calzone

Klasyczne calzone

by Stonerchef

Jeśli chcecie dzieciom wytłumaczyć skąd wzięło się calzone, a one nie należą do entuzjastów historii i kulturoznawstwa, mamy dla Was poręczne, prawdopodobne wyjaśnienie powstania tego… pieroga.

Wyobraźcie sobie zatem, że tak jak w przyrodzie człowiek był kiedyś małym mikrobem, który siedział na dnie oceanu, tak kiedyś w arsenale kuchennym jakiegoś Mario w Neapolu stały drożdże, resztki z obiadu, ser i piec – w ten sposób powstała pizza. A że po drodze pizza upadła i złamała się w pół, to Mario zalepił ją ponownie i dopiero wtedy upiekł – tak powstało calzone.

Jak już zapewne wywnioskowaliście ze wstępu, podstawą calzone jest ciasto, takie jak na pizzę.  Tak jak w przypadku flagowej włoskiej potrawy, tak i tamtejszy pieczony pieróg może być wypełniony dowolnymi składnikami – my postawiliśmy na tradycyjne, sprawdzone rozwiązanie, czyli dobrej jakości szynka wieprzowa, salami, ser mozzarella i sos pomidorowy z dodatkiem czosnku i oregano.

No to jedziesz, Mario.

Składniki:

calzone

Calzone (dla 2 osób):

1 porcja domowego ciasta na pizzę

50g szynki wieprzowej

50g salami

100g mozzarelli, pokrojonej w kostkę

Sos pomidorowy:

2 posiekane pomidory lub 100g pomidorów z puszki

2 ząbki czosnku, posiekane

0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki cukru

0,5 łyżeczki oregano

1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia

Przygotowanie sosu

Na średniej patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy czosnek ok. 1 minuty, na małym ogniu. Dodajemy pomidory i przyprawy, całość mieszamy i gotujemy na średnim ogniu ok. 7 minut, aż sos zgęstnieje.

Pamiętajcie, że jeśli sos będzie zbyt rzadki, może przesiąknąć przez ciasto do calzone i w rezultacie będzie ono wyglądało jak zmoknięte.

Formowanie calzone

calzone

Ciasto na calzone dzielimy na dwie części, które rozwałkowujemy na cienkie placki o grubości nie większej niż 6mm, ponieważ ciasto zdąży jeszcze urosnąć w piekarniku.

calzone

Blaty z ciasta do pizzy przenosimy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Następnie na środku calzone układamy szynkę, salami, mozzarellę i sos pomidorowy. Pierogi składamy na pół, łączymy ich brzegi i dokładnie dociskamy. Możemy także nagnieść boki widelcem dla dekoracji. Całość posypujemy suszoną bazylią.

Pieczenie

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (termoobieg). Calzone pieczemy przez ok. 15-20 minut, obserwując ciasto – powinno być chrupiące, lekkie i zarumienione.

calzone

calzone

No to co… Teraz śmiało można przekroić calzone, poczekać aż lekko przestygnie (chyba że kochacie gorące posiłki) i cieszyć się włoskim smakiem pieroga na co dzień rzadziej spotykanego – jest bowiem w tej odmienności pewien urok :).

Nie przedłużając – niech rozpocznie się gotowanie!

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Calzone (dla 2 osób)
  • 1 porcja domowego ciasta na pizzę
  • 50 g szynki wieprzowej
  • 50 g salami
  • 100 g mozzarelli pokrojonej w kostkę
Sos pomidorowy
  • 2 posiekane pomidory lub 100g pomidorów z puszki
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
Wskazówki
Sprzęt
  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg).
Sos
  1. Rozgrzej oliwę na średniej patelni.
  2. Dodaj czosnek i podsmażaj 1 minutę na małym ogniu.
  3. Dodaj pomidory, przyprawy, wymieszaj i doprowadź do gotowania.
  4. Gotuj sos ok. 7 minut, aż zgęstnieje.
Formowanie calzone
  1. Podziel ciasto na dwie części i każdą cienko rozwałkuj (max. 6mm). Na środku pieroga ułóż szynkę, salami, mozarellę i dodaj sos pomidorowy.
  2. Złóż calzone na pół i dociśnij mocno brzegi.
  3. Posyp całość bazylią.
Pieczenie
  1. Piecz calzone przez ok. 15-20 minut.

 

Zobacz również inne artykuły