Oprócz różnego rodzaju stonerskich kombinacji, którymi możemy zadziwić świat, przydałby się tak zwany awaryjny asortyment w postaci prostych ciastek do podchrupywania sobie podczas dowolnego zajęcia, które aktualnie wypełnia Wam czas. Wtedy nachodzi potrzeba wypieczenia całego słoja absolutnie klasycznych ciastek z kawałkami czekolady.
Krótko i na temat – to jest przepis bardzo prosty. Powiedzielibyśmy, że wręcz banalny, a ciastka znikają równie szybko, jak się pieką, dlatego też wzięliśmy pod uwagę to, żeby z tej cukierniczej instrukcji urodziło się ich więcej, niz ustawa przewiduje.
Oczywiście podstawą naszych ciastek jest cookie dough, tylko tu wypada zastrzec, że nie polecamy akurat tej wersji jeść na surowo – głównie ze względu na obecność jajka. Mimo wszystko, jeśli Waszemu superego uda się pokonać wewnętrzne popędy, to tym lepiej, bo co się nie zje surowe, to wyląduje w brzuszkach upieczone. A słodko-słone dyski z czekoladą deserową w środku są warte każdej minuty czekania.
SPRAWDŹ WIĘCEJ NASZYCH CIASTEK:
- Ciasteczkowa incepcja z Nutelli
- Najprostsze kokosanki w galaktyce
- Mięciusie ciasteczka z masłem orzechowym
- Ciastka red velvet z Nutellą
- Podwójnie czekoladowe ciastka z nadzieniem sernikowym
- Nieprzyzwoicie czekoladowe ciastka brownie
- Ciasteczka Twix
- Red Velvet Whoopie Pies
A TO „COOKIE DOUGH” MOŻESZ JEŚĆ NA SUROWO
Do przygotowania najprostszych klasycznych ciastek z kawałkami czekolady przydadzą się:
Masową produkcję czas zacząć!
Składniki (na ok. 30 ciasteczek):
Najprostsze klasyczne ciastka z kawałkami czekolady:
285g masła
220g brązowego cukru
100g białego cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 jajka
350g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
200g posiekanej czekolady
Słoiki, słoje, słojunie – ciastka, ciasteczka, ciastunie
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni (termoobieg).
W dużej misce ubijamy masło z cukrami, aż będą lekkie i puszyste (ok. 2 minuty). Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy wraz z jajkami i miksujemy do połączenia składników. Kolejnym krokiem będzie połączenie w osobnej misce mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Sypkie składniki wrzucamy do masy, łączymy je z nią i wprowadzamy na koniec posiekaną czekoladę przy użyciu szpatułki.
Z masy ciasteczkowej formujemy kuleczki o średnicy ok. 2cm i układamy je w odległości 5cm od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponieważ ciastek jest całe stado, to przy jednej blasze będzie trzeba je piec na kilka razy – chyba że macie ze 3 blachy w domu, wtedy można je wypiekać na wielu poziomach, pod warunkiem, że piekarnik ma włączoną opcję termoobiegu.
Ciastka powinny siedzieć w piekarniku ok. 9-10 minut, aż będą złote.
Teraz możemy dumnie wozić ze sobą słoiki z na trasie Poznań-Warszawa-Radom. Będziemy więc nie tylko brać, ale i rozdawać. Szlachetnie, jak dobre obyczaje nakazują. Jedno jest pewne – z głodu raczej nie umrzemy.
- 285 g masła
- 220 g brązowego cukru
- 100 g białego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 350 g mąki pszennej uniwersalnej typ 480
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli
- 200 g posiekanej czekolady
-
Nagrzej piekarnik do 190 stopni (termoobieg).
-
Utrzyj masło z cukrami na lekką i puszystą masę.
-
Wbij jajka, dodaj wanilię i miksuj, aż składniki się połączą.
-
W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
-
Dodaj sypkie składniki do masy maślanej i wmiksuj je porządnie.
-
Wmieszaj posiekaną czekoladę przy użyciu szpatułki.
-
Ulep z ciasta ok. 30 kulek, każda o średnicy ok. 2cm.
-
Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok. 5cm.
-
Piecz ok. 9-10 minut.
-
Powtarzaj pieczenie z każdą kolejną porcją kulek.