O ile marnowanie jedzenia z niemożności przetworzenia wielu posiłków na raz można jeszcze jakoś sensownie wytłumaczyć, o tyle wyrzucanie resztt składników, które wcześniej były użyte do jednego z najlepszych deserów we wszechświecie, zasługuje na największą pogardę. Dlatego z potrójnie czekoladowego Sernika Oreo, zrobiliśmy takie same sernikowo-czekoladowe deserki.
Przepis jest bardzo szybki, ponieważ biorąc pod uwagę to, że korzystamy z pozostałej masy sernikowo-ciasteczkowej, musimy ograniczyć się jedynie do przelania jej do żaroodpornych ramekinów i zapieczenia w 25 minut.
Działamy szybko, bo w naszym laboratorium powstaje jeszcze coś, o czym nawet Dionizosowi się nie śniło.
Do przygotowania sernikowo-czekoladowych deserków Oreo przydadzą się:
Składniki na sernikowo-czekoladowe deserki Oreo:
Kilka pokruszonych ciasteczek Oreo
Cukier puder do posypania
Masa, poznaj Oreo. Oreo, poznajcie Masę.
Do masy ciasteczkowo sernikowej dodajemy pokruszone ciasteczka Oreo. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do żaroodpornych ramekinów.
Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni (termoobieg). Zanim urządzenie osiągnie swoją temperaturę, zagotowujemy w czajniku litr wody, którą przelewamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie umieszczamy na samym dole nagrzanego piekarnika, a ramekiny z czekoladowo-sernikowymi deserkami Oreo na środkowym poziomie.
Całość pieczemy ok. 25 minut, a po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.
Postaje Wam teraz tylko chwycić za łyżeczkę, wbić się nią w deserki i wziąć porządną porcję do ust. A potem odpłynąć.
Tymczasem my znikamy tam, gdzie nasze miejsce – do garów.
- Masa ciasteczkowo-sernikowa
- Kilka pokruszonych ciasteczek Oreo
- Cukier puder do posypania
-
Połącz dokładnie masę sernikową z pokruszonymi ciasteczkami Oreo.
-
Przełóż masę do żaroodpornych ramekinów.
-
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni (termoobieg).
-
Zagotuj w czajniku 1 litr wody i przenieś ją do naczynia żaroodpornego.
-
Włóż naczynie z wodą na dolny poziom nagrzanego urządzenia, a ramekiny na środkowy.
-
Piecz przez ok. 25 minut.
-
Wyjmij z piekarnika, ostudź i posyp cukrem pudrem.