Też zauważyliście, że podczas gdy chipsy i chrupki są dostępne w różnych smakach, to z popcornem jest straszna bida? Ot, masło, ser, a jak dobrze pójdzie to gdzieś się znajdzie jakiś miód, czy karmel. A przecież z prażoną kukurydzą jest tyle opcji przyprawiania, że moglibyśmy uruchomić o tym osobnego bloga. Dzisiaj skupimy się na smaku, który za dzieciaka podbijał nasze serca na cienko krojonych, smażonych ziemniakach – fromage. Popcorn fromage.

Najbardziej chyba smakowały nam wtedy Chio, a tamte jadło się swego czasu na potęgę, żeby potem uprawiać hazard w karty Dragon Balla i stosować różne techniki rzucania kartami, typu podkręcone, odwrócone i inne szemrane triki. Fakt był taki, że niezależnie od przybranej strategii, o losie gry decydował zwykły fart, ale dzieci mają to do siebie, że wierzą w swoje magiczne zdolności.

Nie ma co się teraz rozwodzić i przywoływać nostalgiczne wspomnienia, bo przepis czeka, także może przejdziemy do tego, co sprawia, że popcorn fromage smakuje tak, jak chipsy o tym samym smaku. Przede wszystkim powinniśmy zaopatrzyć się w mieloną cebulę i koper. Koperek może być świeży albo suszony – ten zgolony w każdym razie się nie nada, także jeśli macie młodszego brata, to zostawcie go w świętym spokoju, niech zapuszcza ten dorodny wąs.

Dodatkowo przyda się mleko w proszku, mielony czosnek, sól, pieprz i – uwaga, uwaga, tam taram tam tam! – świeżo starty parmezan.

Jeśli zaś chodzi o tłuszcz, na którym będziemy prażyć nasze kukurydziane ziarenka, to do wyboru mamy masło klarowane albo olej kokosowy – to zapewni nam sto procent pięknego, dorodnie wyrośniętego popcornu, bez żadnych przypalonych karakanów.


Do przygotowania popcornu fromage przydadzą się:

  • duży garnek (ok. 3-litrowy)
  • duża miska
  • mała miska
  • łyżka

Postrzelajmy więc trochę.

Składniki:

składniki na popcorn fromage

Popcorn fromage:

80g ziaren popcornu

2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego

2 łyżki oliwy

2 łyżki posiekanego koperku (świeży lub suszony)

3 łyżki startego parmezanu

3 łyżki mleka w proszku

1,5 łyżki mielonej cebuli

1 łyżeczka mielonego czosnku

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

Strzelajo, hałas robio, koper ścinajo

W garnku umieszczamy olej kokosowy wraz z ziarenkami kukurydzy i ustawiamy go na średnim ogniu. Parę razy zakręcamy garnkiem lub potrząsamy nim, a  następnie czekamy, aż rozpocznie się strzelanina. Kiedy popcorn już przestanie strzelać, natychmiast wyłączamy ogień i przesypujemy kukurydzę do miski.

uprażony popcorn

W małej misce mieszamy dokładnie koper z mieloną cebulą, czosnkiem, mlekiem w proszku, parmezanem i solą.

mieszanka przypraw fromage

Popcorn skraplamy oliwą i mieszamy go bardzo skrupulatnie rękami. Następnie wsypujemy przyprawę fromage i potrząsamy miską, po czym znowu wprawiamy ręce w ruch i obtaczamy mieszanką nasze wyrośnięte ziarna kukurydzy.

popcorn fromage

popcorn fromage

popcorn fromage

Smak jest wymierzony w punkt – czuć serem, delikatnie kwaśną śmietaną, a  koperek dodaje aromatycznego kopa, dzięki czemu chrupanie popcornu wchodzi na zupełnie inny poziom. Teraz jeszcze bardziej nie można przestać go zajadać. I dobrze.

Wszystko ma być zjedzone – do ostatniego ziarenka.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Popcorn fromage
  • 80 g ziaren popcornu
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanego koperku świeży lub suszony
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 1,5 łyżki mielonej cebuli
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
Wskazówki
  1. Umieść w garnku olej kokosowy i ziarenka kukurydzy.
  2. Ustaw ogień na średni.
  3. Potrząśnij garnkiem kilka razy.
  4. Poczekaj, aż ziarna zaczną strzelać.
  5. Kiedy strzelanie ucichnie, natychmiast wyłącz ogień.
  6. Przesyp popcorn do dużej miski.
  7. W małej misce wymieszaj koper, mieloną cebulę, czosnek, parmezan, sól, pieprz i mleko w proszku.
  8. Skrop popcorn oliwą i wymieszaj go rękami.
  9. Wsyp przyprawę fromage.
  10. Potrząśnij miską kilka razy i ponownie wymieszaj popcorn rękami.
  11. Gotowe!