Makaron podany w ten sposób (salmone) przez Włochów uważany jest za wykwintny. A co my możemy o nim powiedzieć?
Jest to jedzenie na pewno delikatne i – pomimo sosu na bazie śmietany z dodatkiem whisky – całkiem lekkie. Żeby skontrastować łagodność śmietany, do tagiatelle z łososiem wędzonym dodajemy świeżo mielony pieprz czarny i szczyptę pieprzu cayenne. Czy jest to dobre?
Michel Moran powiedział w jednym z odcinków Masterchefa, że owszem, gusta są różne, ale dobre smaki pozostają niezmienione. Możecie zatem nie być fanami łososia lub mieć wymowny grymas na twarzy na sam dźwięk słowa feta – to połączenie i tak będzie Wam smakować.
Składniki:
Tagiatelle z wędzonym łososiem:
200g makaronu tagiatelle
300g śmietany 30%
125g łososia wędzonego, pokrojonego w drobne paski
75ml whisky
100g pokruszonego sera feta
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 szzypta pieprzu cayenne
1 łyżka oliwy z oliwek
1 garść posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie makaronu
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy 2 szczypty soli (na 200g tagiatelle przypadają 2 litry wody) oraz łyżkę oliwy. Kiedy woda się zagotuje, dodajemy makaron. Jeżeli jest to makaron domowej roboty, który skończyliśmy robić przed chwilą, gotujemy go 30-45 sekund i odcedzamy. W przypadku makaronu kupnego, gotujemy ok. 7 minut, sprawdzając od czasu do czasu, czy jest już odpowiednio miękki.
Sos na bazie śmietany z whisky
Do małego rondelka wlewamy whisky i podgrzewamy, ale uważamy, żeby go nie zagotować. W osobnym garnku podgrzewamy śmietanę i również patrzymy, czy się nie gotuje. Zdejmujemy oba naczynia z ognia i łączymy w jednym rondelku ze sobą. Następnie dodajemy pokrojonego w cienkie plasterki łososia, pieprz czarny, pieprz cayenne i dokładnie mieszamy. Na chwilę przed podaniem powinniśmy wmieszać do sosu posiekaną natkę pietruszki.
Podanie
Do dwóch talerzy nakładamy po jednej porcji makaronu i zalewamy sosem z wędzonym łososiem, po czym dokładnie wszystko mieszamy. Na samej górze oprószamy tagiatelle pokruszonym serem feta i dekorujemy pozostałą natką pietruszki.
Co ciekawe, chociaż alkohol znalazł się w sosie w stosunkowo niewielkiej ilości, a podczas jedzenia miało się wrażenie, że w ogóle nie został użyty, kilka chwil po zakończeniu posiłku ta wkomponowana whisky skakała sobie po podniebieniu, przypominając, że niedawno w niezwykle przyjemny i delikatny sposób zaspokoiliśmy uczucie głodu.
- 200 g makaronu tagiatelle
- 300 g śmietany 30%
- 125 g łososia wędzonego pokrojonego w drobne paski
- 75 ml whisky
- 100 g pokruszonego sera feta
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 szzypta pieprzu cayenne
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
-
Wlej do garnka 2 litry wody i dodaj 2 szczypty soli oraz 1 łyżkę oliwy z oliwek.
-
Kiedy woda się zagotuje, włóż tagiatelle i gotuj ok. 7 minut jeśli makaron jest kupny, a ok. 30-45 sekund, jeśli był robiony domową metodą i jest świeży.
-
Odcedź tagiatelle.
-
Sos na bazie śmietany z dodatkiem whisky.
-
W osobnych garnkach podgrzej śmietanę i whisky. Pamiętaj, żeby żadnego z nich nie doprowadzić do gotowania.
-
Zdejmij garnki z ognia i połącz whisky ze śmietaną.
-
Dodaj łososia, pieprz czarny, pieprz cayenne i wszystko wymieszaj.
-
Przed podaniem wmieszaj do sosu posiekaną natkę pietruszki.
-
Nałóż po jednej porcji tagiatelle na każdy talerz.
-
Następnie polej sosem z wędzonym łososiem i dokładnie wymieszaj.
-
Posyp całość pokruszonym serem feta i pozostałą natką pietruszki.