HomeCategorySzybka patelnia - Stonerchef

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/04/wolowina-bulgogi.jpg

Wołowina bulgogi to nasz nowy faworyt wśród wszystkich dań z tzw. „szybkiej patelnii”. Jest głęboka w smaku, dość esencjonalna od sosu sojowego, słodka od miodu (lub cukru, w zależności od wersji) i charakterna dzięki paście gochujang. A do tego bardziej błyskawiczna od błyskawicy. Wołowina bulgogi — o ile dobrze kalkulujemy — liczy sobie 7 składników,...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/08/wieprzowina-w-sosie-slodko-kwasnym-posypana-sezamem.jpg

Jakoś tak się złożyło, że te przepisy, które można u nas zrobić w mniej niż pół godziny (a takich jest u nas niewiele), zawsze spektakularnie się przyjmują wśród naszych głodomorów, więc wiedzeni intuicją, postawiliśmy na kolejną szybką strawę, jaką jest wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym, obok kurczaka w cieście chyba najpopularniejsze danie na wynos od „Chińczyka”....

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/08/spaghetti-doritonara.jpg

Spaghetti Doritonara to efekt naszych wściekłych pragnień zjedzenia sycącego makaronu, które ostatnimi czasy za nami chodziło. Na początku miało być Cheetonara, ale w sklepie zobaczyliśmy te hajpowane tak mocno Doritos, więc skoro pojawiły się w Polsce, to szkoda byłoby ich nie wypróbować. Jak zapewne się domyślacie, wsadziliśmy swoje ręce w carbonarę i znowu zaburzyliśmy i...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/08/jajecznica-z-nduja-na-talerzu.jpg

Oczywiście to jest takie bardzo wolne tłumaczenie, co nie umniejsza wcale naszemu niedawnemu odkryciu, tzn. że kiełbasa Nduja jest nadwyrobem spożywczym, który powinno się objąć jakimś wyjątkowym statusem. Jej żywa konsystencja i to natarcie ostrą papryką w ilościach naprawdę imponujących sprawia, że możemy nią smarować chleb, kłaść na pizzę, wkręcać do makaronów, rzucać na zapieksy,...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/05/kurczak-w-sosie-miodowo-czosnkowym-z-pulpa-mango.jpg

Smażony kurczak na mnóstwo sposobów to specjalność zamerykanizowanej kuchni chińskiej. Misja jest prosta: jak najmniej się narobić, zużyć w miarę mało składników i napchać do potrawy tyle smaku, ile się tylko da. Nasz smażony kurczak został skąpany w sosie miodowo-czosnkowym, do którego podaliśmy najzwyklejszą w świecie pulpę z mango. Efekt? Wolelibyśmy nie używać łaciny robotniczej....

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/05/pizza-tosty-z-ciagnacym-sie-serem-e1579635910630.jpg

Jeśli mielibyśmy wybierać dwa typy żarcia ulicznego, które zostało brutalnie spłaszczone i zadeptane na amen przez ludzi leniwych i dziwne ambicje stacji benzynowych, to byłyby to hot dogi i tosty. Na szczęście tościki zdają się przeżywać swego rodzaju renesans, bo do Polski nadchodzi skromnie wyż atmosferyczny tłuszczu nasyconego ze Stanów, znanego tam pod nazwą „grilled...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/03/fasolka-po-kowbojsku-pionowo.jpg

Kiełbasy mają w naszym sercu (i jadłospisie) szczególne miejsce. Wytrawny Imperator od małego prezentował roszczeniową postawę w kierunku aromatycznych kiełbas, żądając w wieku 4 lat od wędliniarza, żeby “dał mnie no tej podwawelskiej, raz”. Z kolei Królowa Słodkości doświadczyła z udziałem kiełbasy prawdziwego cudu. Otóż rzecz się działa w czasie świąt wielkanocnych, kiedy Nitka stawiła...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/01/udon.jpg

Makaron udon chodził nam po głowie od naszej wizyty w gdańskim „Ping Pongu”, gdzie chwyciły nas za serce azjatyckie wyroby mączne. I gdy się tak zastanawiamy coraz dłużej, to już nie wiemy, kto kręci lepsze makarony – Włosi czy Japończycy? Chociaż po tym, jak zaserwowaliśmy sobie smażony makaron udon z wieprzowiną, szala przechyliła się na...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/12/zupa-meksykanska-nabierana-lyzka.jpg

Kiedy my mówimy zupa, Wy mówicie bogactwo. Zupa! Bogactwo! Zupa! Bogactwo! Taka właśnie jest nasza dzisiejsza zupa meksykańska z szarpanym kurczakiem. Robi się to w 30 minut, wychodzi ok. 2,5 litra esencjonalnego wywaru naładowanego przyprawami charakterystycznymi dla kuchni Meksyku, a świeże dodatki sprawiają, że zaczynamy krzyczeć „por amor de Dios”! Generalnie nie przepadamy za tzw....

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/10/risotto-z-ostra-kielbasa-i-gouda.jpg

Risotto zrobiliśmy dzisiaj po raz pierwszy. Co prawda chyba milion razy widzieliśmy, jak uczestnicy wszystkich edycji Masterchefa – w mniej lub bardziej udany sposób – szaleli z tym ryżowym posiłkiem przed oczami jurorów. Nigdy jednak nie mieliśmy sposobności (albo tak nam się przynajmniej wydawało) przyrządzić porządnego stonerskiego risotto, które z jednej strony byłoby hołdem dla...