HomeCategoryDesery bez pieczenia - Stonerchef

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/09/zblizenie-na-sernik-z-malinami-truskawkami-i-kruszonka-z-masla-orzechowego.jpg

Nowe miasto, nowe mieszkanie, nowi my — nowa kuchnia. I jak każda nowa kuchnia, tak również i ta musiała przejść chrzest bojowy w postaci testu na rosół i sernik. Rosołek wyszedł tak fenomenalnie, że zasłużył na osobny przepis. Serniczek spisał się tak epicko, że dorobił się przyspieszonej publikacji. Inspirowany po trosze naszym weselem, jak zwykle...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/05/zblizenie-na-reeses.jpg

Reese’s, ach Reese’s — czemuż wy jesteście Reese’s?! Takim oto literackim zawołaniem staramy się zrozumieć fenomen tej konstrukcji kulinarnej. W sumie to nie ma co się zastanawiać, bo kto raz spróbował czekolady z masłem orzechowym (i to jeszcze w formie petitkowych babeczek), ten już doskonale wie, dlaczego ludzie wariują na ich punkcie. Jeszcze więcej osób...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/03/odkrojony-kawalek-sernika.jpg

Czujemy wielką dumę, bo patrząc na zdjęcia naszego sernika z dżemem wiśniowym, mamy tę świadomość, że to najlepsze ciasto – a zarazem jedno z najprostszych – jakie do tej pory obróciliśmy w rzeczywistość. Zaraz wyjawimy Wam sekret tego sukcesu. Sukces tego serniczka polega na tym, że do jego stworzenia przysłużyła się śmietana o zawartości tłuszczu...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/10/zblizenie-na-batony-raw.jpg

Są takie widoki, które zmieniają nasze spojrzenie na świat. Na przykład widok skinheada płaczącego na „Tajemnicy Brokeback Mountain” albo absolwent kulturoznawstwa na ważnym stanowisku. Ale czy wyobrażacie sobie nas opychających się batonami, które są: raw, vegan, gluten-free, sugar-free, dirty dancing i iron maiden? Zgadza się – jedna z naszych ulubionych przekąsek stanowi jednocześnie świadectwo naszego...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/09/sernik-tiramisu.jpg

Jeśli istnieje na tej planecie taki deser – oprócz lodów miętowych z czekoladą – który moglibyśmy jeść do końca życia i nadal cieszyć się ze szczerością kota, który właśnie dostał do miski świeżą porcję wołowinki, to jest to zdecydowanie sernik tiramisu. Taki na zimno, do zrobienia w pół godzinki, o idealnym balansie kremowości, słodyczy i...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/05/dzem-z-mango.jpg

Od kiedy tylko pamiętamy, jedliśmy dżemy. Na śniadanie – dżemy. Na kolację – dżemy. W przerwie pomiędzy prokrastynowaniem – dżemy. I tak nam to dzisiaj zostało, widzicie. W ogóle to prawdopodobnie jesteśmy jednymi z niewielu ludzi w Polsce, którym konfitura nie kojarzy się z donoszeniem. Mamy nauczyły, my wchłonęliśmy niczym gąbki, i teraz jak już...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/03/flat-lay-kremu.jpg

Prowadzenie bloga kulinarnego ma jedną zasadniczą wadę – jest tyle pysznych rzeczy do zrobienia, że większości przepisów nie próbujemy już ponownie. Jest jednak kilka pozycji, które sobie wyjątkowo umiłowaliśmy i raz na jakiś czas wracamy do nich z ogromnym sentymentem i jeszcze większym apetytem. I chociaż ciasteczkowy krem z masłem orzechowym to nowość na Stonerchefie,...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/02/zblizenie-na-golden-syrup.jpg

Golden syrup brzmi nieco jak „złoty strzał” i właściwie, w przypadku tego przepisu, można to tak rozumieć. W tzw. sztucznym miodzie jest bowiem tyle cukru, że działa on na diabetologów lepiej niż światło dzienne na wampiry. Zaczynają oni wtedy układać glukometry w znak krzyża i wypowiadać dziwne zaklęcia, wśród których da się słyszeć takie bluźnierstwa,...