Wypłynęliśmy na tydzień pełen Oreo – i tak przerobiliśmy już sernikowe bloki i pączki, ale zrobimy teraz mały krok w tył, żeby poczynić trzy kroki w górę, albowiem wracamy do sernika. Ale to nie będzie zwykły sernik. Jak to Nitka określiła – beng, beng przepis! I powstał… Potrójnie czekoladowy sernik Oreo.
To jest takie uczucie, jakby jadło się cały szlachetny pałac z jego nadworną służbą i parą królewską z pełnym rynsztunkiem. Jest to też – bezapelacyjnie – najlepiej uformowany sernik pod względem konsystencji, jakie nasze wiecznie głodne oczy miały przyjemność oglądać.
Mało tego, pałac ma równie szlachetne, co bogate fundamenty w postaci spodu z ciasteczek Oreo – no bo tak to jest w tej krainie – czekolada płynie, a ciastkowe spichlerze trzeba nieprzerwanie uzupełniać.
Ale za to jakie cuda potem wychodzą…
Do przygotowania potrójnie czekoladowego sernika Oreo przydadzą się:
- piekarnik
- papier do pieczenia
- malakser
- szpatułka
- rondelek
- miska żaroodporna
- mikser
- forma do ciasta (ok. 20cm)
- kratka do studzenia
- nóż szefa kuchni
Składniki:
Spód Oreo:
24 ciasteczka Oreo (ze środkami)
60ml roztopionego masła
Masa sernikowa:
900g serka śmietankowego
215g cukru pudru
30g kakao
4 jajka
140g gorzkiej czekolady
140g mlecznej czekolady
Polewa czekoladowa:
90g mlecznej czekolady
90g gorzkiej czekolady
175g śmietany 36%
Kruszymy Oreo
Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni (termoobieg) i wyłóż formę do ciasta papierem do pieczenia. Następnie miksujemy ciasteczka Oreo w malakserze, dodajemy masło i blendujemy, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Wykładamy spodem formę do ciasta i dobrze je dociskamy. Wkładamy formę do piekarnika i pieczemy przez 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy formę ze spodem do wystudzenia i przechodzimy do przygotowania masy sernikowej.
Robimy masę
Zaczynamy od roztopienia czekolad w kąpieli wodnej.
Kiedy obie czekolady się rozpuszczą, odstawiamy mieszankę do wystudzenia. W tym czasie ubijamy serek śmietankowy z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej masy i wmiksowujemy kakao. Dodajemy jajka, jedno po drugim, pracując na małej prędkości miksera, żeby ich nie przebić. Następnie przelewamy roztopioną czekoladę do masy sernikowej, cały czas miksując na wolnych obrotach.
Nie pozostaje nam teraz nic innego, jak przenieść masę sernikową na wypieczony spód sernika. Wyrównujemy masę na górze, żeby forma była nią równomiernie wypełniona.
Nagrzewamy ponownie piekarnik, również na 175 stopni z termoobiegiem i pieczemy go ok. 1 godziny, żeby środek był dopieczony. Studzimy potrójny czekoladowy sernik Oreo przez 5 minut, a potem, przy pomocy noża, odłączamy krawędzie ciasta od formy i wyjmujemy go z niej i wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin. Z doświadczenia wiemy jednak, że lepiej smakuje, kiedy poleży tam całą noc.
Niby wszystko spoko, ale czegoś tu brakuje w tym pałacu – no właśnie, dach! Zabierzmy się więc za polewę czekoladową.
Leje się obficie
Rozpuszczamy w małym rondelku obie czekolady i śmietanę na bardzo małym ogniu, aż czekolady się totalnie rozpuszczą, a całość będzie miała gładką teksturę. Odstawiamy do wystudzenia i po tym czasie polewamy nią nasz potrójnie czekoladowy sernik. Wstawiamy całość ponownie do lodówki, tym razem na 30 minut. Kiedy polewa już zastygnie, bierzemy kilka ciasteczek oreo i przekrawamy je na pół, poc zym wbijamy w koronę ciasta.
Zanim złapiecie za glukometry, złapcie za potrzebne materiały budowlane i wznieście swoje świątynie, na miarę potrójnie czekoladowego sernika Oreo. Amen.
- 24 ciasteczka Oreo
- 60 ml roztopionego masła
- 900 g serka śmietankowego
- 215 g cukru pudru
- 30 g kakao
- 4 jajka
- 140 g gorzkiej czekolady
- 140 g mlecznej czekolady
- 90 g mlecznej czekolady
- 90 g gorzkiej czekolady
- 175 g śmietany 36%
-
Nagrzej piekarnik do 175 stopni (termoobieg).
-
Wyłóż formę do ciasta papierem do pieczenia.
-
Zmiksuj ciasteczka Oreo w malakserze.
-
Dodaj masło i blenduj dalej, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
-
Wyłóż spodem formę do ciasta i dobrze je dociśnij.
-
Włóż formę do piekarnika i piecz przez 8 minut.
-
Wyjmij spód z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
-
Roztop czekolady w kąpieli wodnej.
-
Odstaw do wystudzenia.
-
W osobnej misce ubij serek śmietankowy z cukrem pudrem na gładko i dodaj kakao, po czym ponownie zmiksuj.
-
Dodaj jajka, jedno po drugim, pracując na małej prędkości miksera, żeby ich nie przebić.
-
Wlej do masy sernikowej roztopioną czekoladę, cały czas miksując na małych obrotach.
-
Przenieś masę sernikową na spód.
-
Wyrównaj masę na górze, żeby forma była nią równomiernie wypełniona.
-
Nagrzej ponownie piekarnik do 175 stopni (termoobieg).
-
Piecz ok. 1 godziny, żeby środek był dopieczony.
-
Studź przez 5 minut.
-
Wyjmij sernik z formy i włóż go do lodówki na minimum 8 godzin lub na całą noc.
-
Rozpuść obie czekolady w rondelku razem ze śmietaną na bardzo małym ogniu, aż czekolady totalnie się rozpuszczą, a całość będzie miała gładką teksturę.
-
Odstaw do wystudzenia.
-
Polej polewą sernik.
-
Wstaw całość ponownie do lodówki, tym razem na 30 minut
-
Kiedy polewa zastygnie, weź kilka ciasteczek oreo i przekrój je na pół, i wbij na górę sernika.