trufle oreo

Trzyskładnikowe trufle Oreo

by Stonerchef

Cztery miesiące. Właśnie tyle wytrzymaliśmy bez Oreo. I to nawet nie w przepisach – w ogóle nie robiliśmy nic z udziałem tych ciasteczek, nie wspominając już o ich zajadaniu bez niczego. Można? Można! Dlatego kiedy okres abstynencji dobiegł końca, a my część tematu skonsumowaliśmy dożylnie, reszta została wciągnięta i przetrwało już tylko trochę surowca, wykombinowaliśmy trzyskładnikowe trufle Oreo.

Tak jest! Trzy składniki. Oreo, czekolada i serek śmietankowy. Tyle potrzeba, żeby sporządzić jeden z najbardziej eleganckich deserów, którego rozmiar jest odwrotnie proporcjonalny do potęgi smaku, który z sobą niesie.

Poza roztapianiem czekolady w kąpieli wodnej, kuchenka nie poszła w ruch ani razu. Było za to mnóstwo zabawy w kulanie, a potem obtaczanie trufli w płynnej czekoladzie, żeby na końcu poznęcać się nad sobą w oczekiwaniu, aż ta zastygnie w zamrażarce i da nam ostateczne spełnienie.

Okej, okej, trochę przykłamczyliśmy – gdyby się uprzeć, to składniki są cztery. A to wszystko dlatego, że lubimy różnorodność (ale nie taką, żeby na talerzu było nawalone wszystkiego w każdym kolorze tęczy, a całość przyozdabiał ogórek kiszony z ćwiartką pomarańczy nieobranej ze skórki). Zaowocowało to użyciem dwóch czekolad w formie słodkiej skorupy dla naszych słodyczy. Mamy więc trufle Oreo w czekoladzie białej oraz gorzkiej.


Do przygotowania trufli Oreo przydadzą się:


W drogę po orgię dla zmysłów!

Składniki:

składniki na trufle oreo

Trufle Oreo:

18 ciasteczek Oreo (ze środkami) + 1-2 do posypania trufli

115g serka śmietankowego

115g białej czekolady

115g gorzkiej czekolady

Oreo! Czemuż ty jesteś Oreo?!

Pewnie temuż, poniewuż można z nich zrobić obłędne trufle. No to co, panie i panowie? Do działa!

Na blasze kładziemy papier do pieczenia i odstawiamy nasze podłoże na bok. W tym czasie umieszczamy ciasteczka Oreo w malakserze i miksujemy je na drobny miał. Następnie wsypujemy zmiksowane ciasteczka do miski z serkiem śmietankowym i odpalamy mikser, pracując na wolnych obrotach aż do połączenia składników.

masa na trufle oreo

Nabieramy łyżkę masy na trufle i formujemy z niej kulkę. Powtarzamy czynność z pozostałą masą, a kulki umieszczamy na wcześniej przygotowanym papierze do pieczenia.

uformowane trufle oreo

Nasze trufle Oreo lądują w zamrażarce na 15 minut. W tak zwanym międzyczasie miksujemy w malakserze dodatkowe trzy ciasteczka, które będą wieńczyć te okrąglutkie skarby.

Trufle Oreo dzielimy na dwie równe porcje. Najpierw roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i maczamy w niej ciasteczkowe kulki, obtaczając szybko i wyciągając je widelcem – robimy to od spodu, tak jak łyżką, a użycie widelca jest celowe, ponieważ czekolada powinna spływać z trufli. Każdą sztukę wykładamy z powrotem na papier do pieczenia.

Drugą porcję maczamy w roztopionej gorzkiej czekoladzie i dokładamy ją do pierwszego rzutu. Wszystkie trufle Oreo posypujemy natychmiast dodatkowymi zmiksowanymi ciasteczkami. Na koniec bombki lądują w lodówce na ok. 5 minut.

trufle oreo

trufle oreo

trufle oreo

trufle oreo

trufle oreo

trufle oreo

Wiele osób zarzucało nam, że tak celebrujemy spożywanie produktów odzwierzęcych, a jemy Oreo, które rzekomo są wegańskie. Nasze trufle mają w sobie serek śmietankowy i są skąpane w czekoladzie, także szach mat, rikitiki.

A tak poza tym, to kochajcie się i dzielcie pysznym jedzeniem. Jakiego pochodzenia by ono nie było.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
5 mins
Łącznie
30 mins
 
Rodzaj dania: Deser
Ilość: 16 sztuk
Składniki
  • 18 ciasteczek oreo (całych)
  • 115 g serka śmietankowego
  • 115 g białej czekolady
  • 115 g gorzkiej czekolady
Wskazówki
  1. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

  2. Umieść ciasteczka Oreo w malakserze i zmiksuj je na drobny miał. Wsyp zmiksowane ciasteczka do miski z serkiem śmietankowym i odpal mikser, pracując na wolnych obrotach aż do połączenia składników.

  3. Nabierz łyżkę masy na truflę i uformuj z niej kulkę. Przenieś ją na papier do pieczenia i powtórz to samo z pozostalą masą. 

  4. Włóż trufle do zamrażarki na 15 minut. W tym czasie zmiksuj dodatkowe ciasteczka na bardzo drobno w malakserze.

  5. Pdziel trufle Oreo na dwie równe porcje.

  6. Najpierw roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej i zamocz w niej trufle, obtaczając szybko i wyciągając je widelcem od spodu.

  7. Drugą porcję zamocz w roztopionej gorzkiej czekoladzie i dołóż ją do pierwszego rzutu.

  8. Posyp trufle natychmiast dodatkowymi zmiksowanymi ciasteczkami i włóż je do lodówki na ok. 5 minut

Zobacz również inne artykuły