Każdemu facetowi, który zapytałby mnie o pomysł na romantyczny obiad dla dwojga, poleciłbym pierogi. Serio.
Możesz się popukać w głowę w tym momencie i ja to doskonale rozumiem – no bo niby z czym te pierogi? Z mięsem? Ruskie? Do świec? No chyba Cie…
No chyba nie…
Bo to nie są zwykłe pierogi. To czekoladowe pierogi z malinami i kremem mascarpone.
Do przygotowania czekoladowych pierogów z malinami i kremem mascarpone przydadzą się:
- sito
- rondelek
- trzepaczka
- miska
- miska żaroodporna
- tarka
- maszynka do robienia ciast i makaronów (opcjonalnie)
- nóż szefa kuchni
- wałek
- duży garnek
- łyżka cedzakowa
Składniki:
Pierogi (ok. 20 sztuk)
150g mąki pszennej
100ml gorącej wody
15g masła
1 jajko
2-3 łyżki kakao
szczypta soli himalajskiej
Farsz:
150g malin
50g (pół tabliczki) czekolady (biała lub mleczna)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
250g serka mascarpone
50g (pół tabliczki) białej czekolady
Przygotowanie:
- Ciasto: Mąkę z solą i kakao przesiewamy do miski. W rondelku z gorącą wodą roztapiamy masło, wlewamy je do ciasta i na koniec dodajemy roztrzepane jajko. Całość mieszamy łyżką i wyrabiamy na oprószonym mąką blacie przez ok. 7 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie nam się kleiło do rąk – gdyby jednak opornie odchodziło od palców, należy podsypać blat mąką i dodać do czasu wyrabiania kolejne 2 minuty. Ciasto odstawiamy na 15 minut, żeby się troszkę zrelaksowało.
- Farsz: W misce mieszamy maliny, startą czekoladę i łyżkę mąki ziemniaczanej, do uzyskania jednolitej, w miarę gęstej masy
- Krem: W rondelku zagotowujemy 2 szklanki wody. Wyjmujemy naczynie żaroodporne, w którym umieścimy połamaną na kostki czekoladę i roztopimy ją w kąpieli wodnej. Krem przekładamy z garnka do miseczki i odstawiamy do wystudzenia.
- Pierogi: Ciasto dzielimy na kilka części i każdą z nich bardzo cienko rozwałkowujemy, po czym przy użyciu szklanki wycinamy z nich kółka. Jeśli macie w domu maszynkę do robienia ciast i makaronów, to możecie czuć się błogosławieni, albowiem to urządzenie działa cuda i nie trzeba martwić się o idealną grubość ciasta. Na jedną połowę pieroga nakładamy łyżeczkę farszu, po czym szczelnie zamykamy jego końce. Aby nadać pierogom kształt muszli, możemy użyć widelca do uciskania końców.
- Gotowanie: W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę i wrzucamy pierogi partiami, po 5 sztuk na każdą. Gotujemy je ok. 2 minuty, aż do momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i kładziemy na talerzu.
Podanie:
Pierogi układamy na dużym talerzu (czarny będzie idealnie pasował, jeśli macie w domu) w kształcie wachlarza. Tam, gdzie mniej więcej spotykają się ich końce, kładziemy dwie kuleczki z kremu mascarpone obok siebie (łyżka do lodów bardzo dobrze się do tego nada). Między kuleczki powinniśmy wkomponować maliny w taki sposób, aby stanowiły linię przedzielającą obie kremowe kulki. Całość posypujemy startą czekoladą, chociaż pierogi będą też pysznie smakować z polewą np. czekoladowo-rumową.
To, co urzeka w tych pierogach – oprócz tego, że są nietypowe dla swojego gatunku – to ich delikatne, cienkie ciasto, po przegryzieniu którego czeka nas eksplozja słodko-kwaśnych smaków, zgaszona lekkim kremem mascarpone. Tak się łączy właśnie nowoczesną kuchnię z romantyzmem. Pierogiem.
- 150 g mąki pszennej
- 100 ml gorącej wody
- 15 g masła
- 1 jajko
- 2-3 łyżki kakao
- szczypta soli
- 150 g malin
- 50 g czekolady pół tabliczki, biała lub mleczna
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 g serka mascarpone
- 50 g białej czekolady pół tabliczki
-
Mąkę z kakao i solą przesiej do miski.
-
W rondelku z gorącą wodą roztop masło i wlej je do ciasta, stopniowo mieszając.
-
Dodaj roztrzepane jajko i wszystko wymieszaj ze sobą.
-
Wyrabiaj ciasto na oprószonym mąką blacie przez 7 minut.
-
Odstaw ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło.
-
Wymieszaj w osobnej misce maliny, czekoladę i mąkę ziemniaczaną.
-
W rondelku zagotuj wodę.
-
Wyjmij naczynie żaroodporne, włóż tam czekoladę w kostkach i roztop w kąpieli wodnej.
-
Przełóż czekoladę do miseczki z serkiem mascarpone i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
-
Ciasto na pierogi podziel na kilka części i każdą bardzo cienko rozwałkuj.
-
Wytnij kółeczka z ciasta przy pomocy szklanki.
-
Na połowę pieroga nałóż łyżeczkę farszu i mocno dociśnij końce.
-
W garnku zagotuj lekko osoloną wodę i wrzucaj po 5 pierogów na jedną partię.
-
Gotuj pierogi przez ok. 2 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.