4 składniki, 15 minut pracy i poziom trudności bliski zeru – poznajcie stonerski sekret na domowe placki tortilla, które nigdy się nie łamią.
Nasz przepis dostarczy Wam 6 sporych placków, a za chwilę dowiecie się, co zrobić, żeby tortille były odpowiednio wysmażone przy zachowaniu swojej miękkości, dzięki której możemy cieszyć się wszelkiej maści wrapami, burritos i innymi zawijanymi poskramiaczami gastrofazy.
Składniki:
Placki tortilla:
150g mąki pszennej typ 450
150g mąki krupczatki
200ml wrzącej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki soli
Wyrabianie ciasta
Do dużej miski przesypujemy obie mąki, sól i mieszamy wszystkie składniki. Następnie w kopczyku formujemy wgłębienie i wlewamy tam oliwę i dodajemy gorącą wodę. Całość należy wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Kolejnym krokiem będzie wyrabianie ciasta – w tym celu przenosimy je na oprószony mąką blat i wyrabiamy ok. 5-7 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. W zależności od stanu pierwotnego, możemy podczas wyrabiania dodać więcej mąki, jeśli ciasto będzie się za bardzo kleiło do rąk.
Ciasto dzielimy na 6 równych części, każdą z nich spłaszczamy i bardzo cienko rozwałkowujemy – na tyle cienko, żeby każdy placek był nieco przezroczysty. Jeśli chcemy uformować idealne koła, to możemy użyć tortownicy do wycinania kształtów z rozwałkowanego ciasta.
Smażenie placków
Chwytamy za dużą patelnię i rozsmarowujemy na niej 1 łyżeczkę oleju przy pomocy ręcznika papierowego. Kiedy patelnia się już nagrzeje, smażymy placki, po 1 sztuce na raz. Teraz szybka instrukcja jak wysmażyć tortille, żeby były idealnie podpieczone, a przy tym miękkie:
- Smażenie na pierwszej stronie: ok. 10 sekund.
- Przewrócenie tortilli na drugą stronę.
- Smażenie na drugiej stronie: ok. 10 sekund.
- Ponowne przerzucenie tortilli.
- 2-3 sekundy smażenia, żeby placki złapały trochę powietrza.
Wszystko na średnim ogniu. Rumieńce na plackach powinny być książkowo brązowe – jeśli są zbyt małe i jasne, to znaczy, że operujecie na zbyt małym ogniu. Z drugiej strony, kiedy „plamy” są bardzo ciemne i duże, to lepiej się uspokójcie i zmniejszcie ogień.
Teraz już wszystko zależy od Waszej wyobraźni – pomyślcie o tortilli jak o zawijanej pizzy – cokolwiek tylko sprawia przyjemność Waszym brzuszkom powinno znaleźć się w środku i być podane ku pokrzepieniu serc.
A może tak kosmiczne mięsne rollsy zapiekane w sosie wielomusztardowym?
- 150 g mąki pszennej typ 450
- 150 g mąki krupczatki
- 200 ml wrzącej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki soli
-
Przesyp obie mąki wraz z solą do dużej miski i wymieszaj.
-
Uformuj wgłębienie w kopczyku, do którego wlej oliwę i gorącą wodę.
-
Wymieszaj całość drewnianą łyżką.
-
Przenieś ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiaj ok. 5-7 minut.
-
Podziel ciasto na 6 równych części.
-
Każdą z nich spłaszcz i bardzo cienko rozwałkuj.
-
Użyj tortownicy do uformowania idealnych okręgów z tortilli.
-
Rozsmaruj 1 łyżeczkę oleju przy pomocy ręcznika papierowego na dużej patelni.
-
Kiedy patelnia będzie nagrzana, smaż po 1 placku na raz.
-
Smaż 10 sekund na 1 stronie.
-
Przerzuć tortille na drugą stronę i odczekaj kolejne 10 sekund.
-
Przewróć placek raz jeszcze i smaż 2-3 sekundy.