my do dziczyzny wybraliśmy tymianek, który wręcz kocha ten rodzaj mięsa). W następnej kolejności powinniśmy dodać ser, a na koniec wbić jajka. Czekamy, aż ser nieco się stopi, po czym nakładamy łyżkę musztardy i mieszamy jajecznicę, smażąc dalej na średnim ogniu, aż jajka się zetną, ale ogólna konsystencja pozostanie nieco serowo-kremowa.

Podanie:

prawilna wiejska jajecznica

Jajecznicę wykładamy na talerze i posypujemy z wierzchu grubo zmielonym pieprzem i drobno pokrojonym szczypiorkiem. Do jajecznicy bezapelacyjnie najlepsze będzie świeże pieczywo posmarowane – słusznie, rzecz jasna – masłem. My skorzystaliśmy z bułek grillowych. Cały talerz można przełożyć dwoma pasemkami szczypioru.

Wstali z łóżek? To do kuchni!

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Wiejska jajecznica
  • 4 duże jajka
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 gałązki szczypiorku drobno pokrojone
  • 1 małe pęto kiełbasy pokrojonej w kostkę u nas kiełbasa z dziczyzny
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 50 g startego sera gouda
  • Sól i pieprz do smaku
Wskazówki
Jajecznica
  1. Rozgrzej masło na dużej patelni.
  2. Dodaj cebulę z czosnkiem i podsmaż ok. 2 minuty
  3. Dorzuć kiełbasę, smaż kolejne 2-3 minuty na średnim ogniu.
  4. Dodaj ser i wbij jajka.
  5. Poczekaj, aż ser się trochę roztopi.
  6. Dodaj musztardę i wymieszaj jajecznicę.
  7. Smaż dalej na średnim ogniu, aż jajka się zetną, ale ogólna konsystencja pozostanie nieco kremowo-serowa.