krem z kukurydzy

Ostra zupa-krem z kukurydzy

by Stonerchef

Nasza ulubiona pozycja pod indeksem „zupy-kremy”. Kukurydziana, kremowa i porządnie ostra, z ostatecznym sznytem z soku z limonki.

Uważajcie, ta zupa jest potworną kusicielką, bo z chwilą wymieszania czosnku i chilli z podduszoną na maśle kukurydzą, sam zapach dochodzący z garnka sprawi, że będziecie mieli ochotę wykąpać się w niej wykąpać.

Do zagęszczenia zupy użyjemy ziemniaków i zahartowanej z gorącym wywarem śmietany, natomiast żeby nie tracić koloru kremu podczas gotowania, doprawiliśmy nasz garnek łakomstwa 1 płaską łyżeczką kurkumy.

Porcją z naszej receptury nakarmicie 4 osoby, natomiast jeśli gotujecie tę zupę we dwójkę, możecie jeszcze bardziej zagęścić krem (np. zmielonymi suszonymi warzywami) i przerobić go na sos, który nada zupełnie nową twarz wielu grillowanym potrawom, jak chociażby burgery, czy dopełni smak amerykańskiej pizzy na lekko puszystym cieście.

Jak to ktoś mądry powiedział:

Zawsze patrz na wszystko w szerszej perspektywie.

A teraz czas na nas. Do zobaczenia w kuchni!

Składniki:

krem z kukurydzy

Zupa-krem z kukurydzy:

400g kukurydzy z puszki, odcedzonej z zalewy przez sito

800ml bulionu warzywnego

50g masła

2 ziemniaki, pokrojone w kostkę

1 czerwona papryczka chilli, posiekana

3 ząbki czosnku, posiekane

1 łyżka cukru

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka kurkumy

Sok z 0,5 limonki

50ml śmietanki 30% tłuszczu

Duszenie kukurydzy

duszaca-sie-kukurydza

W garnku podgrzewamy masło. Następnie dodajemy kukurydzę, dokładnie mieszamy i zamykamy garnek pokrywką. Kukurydza powinna się dusić ok. 10 minut, aż przejdzie masłem i nieco zmięknie.

Więcej mocy!

Tu właśnie pojawia się ten moment, w którym masz ochotę zawładnąć czasem i przyspieszyć go o pół godziny, żeby móc w końcu zatopić łyżkę w tym przepysznym kremie kukurydzianym – dodajemy bowiem czosnek, chilli, cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Nie zwlekając, zalewamy to bulionem, wrzucamy ziemniaki, doprawiamy kurkumą i mieszamy raz jeszcze.

krem z kukurydzy

Ponownie przykrywamy garnek i zagotowujemy zupę. Powinna się ona gotować ok. 25-30 minut, aż wszystkie składniki zmiękną i będą gotowe do zblendowania. Ano właśnie…

Doprawianie zupy i blendowanie na krem

Śmietankę mieszamy z 3 łyżkami gorącej zupy i wlewamy ją do garnka. Chwytamy za blender i miksujemy całość na jednolity krem. Na sam koniec jeszcze chwilę podgrzewamy, dodajemy sok z limonki i doprawiamy solą, po czym jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Podanie

krem z kukurydzy

Krem z kukurydzy nakładamy dużą łyżką do głębokich miseczek i od razu podajemy. Zupa bardzo długo trzyma temperaturę, także można się w spokoju delektować intensywnymi przyprawami, pławiącymi się w aksamitnym, kukurydzianym kremie. 

Gdyby było Wam mało ostrego, pokrójcie 0,5 papryczki chilli w małe kawałki i udekorujcie nią zupę.

UWAGA: MOCNO UZALEŻNIA!

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Zupa-krem z kukurydzy
  • 400 g kukurydzy z puszki odcedzonej z zalewy przez sito
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 50 g masła
  • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona papryczka chilli posiekana
  • 3 ząbki czosnku posiekane
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Sok z 0 5 limonki
  • 50 ml śmietanki 30% tłuszczu
Wskazówki
Duszenie kukurydzy
  1. Podgrzej masło w garnku.
  2. Dodaj kukurydzę, wymieszaj i zamknij garnek pokrywką.
  3. Duś 10 minut.
Przyprawianie
  1. Dodaj czosnek, chilli, cukier i wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Zalej całość bulionem, dodaj ziemniaki, dopraw kurkumą i wymieszaj.
  3. Gotuj zupę pod przykryciem ok. 25-30 minut.
Doprawianie zupy i blendowanie na krem
  1. Wymieszaj śmietankę z 3 łyżkami gorącej wody i wlej ją do garnka.
  2. Zmiksuj zupę blenderem na jednolity krem.
  3. Podgrzej, dodaj sok z limonki i dopraw solą.
  4. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj krem łyżką.

Zobacz również inne artykuły