Babeczki są o tyle użytecznym słodyczem, że – w odróżnieniu od dużych ciast – można je sobie wrzucać do buzi bez opamiętania, trudno się nimi przesłodzić, a ich miniaturowe kształty sprawiają w dodatku, że człowiek ma się ochotę do nich przytulić – najlepiej całą twarzą. A już ciasteczkowe babeczki… wypełnione piankowym puszkiem, hoho! To wręcz brzmi zbyt dobrze.

Marshmallowsy znalazły już u nas zastosowanie w postaci słodkiego obiadu, w którym to wzięliśmy w obroty quesadillę, wysmarowaliśmy ją masłem orzechowym, nakładliśmy do środka pianek i polaliśmy ją słonym sosem karmelowym. Wasza reakcja utwierdziła nas jedynie w przekonaniu, że idziemy dobrym torem; dzisiaj jednak nie będziemy się bawić w Lagerfeldów gastronomii i uraczymy Was bardziej stonowanym deserem z użyciem piankowego kremu.

Spód babeczek wykonany jest z masy ciasteczkowej, a to oznacza, że ewentualną nadwyżkę ciasta możecie przeznaczyć na pieczenie ciasteczek z dowolnym wypełnieniem, albowiem w kuchni Stonerchefa nic się nie marnuje.


Do przygotowania ciasteczkowych babeczek z piankowym puszkiem przydadzą się:


Ogniskowy klimat wzywa nas na łowy. To jak, dołączycie? Dołączymy!

Składniki:

składniki na ciasteczkowe babeczki

Masa ciasteczkowa:

115g masła w temperaturze pokojowej

35g białego cukru

65g brązowego cukru

195g mąki pszennej uniwersalnej (typ 500)

60g zmielonych herbatników (mielimy w malakserze przez ok. 1 minutę na drobny piach)

1/4 łyżeczki proszku dopieczenia

0,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 duże jajko w temperaturze pokojowej

składniki na krem czekoladowy

Krem czekoladowy:

200g czekolady mlecznej

100g śmietany 36%

Wykończenie:

Piankowy krem

palnik gazowy do opalania kremu

Czekoladowy krem w 5 minut

śmietana i czekolada roztapiane w kąpieli wodnej

Przygotowujemy kąpiel wodną – w tym celu bierzemy mały garnek i miskę żaroodporną. Do garnka wlewamy tyle wody, żeby miało co parować, ale woda nie może dotykać dna naczynia. Miskę kładziemy na garnku i układamy w niej czekoladę połamaną w kostkę, a wraz z nią śmietanę. Podgrzewamy całość na małym ogniu, co jakiś czas mieszając szpatułką, aż oba składniki się roztopią i połączą ze sobą.

gotowy krem czekoladowy

Przelewamy krem czekoladowy do miseczki i odstawiamy go do całkowitego wystudzenia.

Najpierw masa

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 175 stopni (termoobieg).

masa ciasteczkowa

W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, herbatniki, proszek dopieczenia i sól, po czym odstawiamy na chwilę na bok. W osobnym naczyniu ucieramy masło z cukrem na średnich obrotach miksera, aż do uzyskania delikatnej i puszystej konsystencji (ok. 2-3 minuty). Zmniejszamy obroty i dodajemy jajko wraz z wanilią, kontynuując miksowanie, do połączenia się składników. Ostatnim krokiem będzie dorzucenie do całości mieszanki mączno-herbatnikowej i… zgadliście, nasze kochane Nostradamusy, miksowanie ostateczne.

uformowane kuleczki na babecki ciasteczkowe

Z masy ciasteczkowej lepimy kulki i wkładamy je do formy na babeczki, delikatnie spłaszczając dłonią.

masa na ciasteczkowe babeczki

Pieczemy babeczki przez ok. 13-15 minut – po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i, przy pomocy małego słoiczka dociskamy je dość zdecydowanie na środku, aby utworzyć wgłębienie.

uformowane ciasteczkowe babeczki po pieczeniu

Przez 15 minut studzimy ciasteczkową masę w formie, a następnie wyjmujemy babeczki na kratkę, do kompletnego wystudzenia.

Potem rzeźbienie babeczek

ciasteczkowe babeczki wypełnione kremem czekoladowym

Nakładamy krem czekoladowy do wgłębienia w cieście babeczkowym, tak aby wyrównać je z ich krawędziami (do wyrównywania można użyć szpatułki). Na koniec łapiemy za rękaw cukierniczy (jednorazowe, do kupienia w większości sklepów z wyposażeniem kuchennym) i nakładamy do niego piankowy krem., który wyciskamy na babeczki, formując w ten sposób stożek.

ciasteczkowe babeczki

ciasteczkowe babeczki

ciasteczkowe babeczki

Teraz czeka nas ostateczna faza wykańcania naszych ciasteczkowych babeczek. Potrzebny nam będzie gazowy palnik (również do kupienia w sklepach z wyposażeniem kuchennym), którym opalimy piankowy krem, tak jak robi się to z marshmallowsami na ognisku.

ciasteczkowe babeczki

ciasteczkowe babeczki

ciasteczkowe babeczki

ciasteczkowe babeczki

Tak to wygląda w przekroju – dodamy tylko, że ciasteczkowe babeczki z piankowym kremem nie bez powodu są ułożone w warstwy; najpierw uderza nas bowiem smak delikatnie opalonych marshmallowsów, które z czasem ustępują miejsca piankowemu kremowi z miodowym akcentem, żeby powitać nas solidną porcją głębokiego kremu czekoladowego – a na sam koniec będziecie mogli delektować się ciasteczkową podstawą tych petitkowych rarytasów.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Masa ciasteczkowa
  • 115 g masła w temperaturze pokojowej
  • 35 g białego cukru
  • 65 g brązowego cukru
  • 195 g mąki pszennej uniwersalnej typ 500
  • 60 g zmielonych herbatników mielimy w malakserze przez ok. 1 minutę na drobny piach
  • 1/4 łyżeczki proszku dopieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
Krem czekoladowy
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 100 g śmietany 36%
Wykończenie
  • Piankowy krem
  • palnik gazowy do opalania kremu
Wskazówki
Krem czekoladowy
  1. Rozpuść czekoladę ze śmietaną w kąpieli wodnej, co jakiś czas mieszając.
  2. Kiedy oba składniki się połączą, przelej całość do miseczki i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Masa ciasteczkowa
  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni (termoobieg).
  2. Wymieszaj w dużej misce mąkę z herbatnikami, proszkiem do pieczenia i solą, a potem odstaw naczynie na bok.
  3. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem przy pomocy miksera (na średnich obrotach), aż uzyskasz lekką i puszystą masę.
  4. Zmniejsz obroty, dodaj jajko i esencję waniliową, cały czas miksując.
  5. Dodaj mieszankę mączno-herbatnikową i miksuj, aż wszystko dokładnie się połączy.
  6. Uformuj kulki z masy ciasteczkowej i włóż je do formy na babeczki.
  7. Spłaszcz kulki delikatnie dłonią.
  8. Piecz ok. 13-15 minut.
  9. Wyjmij formę z piekarnika i zrób w babeczkach wgłębienie na środku, przy użyciu małego słoika.
  10. Studź w formie ok. 15 minut.
  11. Wyjmij babeczki z formy, postaw je na kratce i daj im całkowicie wystygnąć.
Wykańczanie babeczek
  1. Wypełnij wgłębienie w cieście czekoladowym kremem, do wyrównania z krawędziami.
  2. Nałóż krem piankowy do rękawa cukierniczego i wyciśnij go na babeczki, formując na górze stożek.
  3. Opalaj krem z każdej strony palnikiem gazowym.
  4. Delektuj się, jeśli dasz radę.

ZapiszZapisz