HomeCategoryPrzetwory - Stonerchef

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/02/piklowana-czerwona-cebula.jpg

Jeśli mielibyśmy wybrać jeden z najmodniejszych ostatnio dodatków do stonerskiego jedzenia, byłaby to bez wątpienia piklowana czerwona cebula. Jak na wysoce zorganizowanych ludzi przystało, stestowaliśmy ją dopiero, jak już zdążyła się na dobre zadomowić w knajpkach, domach i wszędzie tam, gdzie da się gotować. Żeby nie było, to nie jest tak, że straszne z nas...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/05/dzem-z-mango.jpg

Od kiedy tylko pamiętamy, jedliśmy dżemy. Na śniadanie – dżemy. Na kolację – dżemy. W przerwie pomiędzy prokrastynowaniem – dżemy. I tak nam to dzisiaj zostało, widzicie. W ogóle to prawdopodobnie jesteśmy jednymi z niewielu ludzi w Polsce, którym konfitura nie kojarzy się z donoszeniem. Mamy nauczyły, my wchłonęliśmy niczym gąbki, i teraz jak już...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/04/zblizenie-na-pikle-z-czosnku.jpg

Czosnek jest w naszej kuchni używany nagminnie, a gdy dopadnie nas ewentualnie jakieś przeziębienie, ładujemy go na potęgę, żeby przegnać wszystko, co złe. Jest z jego aplikacją jednak pewien problem, ponieważ o ile w formie dodatku go uwielbiamy, o tyle tak samego, na surowo… no, już niekoniecznie. Ale jako indyjskie pikle z czosnku? Wtedy możecie...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/04/zblizenie-na-pikle.jpg

Dzisiaj mamy dla Was coś, co akurat przyda się na zbliżające się wielkimi krokami grille, kiedy to do mięsa zawsze są chrupane jakieś ogóreczki, grzybki, kiszonki i inne wspaniałe dodatki, wprowadzające świeżość do ciężkich posiłków. A ponieważ my też jesteśmy świeżsi po powrocie z Poznania, to natchnęło nas na coś wyjątkowo pysznego, ej kej ej...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/12/zblizenie-na-sledzie-marynowane-w-kimchi.jpg

Ponieważ śledzie stanowią ścisłą czołówkę potraw wigilijnych, postanowiliśmy się przyjrzeć tym osobliwie pachnącym rybom w połączeniu z koreańską kiszonką. Zamarynowaliśmy więc śledzie w kimchi i jednocześnie dorobiliśmy się przepisu, którego fabuła jest łudząco podobna do podróży Titanica. Wszyscy dobrze pamiętamy, jak to było na kolosalnym statku. Impreza tak gruba, że bogaci prawie powymieniali się z...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/11/dzem-z-bekonu-na-lyzeczce.jpg

Ach, dżem z bekonu… Wyższa półka konfitur – w tym sensie wyższa, że po pierwsze rozbraja smakiem każde mięsożerne podniebienie, a po drugie daleko mu do bycia ekonomicznym, bo z ponad pół kilo boczku wychodzi jakieś 350ml bekonowej słodyczy. Mimo to, biorąc pod uwagę wcześniej wspomnianą ekstazę organoleptyczną, totalnie warto. Zróbmy to! Dżem z bekonu...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/11/gotowe-kimchi.jpg

Od domowego kimchi zaczynamy naszą przygodę z kiszonkami na szerszą skalę. Ich przygotowywanie to jest tak dziecinnie prosta i jednocześnie kojąca czynność, że moglibyśmy wylądować na okładce „Faktu” w artykule „Nie mogą spać, bo kiszą kapustę”. W dzisiejszym przepisie na kimchi zawrzemy to, co najlepsze w jego podstawowej wersji z ułamkowym wkładem Grażyny i kilku...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/05/zblizenie-na-serek-topiony.jpg

Smak żółtego serka topionego, takiego do smarowania albo położenia na kanapki, to jest coś, co kojarzy nam się szczególnie dobrze. Przywodzi na myśl beztroskie czasy, kiedy oglądało się Toma i Jerry’ego kibicując tej słodkiej małej myszce, która tak naprawdę była kawałem chama. Takim samym chamem jest skład sklepowych serków topionych, które oprócz sera (którego i...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/04/chalka-z-kurczakiem-i-mac-and-cheese-w-rekach.jpg

Chałka to ostatnio bardzo gorący temat. My z kolei głowiliśmy się nad tym, jak to kultowe pieczywo ugryźć, żeby w formie wytrawnej było zarówno pyszne, jak i sprawiające, że zakwalikowalibyśmy się do testów psychiatrycznych sprawdzających poczytalność. Tego dzieła pozazdrościłby nam sam doktor Frankenstein. Przed Wami chałka z kurczakiem, mac and cheese w tempurze i sosem...

Copyright Stonerchef (2019)
Wszelkie materiały na stronie chronione są prawami autorskimi — zabrania się ich kopiowania.
Dział Weedukacja ma charakter informacyjny. Treści na stronie mogą zawierać linki afiljacyjne.

Zdjęcia z sesji: PiKwadrat Studio