Holandia jest wspaniała pod wieloma względami, ale to jeden wielki kusiciel, jeśli chodzi o słodycze.
Na każdym rogu czają się witryny ze słoiczkami, słoikami i wiadrami Nutelli, obok których leżą rozmaite babeczki, donuty, ciasta, ciasteczka, rolady i takie cukiernicze wynalazki, o których się nawet – jak mawiał klasyk – fizjologom nie śniło.
Nutella zawładnęła więc moją głową, w związku z czym powstało mnóstwo przepisów z jej użyciem, których doświadczycie na Stonerchefie, ale zaczniemy nieco „skromnie”, bo od ciasteczek. Spodobają się one fanom „Incepcji”, bowiem w nutellowych ciastkach znajdzie się… jeszcze więcej nutelli. A potem trafi ona do Waszych buzi, żołądków, pamięci i wyników morfologii.
Do przygotowania ciasteczek z Nutellą nadziewanych Nutellą przydadzą się:
Składniki:
Ciasteczka:
280g Nutelli
140g mąki pszennej
1 jajko
Schłodzony słoik Nutelli do nadziewania
Przygotowanie:
- Sprzęt: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a blachę wykładamy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
- Ciasto: W dużej misce mieszamy Nutellę z jajkiem. Dodajemy mąkę i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Mieszanka powinna mieć dość gęstą i solidną strukturę.
- Formowanie ciasteczek: Przy użyciu łyżeczki, formujemy kulkę z ciasta i spłaczczamy ją w dłoni. Kulkę kładziemy na papier do pieczenia, a następnie dodajemy na wierzch łyżeczkę zimnej Nutelli na środek ciastka. Na łyżeczkę nakładamy kolejną porcję masy, spłaszczamy ją i nakładamy na warstwę z nadzieniem, dociskając boki dwóch części ciastka do siebie, zamykając je tak, jak robimy to np. z ravioli. Całą procedurę powtarzamy, aż zużyjemy całe ciasto. Jeśli chodzi o ilość ciasteczek, to jest ona zależna od rozmiaru, który chcemy uzyskać. Można bowiem ulepić kilkanaście małych ciasteczek, które znikną po jednym „gryzie” albo pokusić się o iście amerykański rozmiar i upiec kilka większych sztuk.
- Pieczenie: Ciasteczka pieczemy przez 6 do 8 minut, przy czym 6 da nam relatywnie miękkie ciasteczka, a po 8 minutach uzyskamy bardziej chrupką teksturę.
Podanie:
Ciasteczka stanowią przekąskę, dlatego najlepiej będzie wyłożyć je na dużym talerzu. Do polania przyda się płynna czekolada, którą uzyskamy z kąpieli wodnej. Przełamane ciasteczko na zdjęciu pokazuje dokładnie, jak nadzienie powinno wydobywać się ze środka tego nutellowego cuda.
Z podanej ilości składników wyjdzie 18 małych ciasteczek lub 6 dużych.
- 280 g Nutelli
- 140 g mąki pszennej
- 1 jajko
- Schłodzony słoik Nutelli do nadziewania
-
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
-
Na blasze ułóż dwa arkusze papieru do pieczenia
-
Ciasto: W dużej misce połącz Nutellę z jajkiem. Dodaj mąkę i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
-
Na łyżeczkę nałóż ciasto, uformuj z niego kulkę, spłaszcz dłonią i połóż na papierze do pieczenia.
-
Nałóż łyżeczkę schłodzonej Nutelli na środek ciasteczka.
-
Uformuj drugą kulkę z łyżeczki ciasta, spłaszcz ją i połóż na części z Nutellą.
-
Dociśnij palcami obie części ciasteczka, aby je zamknąć.
-
Czynność powtarzaj, aż zużyjesz całe ciasto.
-
Piecz ciasteczka przez 6-8 minut. (6 - lekko miękkie; 8 - bardziej chrupkie).
-
Wyjmij duży talerz.
-
Wyłóż na nim ciasteczka.
-
Polej ciasteczka płynną czekoladą.