Oreo może mieć nawet tyle samo twarzy, ile Grey, jednak różnica między tą dwójką polega na tym, że patrząc na Oreo, człowiek nie spogląda na nie z niesmakiem i nie zachodzi w głowę, kto w ogóle mógł coś takiego wymyślić. Dzisiaj zajmiemy się stonerskim deserem, który nie wymaga absolutnie żadnego pieczenia – wystarczy pomieszać, ułożyć warstwami, stopić co nieco i uzbroić się w cierpliwość na czas chłodzenia. Kto to taki? Sernikowe bloki Oreo z polewą czekoladową.
Ciasteczka Oreo są w tej słodkości wszechobecne. Na spodzie, w kremie, na wierzchu ciasta – są też w naszym sercu, w szafkach ze słodyczami, i tak – miałyby specjalny sejf w schronie atomowym na wypadek, gdyby komuś znowu zachciało się zrobić „grzybową” z jakiegoś miasta.
Mimo że pozornie niewielki, jeden taki bloczek sprosta wymaganiom pojemnościowym niejednego gastro-rycerza, ale też zaprowadzi na lekcję tańca smaków, bowiem słodycz deseru łamana jest tu polewą z gorzkiej i mlecznej czekolady, a delikatny krem z kolei nabiera kwaskowości za sprawą serka śmietankowego.
Spoko, spoko – jest słodkie. W końcu deser ma być słodki.
Do przygotowania sernikowych bloków Oreo z polewą czekoladową przydadzą się:
- malakser
- rondelek
- forma do ciasta (ok. 20x30cm)
- szpatułka
- papier do pieczenia
- dwie miski
- mikser
- nóż szefa kuchni
- miska żaroodporna
Składniki:
Spód do ciasta:
25 ciasteczek oreo
5 łyżek roztopionego masła
Krem śmietankowy Oreo:
125g cukru pudru
1 laska wanilii
450g serka śmietankowego
10 pokruszonych ciasteczek Oreo
300g śmietany 36%
Polewa:
100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
60g śmietany 36%
8 ciasteczek Oreo, przekrojonych na pół
Ciasto powinno mieć solidne fundamenty – jak dom
Nasze sernikowe bloki Oreo mają te same wymagania, dlatego na samym początku miksujemy w malakserze ciasteczka na bardzo drobno, po czym dodajemy masło i miksujemy jeszcze kilka razy aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku.
Na formie do ciasta (nasza ma wymiary 30x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadzamy spód i dociskamy mocno do jej dna, a następnie odstawiamy formę na bok.
A ściany? Panie, gdzie ściany?!
Teraz możemy zająć się kremem – serek śmietankowy ubijamy z cukrem pudrem, aż uzyskamy puszystą masę. Rozcinamy laskę wanilii, wyjmujemy z niej ziarenka i dodajemy do kremu. Śmietanę ubijamy na sztywno i stopniowo przekładamy do całości, wykańczając ją pokruszonymi ciasteczkami Oreo. Całość mieszamy z sobą przy użyciu szpatułki i rozprowadzamy równomiernie po spodzie ciasta. po czym wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, aby bloki były bardziej zwarte.
Można powiedzieć, że półmetek już daleko za nami – jedyne, co nam pozostało, to przygotowanie polewy czekoladowej i wykończenie bloków połówkami Oreo.
Dach też się przyda
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. W osobnym rondelku podgrzewamy śmietanę, mając na uwadze, żeby się nie zagotowała. Dodajemy ją do roztopionej czekolady stale mieszając, aż polewa będzie jednolita. Rozprowadzamy czekoladową rozkosz równomiernie po cieście i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut, aż polewa zastygnie.
Po wyjęciu z lodówki dzielimy blok na 12 równych części i w każdą z nich – niczym Krzysztof Kolumb flagę w Nowy Ląd – wbijamy połówkę Oreo.
Pierwsza reklama Oreo miała jakieś dziwne odkręć, przekręć, zamocz, skosztuj… My proponujemy od razu widelczykiem do buzi, bez zbędnych ceregiel – a przekręcić to się można, ale ze smaku!
- 25 ciasteczek oreo
- 5 łyżek roztopionego masła
- 125 g cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 450 g serka śmietankowego philadelphia
- 10 pokruszonych ciasteczek Oreo
- 300 g śmietany 36%
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 60 g śmietany 36%
- 8 ciasteczek Oreo przekrojonych na pół
-
Zmiksuj w malakserze ciasteczka Oreo na bardzo drobno.
-
Dodaj roztopione masło.
-
Miksuj jeszcze kilka razy do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
-
Wyłóż spód na formie do ciasta i odstaw na bok.
-
Ubij śmietanę na sztywno.
-
Przetnij laskę wanilii, wyjmij z niej ziarenka i przełóż do osobnego naczynia.
-
W innej misce ubij mikserem serek z cukrem pudrem, aż będzie puszysty.
-
Dodaj ziarenka wanilii.
-
Stopniowo dokładaj śmietanę i mieszaj ręcznie przy użyciu szpatułki.
-
Wykończ pokruszonymi ciasteczkami Oreo i wymieszaj dokładnie raz jeszcze.
-
Rozprowadź krem równomiernie po spodzie i wstaw na minimum 2 godziny do lodówki.
-
Roztop czekoladę w kąpieli wodnej.
-
W osobnym rondelku podgrzej śmietanę, uważając, żeby jej nie zagotować.
-
Dodawaj śmietanę do czekolady, cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Rozprowadź polewę równomiernie po kremie i wstaw do lodówki na minimum 30 minut, żeby polewa zastygła.
-
Podziel sernikowy blok Oreo na 12 części.
-
W każdą z nich wbij połówkę ciastka Oreo.
-
Podawaj i jedz szybko, zanim inni zrobią to za Ciebie.