popcorn sriracha

Popcorn o smaku srirachy z limonką i startym cheddarem

by Stonerchef

W majówkę nadrabiamy kinowe zaległości, a do tego potrzebny jest nam popcorn. Twór, który kiedyś traktowaliśmy tak banalnie i z typowo masowym podejściem chrupaliśmy solone wyrośnięte ziarna kukurydzy. Do czasu. Kiedy odkryliśmy, że prażona kukurydza podlega przynajmniej tylu kombinacjom smakowym, co frytki, nasze podchrupywanie nabrało zupełnie innego znaczenia. Na dzisiejszy seans sprawiliśmy sobie popcorn o smaku srirachy z dodatkiem limonki.

Dobrze jest mieć przy sobie przynajmniej jedną paczkę złocistych ziarenek do uprażenia w garnku. Tutaj nie potrzeba zbyt wielu środków, żeby dostarczyć na stół przegryzki zupełnie dotąd niespotykane i urozmaicające chrupanie okołofilmowe na tyle, że solony popcorn będziemy jeść od święta.

Jest w domu koperek, mleko w proszku i parmezan? Bum! Oto popcorn fromage.

Potrzeba słodkiej goryczy, a nie ma co zrobić z dodatkową tabliczką czekolady? Wystarczy wymieszać z wyrośniętymi ziarnami i oddać się kukurydzianej słodkości.

W tym konkretnym przypadku – oprócz popcornu i oleju do smażenia – przyda nam się masło, sos sriracha (można go również zastąpić innym ostrym sosem, np. tabasco albo louisiana), sok z limonki i trochę startego red cheddara.


Do przygotowania popcornu o smaku srirachy przydadzą się:


Ziarenka w takim razie do gara, narzędzia w dłonie i możemy szykować się na salwę wystrzałów.

Składniki:

składniki na popcorn o smaku srirachy

Popcorn o smaku srirachy:

115g popcornu

3 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki masła

2 łyżki sosu sriracha

Sok z jednej limonki

1/2 łyżeczki soli

50g startego sera red cheddar

Pop… Pop… Pop! Pop! Pop!

Bierzemy duży garnek i stawiamy go na średnim ogniu, po czym rozgrzewamy w nim olej. Następnie rzucamy kilka ziarenek popcornu do środka i czekamy, aż zaczną strzelać. Kiedy to nastąpi, zdejmujemy garnek z ognia i dosypujemy pozostały popcorn dbając o to, by był równomiernie rozłożony po powierzchni naczynia.

popcorn przed zrobieniem

Wracamy garnek na ogień i czekamy, aż kukurydza ponownie zacznie strzelać. Kiedy hałas ustanie, zdejmujemy garnek z ognia ostatecznie i definitywnie.

gotowy popcorn

Popcorn solimy i przenosimy do dużej miski. W osobnym naczyniu mieszamy dokładnie roztopione masło z sosem sriracha i sokiem z limonki. Nabieramy po ok. 3/4 łyżeczki sosu i bardzo, ale to baaaaardzo powoli – prawie, jak w Matrixie – polewamy nim naszą kukurydzę, mieszając za każdym razem, kiedy wprowadzimy sos. Powtarzamy czynność, aż ostro-kwaśna mieszanka nam się skończy.

  • Mądry tip: Tempo polewania popcornu sosem i mieszania całości za każdym razem, kiedy go dodamy jest bardzo istotne. Jeśli zaczniemy wlewać sos szybko i nachalnie, uzyskamy wilogtny, żeby nie powiedzieć „spocony” popcorn. A tego byśmy nie chcieli.

Z wierzchu posypujemy porcję naszej przegryzki startym cheddarem.

popcorn sriracha popcorn sriracha popcorn sriracha popcorn sriracha

Jeśli chodzi o dodatki do seansu filmowego albo o przegryzki w ogóle, to miarą ich potencjału jest nie tylko szybkość, z jaką znikają, ale przede wszystkim poziom trudności, który towarzyszy oderwaniu się od nich. W przypadku popcornu o smaku srirachy skalę wysadziło w powietrze.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
5 mins
Część właściwa
5 mins
Łącznie
10 mins
 
Ilość: 4 osoby
Składniki
  • 115 g ziarenek popcornu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki sosu sriracha
  • Sok z jednej limonki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g startego sera red cheddar
Wskazówki
  1. Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu.

  2. Wrzuć kilka ziarenek kukurydzy i poczekaj, aż zaczną strzelać.

  3. Zdejmij garnek z ognia i dodaj pozostały popcorn. Potrząśnij kilka razy, żeby ułożył się na dnie w równej warstwie.

  4. Wróć garnek na ogień i poczekaj, aż ziarenka zaczną znów strzelać. Kiedy hałas ustąpi, zdejmij garnek z ognia po raz ostatni. Podczas strzelania potrząśnij jeszcze raz garnkiem, żeby nie przypalić kukurydzy.

  5. Dopraw popcorn solą i wymieszaj.

  6. W osobnym naczyniu połącz dokładnie roztopione masło z sosem sriracha i sokiem z limonki.

  7. Bardzo powoli polewaj sosem popcorn, po ok. 3/4 łyżki na jedno polanie, mieszając za każdym razem, kiedy dodasz sos do kukurydzy. Powtarzaj, aż mieszanka się skończy.

  8. Zamieszaj kukurydzę po raz ostatni i podawaj od razu.

Zobacz również inne artykuły