U nas, jeśli chodzi o pizzę, bez zmian. Jedna na śniadanie, druga na kolację, a trzecia – jak mamy dobry dzień – wchodzi na obiad. Dzisiaj padło nietypowo, bo nie ma na niej ani sosu pomidorowego, ciasto nie jest okrągłe, a dodatków tyle, co pieniędzy na koncie D. Rockefellera. Mimo to, wszystko jak zawsze w punkt i to jeszcze w południowym stylu – oto pizza z kurczakiem Texas barbecue.

Często przeglądamy Stonerchefa (a to dziwne, prawda?) i robimy rozeznanie, z czym ostatnio przesadzamy, czego jest za mało i na jaki temat nie było ostatnio żadnej porytej wariacji. No i patzcie państwo, co się okazało, że nasz (dosłownie) chleb powszedni – i to włoski chleb powszedni – ostatnio pojawił się u nas w listopadzie.

NO ŁADNIE TO TAK?!

Nasza wina *bum*, nasza wina *łup*, nasza bardzo wielka pizza. Nie błagamy o wybaczenie, bo pizza z kurczakiem Texas Barbecue kładzie ten grzech zapomnienia na łopatki i śmieje mu się prosto w twarz.

Tradycyjne ciasto chlebowe tym razem ułożyło się na blasze podsypanej kaszą kukurydzianą, a kształtem również odbiega od klasycznej formy podania tego włoskiego placka. Bo to jest amerykański placek okraszony teksańskim sosem barbecue i kurczakiem w marynacie z tegoż sosu. Towarzyszy mu cieniutko pokrojona czerwona cebula, suszone czerwone jalapeno, świeża kolendra i długodojrzewający cheddar.

Jak to w USA bywa, z objętością składników się nie patyczkowaliśmy w tańcu. Mięsem rzucaliśmy bardziej niż robią to w patologicznych domach podczas awantur, cebuli również u nas dostatek, a i mozzarella jakoś się tak bardziej rozmnożyła.

Brakuje tylko strzałów z dubeltówki w tle, ogromnego kapelusza i zapachu napalmu o poranku. Ale to są szczegóły.


Do przygotowania pizzy z kurczakiem Texas Barbecue potrzebne będą:


Aha, przyda się też duży apetyt. Towarzystwo Pacmana bardzo wskazane.

Składniki:

składniki na pizzę z kurczakiem texas barbecue

Pizza z kurczakiem Texas Barbecue:

Porcja ciasta chlebowego na pizzę

180ml teksańskiego sosu barbecue

1 filet z piersi kurczaka

0,5 dużej czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie paski

1 kulka mozzarelli pokrojona w cienkie plastry

4 łyżki posiekanej kolendry

25g startego długodojrzewającego cheddara (można zamienić z parmezanem albo grana padano)

1 łyżeczka soli

szczypta pieprzu

1/4 łyżeczki suszonego jalapeno (można zamienić ze zwykłym chilli)

PIZZA TIME!

Zanim przejdziemy do układania rzeczy na pizzy, musimy się uporać z obróbką mięsa. Kurczaka kładziemy w naczyniu żaroodpornym, po czym wylewamy na niego 60ml sosu barbecue, nacieramy nim mięso i posypujemy 1/2 łyżeczki soli, zwracając uwagę na to, żeby na górze filetu spoczywało więcej sosu. Kurczaka pieczemy ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (termoobieg). Po upieczeniu kroimy go w cienkie paski.

Następnie smarujemy prostokątną formę do pieczenia niewielką ilością oleju i posypujemy ją delikatnie kaszą kukurydzianą lub mąką. Ciasto wyrabiamy i rozciągamy je na formie tak, żeby wypełniało całą jej powierzchnię, akcentując przy tym boki. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostały sos barbecue i układamy mozzarellę – boków ani nie smarujemy, ani nie kładziemy na nich sera.

mozzarella na prostokątnej pizzy

W następnej kolejności na pizzy ląduje kurczak i cebula. Całość posypujemy równomiernie pozostałą solą i szczyptą pieprzu.

Pizzę pieczemy ok. 10-12 minut (albo aż ser się stopi i zacznie bąbelkować) w piekarniku nagrzanym do 250 stopni z opcją termoobiegu. Po wyjęciu posypujemy posiekaną kolendrą, a wykańczamy długodojrzewającym serem i suszonym jalapeno.

pizza z kurczakiem texas barbecue

pizza z kurczakiem texas barbecue

pizza z kurczakiem texas barbecue

pizza z kurczakiem texas barbecue

Czasem dobrze zrobić sobie odskocznię od tradycyjnego kształtu pizzy i, zamiast trójkąta, dzierżyć w ręce prostokąt naładowany prostymi, ale niezwykle satysfakcjonującymi składnikami.

Prostota i bogactwo – wbrew popularnym wierzeniom, to się da połączyć. Zwłaszcza w kuchni.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
10 mins
Część właściwa
45 mins
Łącznie
55 mins
 


Rodzaj dania: danie główne, obiad
Kuchnia: amerykańska
Ilość: 2 osoby
Składniki
  • 1 porcja ciasta chlebowego na pizzę
  • 180 ml teksańskiego sosu barbecue
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 0,5 dużej czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie paski
  • 1 kulka mozzarelli pokrojona w cienkie plastry
  • 25 g startego długodojrzewającego cheddara (można zamienić z parmezanem albo grana padano)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1/4 łyżeczki suszonego jalapeno (można zamienić ze zwykłym chilli)
Wskazówki
Kurczak w teksańskim sosie barbecue
  1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni (termoobieg).

  2. Umieść kurczaka w naczyniu żaroodpornym, poczym wylej na niego 60ml sosu barbecue. Natrzyj nim mięso i posyp 1/2 łyżeczki soli z wierzchu (zwróć uwagę nato, żeby na górze filetu spoczywało więcej sosu). Piecz kurczaka ok.30 minut, a po wystudzeniu pokrój go w cienie paski.

Pizza
  1. Nagrzej piekarnik do 250 stopni (termoobieg).

  2. Wysmaruj prostokątną formę do pieczenia niewielką ilością oleju i posyp ją delikatnie kaszą kukurydzianą lub mąką.

  3. Wyrób ciasto i rozciągnij je w formie tak, żeby wypełniało całą jej powierzchnię, akcentując przy tym boki.

  4. Rozsmaruj na wierzchu pozostały sos barbecue i ułóż mozzarellę, tak aby ani sos, ani ser nie dotykały boków. Dodaj kurczaka wraz z cebulą. Całość posyp równomiernie pozostałą solą i szczyptą pieprzu.

  5. Piecz pizzę ok. 10-12 minut lub do momentu, w którym ser się porządnie stopi. Po wyjęciu posyp ją posiekaną kolendrą i wykończ długodojrzewającym serem oraz suszonym jalapeno.