Nasza ulubiona pozycja pod indeksem „zupy-kremy”. Kukurydziana, kremowa i porządnie ostra, z ostatecznym sznytem z soku z limonki.
Uważajcie, ta zupa jest potworną kusicielką, bo z chwilą wymieszania czosnku i chilli z podduszoną na maśle kukurydzą, sam zapach dochodzący z garnka sprawi, że będziecie mieli ochotę wykąpać się w niej wykąpać.
Do zagęszczenia zupy użyjemy ziemniaków i zahartowanej z gorącym wywarem śmietany, natomiast żeby nie tracić koloru kremu podczas gotowania, doprawiliśmy nasz garnek łakomstwa 1 płaską łyżeczką kurkumy.
Porcją z naszej receptury nakarmicie 4 osoby, natomiast jeśli gotujecie tę zupę we dwójkę, możecie jeszcze bardziej zagęścić krem (np. zmielonymi suszonymi warzywami) i przerobić go na sos, który nada zupełnie nową twarz wielu grillowanym potrawom, jak chociażby burgery, czy dopełni smak amerykańskiej pizzy na lekko puszystym cieście.
Jak to ktoś mądry powiedział:
Zawsze patrz na wszystko w szerszej perspektywie.
A teraz czas na nas. Do zobaczenia w kuchni!
Składniki:
Zupa-krem z kukurydzy:
400g kukurydzy z puszki, odcedzonej z zalewy przez sito
800ml bulionu warzywnego
50g masła
2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
1 czerwona papryczka chilli, posiekana
3 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka kurkumy
Sok z 0,5 limonki
50ml śmietanki 30% tłuszczu
Duszenie kukurydzy
W garnku podgrzewamy masło. Następnie dodajemy kukurydzę, dokładnie mieszamy i zamykamy garnek pokrywką. Kukurydza powinna się dusić ok. 10 minut, aż przejdzie masłem i nieco zmięknie.
Więcej mocy!
Tu właśnie pojawia się ten moment, w którym masz ochotę zawładnąć czasem i przyspieszyć go o pół godziny, żeby móc w końcu zatopić łyżkę w tym przepysznym kremie kukurydzianym – dodajemy bowiem czosnek, chilli, cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Nie zwlekając, zalewamy to bulionem, wrzucamy ziemniaki, doprawiamy kurkumą i mieszamy raz jeszcze.
Ponownie przykrywamy garnek i zagotowujemy zupę. Powinna się ona gotować ok. 25-30 minut, aż wszystkie składniki zmiękną i będą gotowe do zblendowania. Ano właśnie…
Doprawianie zupy i blendowanie na krem
Śmietankę mieszamy z 3 łyżkami gorącej zupy i wlewamy ją do garnka. Chwytamy za blender i miksujemy całość na jednolity krem. Na sam koniec jeszcze chwilę podgrzewamy, dodajemy sok z limonki i doprawiamy solą, po czym jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Podanie
Krem z kukurydzy nakładamy dużą łyżką do głębokich miseczek i od razu podajemy. Zupa bardzo długo trzyma temperaturę, także można się w spokoju delektować intensywnymi przyprawami, pławiącymi się w aksamitnym, kukurydzianym kremie.
Gdyby było Wam mało ostrego, pokrójcie 0,5 papryczki chilli w małe kawałki i udekorujcie nią zupę.
UWAGA: MOCNO UZALEŻNIA!
- 400 g kukurydzy z puszki odcedzonej z zalewy przez sito
- 800 ml bulionu warzywnego
- 50 g masła
- 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 1 czerwona papryczka chilli posiekana
- 3 ząbki czosnku posiekane
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kurkumy
- Sok z 0 5 limonki
- 50 ml śmietanki 30% tłuszczu
-
Podgrzej masło w garnku.
-
Dodaj kukurydzę, wymieszaj i zamknij garnek pokrywką.
-
Duś 10 minut.
-
Dodaj czosnek, chilli, cukier i wszystko dokładnie wymieszaj.
-
Zalej całość bulionem, dodaj ziemniaki, dopraw kurkumą i wymieszaj.
-
Gotuj zupę pod przykryciem ok. 25-30 minut.
-
Wymieszaj śmietankę z 3 łyżkami gorącej wody i wlej ją do garnka.
-
Zmiksuj zupę blenderem na jednolity krem.
-
Podgrzej, dodaj sok z limonki i dopraw solą.
-
Jeszcze raz dokładnie wymieszaj krem łyżką.