Truskaweczko, powiedz przecie – dlaczego najlepiej smakujesz z Nutellą?
Sernik Nutella to coś, co musiało się o tej porze wydarzyć. Słońce nagrzewa w pełnej krasie, sezon na truskawki trwa w najlepsze, a w sklepie zawsze znajdzie się jakiś słoiczek/słój/wiadro Nutelli, a wiadomo, że nic tak nie robi dobrze podniebieniu jak zajadanie się truskami maczanymi w płynnej czekoladzie lub w kremie o podobnej konsystencji.
Dlatego właśnie jesteśmy tu z naszym szykownym sernikiem Nutella, który – jak każde nasze ciasto – jest wyjątkowy. I to pod każdym względem.
Po pierwsze primo -ten serniczek jest tak niebiańsko delikatny w konsystencji, że bardziej przypomina mus, który z każdym widelczykiem nabieranego ciasta ścieli kubkom smakowym przytulne, czekoladowe łóżeczko z kołdrą o smaku orzechów laskowych.
Po drugie primo – truskawkowość tego sernika prezentuje się wielowymiarowo, ponieważ zaraz na spodzie z ciasteczek o smaku brownie i solonego karmelu (chwileczkę, jeszcze nie skończyliśmy – czytać dalej!) ląduje ganasz z czekolady deserowej w zorganizowanej grupie przestępczej z kawałków naszych soczystych, polskich truskawek.
A po trzecie primo, ultimo – Nutella opanowała każdy zakamarek tego przybytku słodkiej nagrody. Jest w spodzie, dominuje w masie sernikowej, a podczas jedzenia nasz mózg przeliterowuje sobie to pyszne słowo wielkimi znakami. Zalecamy Wam przygotować jakieś wiadro na ślinę.
Do przygotowania sernika Nutella z truskawkami przydadzą się:
- dwie duże miski,
- mikser,
- szpatułka,
- forma do ciasta (ok. 20cm),
- papier do pieczenia,
- rondelek.
Przed nami piękne chwile.
Składniki:
Spód do ciasta:
200g ciasteczek Hit o smaku brownie i karmelu
2 łyżki Nutelli
Warstwa między spodem, a masą:
100g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady deserowej
100g śmietanki 36% (kremówki)
Kilkanaście truskawek
Masa na sernik Nutella:
420g śmietanki 36% (kremówki)
400g serka śmietankowego
30g cukru pudru
250g Nutelli
Faza pierwsza: Nutella w spodzie
Zaczynamy od przygotowania spodu. W tym celu możemy najpierw wyjąć formę do ciasta i wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie odstawić na bok, a czas pracy malakserem. No właśnie, w pojemniku malaksera umieszczamy ciasteczka wraz z Nutellą i miksujemy je na konsystencję mokrego piasku.
Przenosimy masę na spód do przygotowanej wcześniej formy i dociskamy go do jej krawędzi.
Spód na sernik Nutella wkładamy do lodówki na czas przygotowania pierwszej warstwy ciasta i masy.
Faza druga: czekolada z truskawkami
W rondelku podgrzewamy śmietankę na małym ogniu, aż będzie gorąca, ale nie zagotowana. Następnie wylewamy ją na czekoladę i mieszamy, aż ta się dokładnie rozpuści i połączy ze śmietanką.
Wyjmujemy z lodówki formę ze spodem i rozprowadzamy po niej nasz czekoladowy ganasz. Na wierzchu zaś lądują truskawki.
Spód ponownie wstawiamy do lodówki.
Faza trzecia: Nutella w serniku
W jednej dużej misce ubijamy serek śmietankowy z Nutellą, aż masa będzie delikatna i puszysta, ok. 2 minuty. W osobnej misce ubijamy śmietankę na sztywno wraz z cukrem pudrem, po czym łączymy zawartość obu misek, miksując do momentu, w którym nasza masa będzie jednolita.
Masę na sernik Nutella rozprowadzamy po formie ze spodem i wyrównujemy ją z wierzchu szpatułką.
Sernik wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie możemy go wykończyć truskawkami i innymi elementami dekoracji – my użyliśmy własnoręcznie robionych rurek czekoladowych i kakao.
To jest definitywnie ciasto na szczególne okazje. Mało tego, ma wiele wspólnego ze zdrowiem – dość zdrowo bowiem polecieliśmy z Nutellą, na szczęście kiedy wydaje się nam, że już nie zmieścimy kolejnej łyżeczki, natrafiamy na specjalną warstwę z truskawkami, których soczystość i orzeźwienie sprawiają, że nasza pamięć krótkotrwała pozbywa się tej głupiej wątpliwości.