Witanie gości chlebem i solą jest najbardziej rozpoznawalnym znakiem polskiej gościnności. Cierpliwie wypiekane pieczywo z chrupiącą skórką oplecioną aromatycznymi przyprawami i posypane mąką cieszy oko tak samo jak nowo narodzone dziecko. Stonerchef wyjął wczoraj ze swojej piekarni przaśny rumiany chleb z niedźwiedzim czosnkiem bez zakwasu.
Wypiekanie chleba uczy cierpliwości; niedokładnie wyrobione lub wyrośnięte ciasto, zła kolejność dodania składników i lekceważenie obserwowania go podczas wypiekania – to wszystko może skutkować czymś, co wywoła jedynie rozczarowanie.
Z drugiej strony, jeśli zabierzemy się do tego porządnie i otoczymy pieczywo nie tylko mąką, ale też szacunkiem i miłością, bez nerwów czy jakichkolwiek negatywnych emocji, chlebor odwdzięczy się nam z podwójną nawiązką.
Przystępujemy do rytuału – do dzieła!
Składniki:
Przaśny rumiany chleb:
350g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
125ml mleka 3,2%
125ml chłodnej wody
1 łyżeczka masła w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cukru
1 saszetka suszonych drożdży.
Czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie)
To uczucie, kiedy mleko…
No właśnie – najpierw musimy zagrzać mleko. Trzeba jednak uważać, bo ta substancja jest okropnie złośliwa i na chwilę spuszczona z oka potrafi wykipić w jego mgnieniu – dlatego trzeba ustawić mały ogeiń i stać nad ustrojstwem jak jajkiem kołyszącym się na krawędzi prowadzącej do wąwozu.
Do podgrzanego mleka dodajemy masło, które tam rozpuszczamy, a następnie dolewamy wodę i odstawiamy całość do wystudzenia na 10 minut. Po tym czasie przenosimy mleko z masłem i wodą do dużej miski.
… tak pięknie łączy się z mąką!
W tym czasie, w osobnej misce mieszamy mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy najpierw 1 szklankę mąki i mieszamy ją z mlekiem. Następnie dosypujemy po 0,5 szklanki, cały czas mieszając, aż mąka się skończy, a ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
Masę na chleb przenosimy na podsypany mąką blat i wyrabiamy ok. 7 minut, aż ciasto będzie zbite, blyszczące i delikatnie lepkie – gdyby nie chciało odchodzić od rąk, dodajemy więcej mąki i kontynuujemy wyrabianie.
Przenosimy ciasto do wysmarowanej olejem miski, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyjmujemy z miski nasz materiał na chleb, podsypujemy blat ponownie mąką i wyrabiamy ciasto jeszcze przez 3 minuty. Z masy formujemy bochenek, który przenosimy na wysmarowaną olejem blachę do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Hop, siup, chleb do pieca
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg). W tym czasie zagotowujemy w czajniku 1 litr wody i przelewamy ją do naczynia żaroodpornego. Chleb nacinamy nożem w poprzek i obsypujemy go mąką oraz czosnkiem niedźwiedzim. Kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę, wkładamy naczynie z wodą na sam dół urządzenia, a blachę z chlebem na środkowym poziomie. Pieczemy ok. 20 minut.
Dobra, skoro już się napatrzyliście, to przywitajcie taką pajdą chleba samych siebie. Najlepiej z masłem i solą albo ze smalcem i ogórkami kiszonymi.
I pamiętajcie – kto sieje mąkę, ten zbiera chleb.
- 350 g mąki pszennej chlebowej typ 650
- 125 ml mleka 3 2%
- 125 ml chłodnej wody
- 1 łyżeczka masła w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 saszetka suszonych drożdży.
- Czosnek niedźwiedzi opcjonalnie
-
Podgrzej mleko w rondelku na małym ogniu.
-
Dodaj masło, rozpuść je, mieszając, po czym dolej wodę i zdejmij z ognia.
-
Odstaw do wystudzenia na 10 minut i przenieś do dużej miski.
-
Wymieszaj mąkę z solą, drożdżami i cukrem w osobnej miski.
-
Dodaj 1 szklankę mąki do wystudzonego mleka, wymieszaj i dodawaj po 0,5 szklanki mąki, cały czas mieszając, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję.
-
Wyrabiaj ciasto na chleb na oprószonym mąką blacie ok. 7 minut.
-
Przenieś je do wysmarowanej olejem miski i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
-
Wyjmij ciasto, uformuj z niego bochenek i przenieś na wysmarowaną olejem blachę do pieczenia.
-
Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, żeby ponownie wyrosło.
-
Nagrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg).
-
Zagotuj w czajniku 1 litr wody i przelej ją do naczynia żaroodpornego.
-
Posyp wyrośnięty chleb mąką i czosnkiem niedźwiedzim.
-
Wstaw naczynię z wodą na dolny poziom piekarnika, a blachę z chlebem na środkowy.
-
Piecz ok. 20 minut.