Sałatka Grecka z sosem „Słodka cebulka”

by Stonerchef

Kiedy upał zaczyna zbliżać się w siedmiomilowych butach, a sąsiad z góry znowu gotuje starą kapustę, nadchodzi czas na greckie orzeźwienie z wariacją na temat dressingu w postaci sosu „słodka cebulka”.

Nie samą ucztą człowiek żyje i każdy ma w swoim życiu takie momenty, kiedy chciałby chociaż przez chwilę poczuć się zdrowo, fit i obudzić w sobie mikropierwiastek prawdziwego sportowca. Dlatego wystarczy, że skoczysz do warzywniaka, zaopatrzysz się jeszcze w fetę i poświęcisz parę minut na zrobienie wyjątkowego sosu, który postawi w tej sałatce kropkę nad „i”. A potem… To już tylko Twoja silna wola wie, co będzie dalej.

Składniki:

skladniki-na-salatke-grecka-z-sosem-slodka-cebulka

Sałatka:

7 liści sałaty lodowej

150g sera typu feta

8 czarnych oliwek

1 łyżeczka soku z cytryny

1 małe chili pepperoni zielone

8 pomidorków koktailowych

0,5 surowego ogórka

1 pokrojona w kostkę cebula

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki pieprzu

Kilka listków świeżej kolendry

Sos „słodka cebulka”

0,5 białej cebuli

250ml wody

3 łyżki cukru

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

1 łyżka octu z białego wina

1 łyżka miodu

1 łyżka mąki ziemniaczenej

Przygotowanie:

  • Sos: Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Cebulę zalewamy wodą, dodajemy po kolei: ocet, sól, pieprz, cukier i miód. Całość mieszamy i zagotowujemy. Sos powinniśmy gotować ok. 5 minut. Następnie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody (konsystencja płynna, bez grudek) i wlewamy roztwór do sosu, dokładnie mieszając. Zmniejszamy ogień do minimum i odrobinę zagęszczamy nasz sos.
  • Sałatka: Liście sałaty rwiemy na małe kawałki. Fetę, ogórka, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, oliwki w plasterki, a pomidorki dzielimy na ćwiartki. Do miski wkładamy porwaną sałatę, ser i warzywa. Dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny, po czym dokładnie mieszamy składniki. Następnie polewamy taką ilością sosu, która pozwoli nam uzyskać słodki akcent. Całość raz jeszcze należy wymieszać. Pozostały dressing możemy włożyć do lodówki i przechowywać przez ok. tydzień.

Podanie:

salatka-grecka-z-sosem-slodka-cebulka-panierowanym-kurczakiem-i-czosnkowymi-grzankami

Uniwersalność tej sałatki jest zaskakująca, bo nadaje się ona do prawie każdego gatunku mięsa (z wyjątkiem dziczyzny), a podana na stole przy grillu sprytnie zepchnie mięsiwo na drugi plan, kiedy ono już przestanie grać w ustach pierwsze skrzypce.

Z wierzchu możemy posypać sałatkę świeżą kolendrą i podać ją w towarzystwie grzanek czosnkowych. Ja pod wpływem chwili zużyłem panierowane stripsy z kurczaka, które zostały nam po obiedzie – też świetnie wchodzą.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Sałatka
  • 7 liści sałaty lodowej
  • 150 g sera typu feta
  • 8 czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 małe chili pepperoni zielone
  • 8 pomidorków koktailowych
  • 0,5 surowego ogórka
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • Kilka listków świeżej kolendry
Sos "słodka cebulka"
  • 0,5 białej cebuli
  • 250 ml wody
  • 3 łyżki cukru
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczenej
Wskazówki
Sos
  1. Cebulę pokrój w kostkę i włóż do garnka.
  2. Garnek z cebulą zalej wodą.
  3. Dodaj cukier, sól, pieprz, ocet i miód, a następnie wszystko wymieszaj.
  4. Doprowadź do wrzenia i gotuj sos przez ok. 3-5 minut.
  5. Wymieszaj dokładnie w kubku mąkę ziemniaczaną z wodą i powstały roztwór wlej do sosu.
  6. Wymieszaj całość i delikatnie zagęść na małym ogniu, po czym zdejmij garnek z sosem z palnika.
  7. Przelej sos do miseczki albo sosjerki.
Sałatka
  1. Sałatę porwij na drobne kawałki.
  2. Ogórka, cebulę, ser i chilli pokrój w kostki.
  3. Pomidorki podziel na ćwiartki.
  4. Do miski dodaj sałatę, warzywa, sól, pieprz i sok z cytryny, po czym dokładnie wymieszaj składniki.
  5. Polej sałatkę dressingiem i zamieszaj raz jeszcze.

Zobacz również inne artykuły