pikle z czosnku

Indyjskie pikle z czosnku

by Stonerchef

Czosnek jest w naszej kuchni używany nagminnie, a gdy dopadnie nas ewentualnie jakieś przeziębienie, ładujemy go na potęgę, żeby przegnać wszystko, co złe. Jest z jego aplikacją jednak pewien problem, ponieważ o ile w formie dodatku go uwielbiamy, o tyle tak samego, na surowo… no, już niekoniecznie. Ale jako indyjskie pikle z czosnku? Wtedy możecie nam przyprowadzić cały zastęp wampirów i patrzeć, jak giną w rytmie Bollywood.

Nieważne, jak bardzo nie lubicie samego czosnku, jak wzbraniacie się przed jego jedzeniem, gdy randka zbliża się na horyzoncie – chociaż po dobrym czosnku się nie śmierdzi, po dobrym czosnku się uwodzi – to gwarantujemy Wam, że nie minie pięć minut, kiedy zeżrecie dwie główki ze smakiem.

A wystarczy tak niewiele… Duuużo czosnku, garam masala, ostra papryka, cukier, kurkuma, sok z limonki i olej sezamowy. To tyle, a do tego dochodzi ekstremalnie krótki czas przygotowania, bo nasze pikle z czosnku robią się łącznie może z 10 minut, nie licząc ich „dojrzewania” w chłodnym miejscu.

Biorąc pod uwagę to, że i tak prozdrowotny czosnek jest wspomagany przez kurkumę, garam masala i ostrą paprykę, to pikle są nie tylko wyśmienitą przegryzką lub dodatkiem do mięs i sosów (stek + majonez na bazie tych pikli = Wielka Nieskończona Miłość), ale przede wszystkim potężną bombą wartości odżywczych – dzięki nim nie będziecie musieli więcej krzywić się, pijąc mleko z miodem i czosnkiem.


Do przygotowania indyjskich pikli z czosnku przydadzą się:

  •  nóż szefa kuchni,
  • szpatułka,
  • rondelek,
  • malutki słoiczek.

Przepis opiewa na dwie główki czosnku, które wypełnią ok. 50-ml słoiczek, dlatego jeśli chcecie zrobić sobie ich więcej, to śmiało pomnóżcie proporcje i walnijcie nawet sześć główek – przyda się na grilla.

Składniki:

składniki na pikle z czosnku

Indyjskie pikle z czosnku

2 główki czosnku, obrane i podzielone na ząbki

1 łyżka garam masala

2 łyżeczki ostrej papryki

1 łyżka cukru

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki soku z limonki

3 łyżki oleju sezamowego

Chuchnij… No chuchnij! Wiedziałam – jadłeś czosnek!

W rondelku rozgrzewamy olej sezamowy na średnim ogniu i wrzucamy tam cały nasz czosnek. Podsmażamy go przez ok. 2 minuty, mieszając co jakiś czas.

obsmażany czosnek

Teraz wsypujemy do rondelka przyprawy, dodajemy sok z limonki i mieszamy całość. Zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy rondelek i dusimy czosnek od 3 do 5 minut.

pikle z przyprawami

Zdejmujemy rondelek z ognia i odstawiamy jego zawartość do wystudzenia. Później przenosimy nasze pikle wraz z sosem do słoiczka i szczelnie go zakręcamy. Pikle z czosnku przechowujemy w chłodnym miejscu; co prawda będą dobre już pierwszego dnia od przygotowania, ale pełną moc osiągną po ok. tygodniu.

pikle z czosnku pikle z czosnkupikle z czosnku

Na tych trzech kromkach wylądowały łącznie dwie lub trzy główki czosnku, także teraz może sobie wiać, padać, wampiry mogą skakać dookoła i nucić motyw przewodni ze „Zmierzchu”, a nas i tak nic nie ruszy. Chyba że łzy smutku na widok pustoszejącego słoiczka.

podpis pod postem

Zobacz również inne artykuły