O ile marnowanie jedzenia z niemożności przetworzenia wielu posiłków na raz można jeszcze jakoś sensownie wytłumaczyć, o tyle wyrzucanie resztt składników, które wcześniej były użyte do jednego z najlepszych deserów we wszechświecie, zasługuje na największą pogardę. Dlatego z potrójnie czekoladowego Sernika Oreo, zrobiliśmy takie same sernikowo-czekoladowe deserki.

Przepis jest bardzo szybki, ponieważ biorąc pod uwagę to, że korzystamy z pozostałej masy sernikowo-ciasteczkowej, musimy ograniczyć się jedynie do przelania jej do żaroodpornych ramekinów i zapieczenia w 25 minut.

Działamy szybko, bo w naszym laboratorium powstaje jeszcze coś, o czym nawet Dionizosowi się nie śniło.


Do przygotowania sernikowo-czekoladowych deserków Oreo przydadzą się:


Składniki na sernikowo-czekoladowe deserki Oreo:

gotowa czekolada masa sernikowa

Masa ciasteczkowo-sernikowa

Kilka pokruszonych ciasteczek Oreo

Cukier puder do posypania

Masa, poznaj Oreo. Oreo, poznajcie Masę.

Do masy ciasteczkowo sernikowej dodajemy pokruszone ciasteczka Oreo. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do żaroodpornych ramekinów.

Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni (termoobieg). Zanim urządzenie osiągnie swoją temperaturę, zagotowujemy w czajniku litr wody, którą przelewamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie umieszczamy na samym dole nagrzanego piekarnika, a ramekiny z czekoladowo-sernikowymi deserkami Oreo na środkowym poziomie.

Całość pieczemy ok. 25 minut, a po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.

Sernikowe deserki Oreo

Jeden deserek sernikowy oreo

Sernikowe deserki oreo

Postaje Wam teraz tylko chwycić za łyżeczkę, wbić się nią w deserki i wziąć porządną porcję do ust. A potem odpłynąć.

Tymczasem my znikamy tam, gdzie nasze miejsce – do garów.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Czekoladowo-sernikowe deserki Oreo
  • Masa ciasteczkowo-sernikowa
  • Kilka pokruszonych ciasteczek Oreo
  • Cukier puder do posypania
Wskazówki
Przygotowanie
  1. Połącz dokładnie masę sernikową z pokruszonymi ciasteczkami Oreo.
  2. Przełóż masę do żaroodpornych ramekinów.
  3. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni (termoobieg).
  4. Zagotuj w czajniku 1 litr wody i przenieś ją do naczynia żaroodpornego.
  5. Włóż naczynie z wodą na dolny poziom nagrzanego urządzenia, a ramekiny na środkowy.
  6. Piecz przez ok. 25 minut.
  7. Wyjmij z piekarnika, ostudź i posyp cukrem pudrem.

ZapiszZapisz