Królestwo SłodkościPizzePrzepisyRozpustaSłodkie obiadyWypiekiSłodka Pizza z serkiem mascarpone, krówkami, malinami i czekoladą

22 maja, 2016by Stonerchef0

Nie do końca wiadomo, do jakiego kraju przypisać kuchnię, w której podawana jest słodka pizza – jest to po prostu jedzenie ludzi, którzy właśnie dowiedzieli się, że za 24 godziny nastąpi koniec świata i nie zależy im na uzębieniu… Chcą się po prostu porządnie najeść w ten dzień sądu.

Ciasto do tej pizzy jest klasycznym, włoskim spodem, którego nie powstydziłaby się niejedna tamtejsza knajpa, natomiast dodatki są typowo… stonerskie. Duszę naszej pizzy stanowić będą maliny, serek mascarpone wymieszany z białą czekoladą oraz czekolada mleczna i krówki.


Do przygotowania słodkiej pizzy z serkiem mascarpone, krówkami, malinami i czekoladą przydadzą się:


Składniki:

skladniki-na-slodka-pizze

Ciasto:

175g mąki pszennej

7g suszonych drożdży

3/4 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

1 łyżka oliwy z oliwek

125ml letniej wody

Wierzch pizzy:

160g malin

10 sztuk (ok. 150g) krówek

1 tabliczka czekolady mlecznej

1 tabliczka białej czekolady

50g masła

40g cukru brązowego

250g serka mascarpone

Przygotowanie:

  • Ciasto: W naczyniu (najlepiej z miarką) rozpuszczamy suszone drożdże z cukrem i 50ml letniej wody, po czym mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną się pienić. W tym czasie przygotowujemy miskę, do której przesiewamy mąkę, sól  i mieszamy wszystko, robiąc w środku wgłębienie. Do wgłębienia wlewamy łyżkę oliwy, drożdże i 75ml letniej wody, po czym wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wyrabiamy na oprószonym mąką blacie przez ok. 7 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (tj. nie będzie się rwało w rękach). Odstawiamy na 40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość, po czym ponownie wyrabiamy (tym razem ok. 2 minut) i cienko rozwałkowujemy (0,5cm max.).
  • Pizza: Rozwałkowane ciasto umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je roztopionym masłem i posypujemy cukrem.  Pieczemy je przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy blachę z ciastem, odstawiamy do wystudzenia, a kiedy spód zdąży wystygnąć, kładziemy na niego po kolei serek mascarpone wymieszany z białą czekoladą (który rozsmarowujemy po pizzy), krówki, kawałki mlecznej czekolady i maliny.  Ponownie wstawiamy pizzę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i znów pieczemy 10 minut.

Podanie:

zblizenie-na-slodka-pizze-z-malinami-mascarpone-krowkami-i-czekolada

Pizzę wykładamy na deskę i kroimy okrągłym nożem do pizzy na trójkąty. Bierzemy po kawałku na talerz i jemy koniecznie rękoma. Żeby potem móc oblizywać palce z czekolady.

Mądry tip:

  • Jeśli chcecie, to można tę pizzę zrobić z zimnym wierzchem, tzn. sam spód upiec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut, wyjąć, ostudzić, posmarować mascarpone i ułożyć resztę składników. Wtedy pizzy będzie bliżej do deseru, aniżeli do ostatniego posiłku skazańca.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Ciasto
  • 175 g mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 125 ml letniej wody
Wierzch pizzy
  • 160 g malin
  • 10 sztuk krówek ok. 150g
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 50 g masła
  • 40 g cukru brązowego
  • 250 g serka mascarpone
Wskazówki
Ciasto
  1. W naczyniu z miarką rozpuść drożdże, cukier i 50ml wody.
  2. Poczekaj 5-7 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
  3. Do miski wsyp mąkę z solą i wymieszaj. Zrób w mące wgłębienie.
  4. Wlej do środka oliwę z oliwek, drożdże i 75 ml wody, całość wymieszaj.
  5. Wyrabiaj ciasto na oprószonym mąką blacie przez ok. 8 minut, aż ciasto będzie elastyczne.
  6. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut.
  7. Wyrośnięte ciasto wyrabiaj jeszcze 2 minuty i cienko rozwałkuj.
Pizza
  1. Rozwałkowane ciasto posmaruj roztopionym masłem i posyp cukrem.
  2. Wstaw do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piecz przez 10 minut.
  3. Wyjmij ciasto i odstaw do wystudzenia.
  4. Posmaruj spód pizzy serkiem mascarpone z białą czekoladą, ułóż kostki czekolady, krówki i maliny.
  5. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz 10 minut w temperaturze 200 stopni.