Pizza Żółwi Ninja

by Stonerchef

Pizza Żółwi Ninja, poza ciągnącym się serem mozzarella, zawiera jeden nieśmiertelny składnik obecny w pizzy na każdej imprezie, czy podczas dużej przerwy na lunch w biurze – salami.

Jak zawsze, tradycyjne, cienkie włoskie ciasto i domowy sos pomidorowy dadzą podwaliny pod flagowe jedzenie skorupiastych bohaterów niejednego nastolatka, który miał niewątpliwą przyjemność dorastać w latach dziewięćdziesiątych.

Składniki:

pizza-z-salami-pepperoni-mozzarella-bazylia-oregano-i-sos-pomidorowy

Ciasto:

175g mąki pszennej

1 opakowanie suchych drożdży (7-8g)

1 łyżeczka soli

3/4 łyżeczki cukru brązowego

1 łyżka oliwy z oliwek

125ml ciepłej wody

Sos:

2 pomidory

1 cebula

2 ząbki czosnku

200g przecieru pomidorowego

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

1 łyżeczka cukru brązowego

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia

1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (jeśli nie macie, to zamiast 2 ząbków, użyjcie 3)

Dodatki:

250g startego sera mozzarella

15 plasterków salami pepperoni

Szczypta oregano do posypania

Przygotowanie:

  • Ciasto: W naczyniu z miarką mieszamy 50ml ciepłej wody, drożdże i cukier, po czym odstawiamy na 5 minut, aż drożdże zaczną się pienić. W tym czasie, w misce mieszamy mąkę z solą, tworząc „dołek” na spodzie naczynie. W dołek wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, drożdże i pozostałe 75ml wody. Ciasto mieszamy łyżką, przekładamy na oprószony mąką blat i wyrabiamy, aż uzyskamy gładką i elastyczną masę. Ja wyrabiam zawsze ok. 7 minut. Formujemy kulkę, wkładamy ją do wysmarowanej oliwą miski i zakrywamy folią spożywczą, odstawiając ciasto do wyrośnięcia na godzinę lub do chwili, w której podwoi swoją objętość. Po wyjęciu ciasta, wyrabiamy je ponownie (ok. 2 minut) i – w razie potrzeby – podsypujemy blat dodatkową ilością mąki. Teraz czas na rozwałkowanie. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, na grubość ok. 0,5cm. Pamiętajcie, żeby co jakiś czas przewracać je na drugą stronę i rozwałkowywać też na niej (jeśli ciasto przylega do stolnicy, dosypujemy jeszcze więcej mąki), w celu pozbycia się pęcherzyków, coby nam ciasto równo rosło.
  • Sos: Pomidory pozbawiamy szypułek i kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwą patelni. Po mniej więcej 3 minutach (żeby nie przypalić cebuli ani czosnku) dodajemy pomidory i doprowadzamy do wrzenia, aż zaczną puszczać soki. Po tym czasie wlewamy przecier pomidorowy, przyprawiamy bazylią, oregano, cukrem, solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Sos gotujemy na średnim ogniu ok. 5-7 minut, co jakiś czas mieszając, aż sos nieco zgęstnieje.
  • Przygotowanie pizzy: Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy równomiernie sos. Oprószamy  pizzę startą mozzarellą, na wierzchu układamy salami, posypujemy oregano i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni.

Podanie:

pizza-z-salami-pepperoni-serem-oregano-i-domowym-sosem-pomidorowym

Pizza Żółwi Ninja jest daniem grupowym – wobec tego wystarczy podzielić ją nożem do pizzy na 8 kawałków, wyłożyć na stół i odrywać ciasto z ciągnącym się serem, żeby przez chwilę pojeść oczami, zanim zostaną tylko okruchy.

Mądry tip:

  • Jeśli Wasz piekarnik posiada funkcję rozpoznawania potraw, możecie skorzystać z takiego programu. Wtedy temperatura pieczenia będzie stopniowo się podnosić, co pozwoli upiec Wam idealnie kruche i lekkie ciasto z podręcznikowo stopionym serem, który, jeszcze chwilę po wyjęciu z piekarnika, bąbelkuje na wierzchu pizzy.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Ciasto
  • 175 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży 7-8g
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 125 ml ciepłej wody
Sos
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego jeśli nie macie, to zamiast 2 ząbków, użyjcie 3
Dodatki
  • 250 g startego sera mozzarella
  • 15 plasterków salami pepperoni
  • Szczypta oregano do posypania
Wskazówki
Ciasto
  1. W naczyniu z miarką wymieszaj drożdże, cukier i 50ml ciepłej wody.
  2. Odstaw rozczyn na 5 minut, aż zacznie się pienić.
  3. Do miski przesiej mąkę z solą i wymieszaj, tworząc w misce dołek.
  4. Do dołka wlej łyżkę oliwy, drożdże i pozostałe 75ml ciepłej wody.
  5. Ciasto wymieszaj, przełóż na oprószony mąką blat i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne (ok. 7 minut).
  6. Z ciasta uformuj kulę i przełóż ją do wysmarowanej oliwą miski, którą zawiniesz folią spożywczą.
  7. Odstaw ciasto na 1 godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
  8. Wyjmij ciasto z miski, ponownie wyrabiaj ok. 2 minut i rozwałkuj do grubości 0,5cm.
Sos
  1. Pokrój pomidory w drobną kostkę.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwą patelni.
  3. Po 3 minutach dodaj pomidory i doprowadź do wrzenia, żeby puściły soki
  4. Wlej przecier pomidorowy, dodaj bazylię, oregano, cukier, sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj.
  5. Gotuj sos ok. 5 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
Przygotowanie pizzy
  1. Na rozwałkowanym cieście rozsmaruj równomiernie sos.
  2. Posyp pizzę mozarellą, na wierzchu ułóż plastry salami i posyp oregano.
  3. Piecz pizzę 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni.
Podanie
  1. Pizzę połóż na okrągłej desce i pokrój na 8 części. Rwij po kolei wybrane kawałki i ciesz się jej smakiem.

Zobacz również inne artykuły