Pizza Żółwi Ninja, poza ciągnącym się serem mozzarella, zawiera jeden nieśmiertelny składnik obecny w pizzy na każdej imprezie, czy podczas dużej przerwy na lunch w biurze – salami.
Jak zawsze, tradycyjne, cienkie włoskie ciasto i domowy sos pomidorowy dadzą podwaliny pod flagowe jedzenie skorupiastych bohaterów niejednego nastolatka, który miał niewątpliwą przyjemność dorastać w latach dziewięćdziesiątych.
Składniki:
Ciasto:
175g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży (7-8g)
1 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki cukru brązowego
1 łyżka oliwy z oliwek
125ml ciepłej wody
Sos:
2 pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
200g przecieru pomidorowego
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
1 łyżeczka cukru brązowego
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (jeśli nie macie, to zamiast 2 ząbków, użyjcie 3)
Dodatki:
250g startego sera mozzarella
15 plasterków salami pepperoni
Szczypta oregano do posypania
Przygotowanie:
- Ciasto: W naczyniu z miarką mieszamy 50ml ciepłej wody, drożdże i cukier, po czym odstawiamy na 5 minut, aż drożdże zaczną się pienić. W tym czasie, w misce mieszamy mąkę z solą, tworząc „dołek” na spodzie naczynie. W dołek wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, drożdże i pozostałe 75ml wody. Ciasto mieszamy łyżką, przekładamy na oprószony mąką blat i wyrabiamy, aż uzyskamy gładką i elastyczną masę. Ja wyrabiam zawsze ok. 7 minut. Formujemy kulkę, wkładamy ją do wysmarowanej oliwą miski i zakrywamy folią spożywczą, odstawiając ciasto do wyrośnięcia na godzinę lub do chwili, w której podwoi swoją objętość. Po wyjęciu ciasta, wyrabiamy je ponownie (ok. 2 minut) i – w razie potrzeby – podsypujemy blat dodatkową ilością mąki. Teraz czas na rozwałkowanie. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, na grubość ok. 0,5cm. Pamiętajcie, żeby co jakiś czas przewracać je na drugą stronę i rozwałkowywać też na niej (jeśli ciasto przylega do stolnicy, dosypujemy jeszcze więcej mąki), w celu pozbycia się pęcherzyków, coby nam ciasto równo rosło.
- Sos: Pomidory pozbawiamy szypułek i kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwą patelni. Po mniej więcej 3 minutach (żeby nie przypalić cebuli ani czosnku) dodajemy pomidory i doprowadzamy do wrzenia, aż zaczną puszczać soki. Po tym czasie wlewamy przecier pomidorowy, przyprawiamy bazylią, oregano, cukrem, solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Sos gotujemy na średnim ogniu ok. 5-7 minut, co jakiś czas mieszając, aż sos nieco zgęstnieje.
- Przygotowanie pizzy: Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy równomiernie sos. Oprószamy pizzę startą mozzarellą, na wierzchu układamy salami, posypujemy oregano i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni.
Podanie:
Pizza Żółwi Ninja jest daniem grupowym – wobec tego wystarczy podzielić ją nożem do pizzy na 8 kawałków, wyłożyć na stół i odrywać ciasto z ciągnącym się serem, żeby przez chwilę pojeść oczami, zanim zostaną tylko okruchy.
Mądry tip:
- Jeśli Wasz piekarnik posiada funkcję rozpoznawania potraw, możecie skorzystać z takiego programu. Wtedy temperatura pieczenia będzie stopniowo się podnosić, co pozwoli upiec Wam idealnie kruche i lekkie ciasto z podręcznikowo stopionym serem, który, jeszcze chwilę po wyjęciu z piekarnika, bąbelkuje na wierzchu pizzy.
- 175 g mąki pszennej
- 1 opakowanie suchych drożdży 7-8g
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 125 ml ciepłej wody
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g przecieru pomidorowego
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego jeśli nie macie, to zamiast 2 ząbków, użyjcie 3
- 250 g startego sera mozzarella
- 15 plasterków salami pepperoni
- Szczypta oregano do posypania
-
W naczyniu z miarką wymieszaj drożdże, cukier i 50ml ciepłej wody.
-
Odstaw rozczyn na 5 minut, aż zacznie się pienić.
-
Do miski przesiej mąkę z solą i wymieszaj, tworząc w misce dołek.
-
Do dołka wlej łyżkę oliwy, drożdże i pozostałe 75ml ciepłej wody.
-
Ciasto wymieszaj, przełóż na oprószony mąką blat i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne (ok. 7 minut).
-
Z ciasta uformuj kulę i przełóż ją do wysmarowanej oliwą miski, którą zawiniesz folią spożywczą.
-
Odstaw ciasto na 1 godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
-
Wyjmij ciasto z miski, ponownie wyrabiaj ok. 2 minut i rozwałkuj do grubości 0,5cm.
-
Pokrój pomidory w drobną kostkę.
-
Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwą patelni.
-
Po 3 minutach dodaj pomidory i doprowadź do wrzenia, żeby puściły soki
-
Wlej przecier pomidorowy, dodaj bazylię, oregano, cukier, sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj.
-
Gotuj sos ok. 5 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
-
Na rozwałkowanym cieście rozsmaruj równomiernie sos.
-
Posyp pizzę mozarellą, na wierzchu ułóż plastry salami i posyp oregano.
-
Piecz pizzę 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni.
-
Pizzę połóż na okrągłej desce i pokrój na 8 części. Rwij po kolei wybrane kawałki i ciesz się jej smakiem.