Burger burgerowi nierówny, ale w prawdziwym „cwierćfunciaku” powinno być czuć kilka rzeczy – soczystą, wysmażoną do własnych potrzeb wołowinę, kremowe, intensywne sosy, chrupiącą bułkę, Statuę Wolności i demokrację.
Co prawda z klasycznym burgerem jest jak z czarnym kolorem – to bezpieczne, smaczne i szybkie wyjście, ale czasem po prostu masz ochotę na coś więcej. A co to jest, to już okazuje się w kuchni.
U mnie wygrała wołowina przyprawiona chilli, natką pietruszki, kminkiem, kolendrą i cynamonem w obstawie bułek grillowych według mojej eksperymentalnej receptury. Wegetarian mogę pocieszyć tym, że oprócz soczystego kotleta z wołowiny jest w tym burgerze dużo warzyw.
Składniki:
Burgery:
400g mielonej wołowiny
1 garść natki pietruszki
1 papryczka chilli
0,5 cebuli
1 jajko
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kminku
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki soli
1 pomidor
1 surowy ogórek
Sałata lodowa
Bułki:
420g mąki pszennej
50ml mleka
225ml wody
50g masła
7g (jedno opakowanie) suszonych drożdży
2 jajka + jedno do posmarowania bułek
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki mielonej cebuli
1,5 łyżki papryki słodkiej
2 płaskie łyżeczki kozieradki
Czarnuszka do posypania
Przygotowanie:
- Burgery: Mięso wkładamy do miski. Cebulę i chilli kroimy w kostkę, a czosnek i natkę drobno siekamy. Dodajemy cebulę, zioła i przyprawy do mięsa, a potem wlewamy roztrzepane jajko. Całość dokładnie wyrabiamy, aż mięso będzie się mocno trzymać, a jednocześnie zachowa elastyczność potrzebną do formowania burgerów. Przyprawioną wołowinę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
- Bułki: Do rondelka wlewamy wodę, mleko i masło. Podgrzewamy mieszankę, aż masło się roztopi. Odstawiamy do wystudzenia. W misce mieszamy mąkę, drożdże, sól i cukier, a następnie dodajemy wodę z mlekiem i masłem. Roztrzepane jajka również wlewamy do miski i wyrabiamy ok. 7-8 minut, do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeśli natomiast będzie się ono kleiło, wysypujemy na blat więcej mąki i wyrabiamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto – tym razem ok. 2 minut – i dzielimy je na 12-15 części. Z każdej z nich formujemy bułkę, którą spłaszczamy dłonią. Bułki odstawiamy do porownego wyrośnięcia na 30 minut, a w tym czasie możemy już nagrzać piekarnik do 205 stopni. Przed włożeniem do piekarnika, smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczywo powinno się piec 10 minut.
- Formowanie i smażenie burgerów: Mięso wyjmujemy z lodówki i formujemy z niego burgery o grubości 2cm. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej rzepakowy i po kolei wkładamy na nią kotlety. Smażymy na sporym ogniu ok. 2-3 minuty z każdej strony (będą średnio/dobrze wysmażone), po czym zdejmujemy je na talerz.
Podanie:
Bułki powinniśmy przekroić na pół i podsmażyć je od wewnątrz na suchej patelni. Na dole kładziemy po kolei: obfitą łyżkę sosu (ja użyłem kowbojskiego), na którym położymy liść sałaty lodowej. Następnie kolej na burgera, świeżego pomidora z ogórkiem i kolejną łyżkę sosu na górze, którą przykryjemy nasze mini-burgery. Możemy je podawać na dużym talerzu lub koszyczku wyłożonym serwetkami w biało-czerwoną kratkę, dla uzyskania klimatu z lokalnych burgerowni i food trucków.
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 garść natki pietruszki
- 1 papryczka chilli
- 0,5 cebuli
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka kminku
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 pomidor
- 1 surowy ogórek
- Sałata lodowa
- 420 g mąki pszennej
- 50 ml mleka
- 225 ml wody
- 50 g masła
- 7 g suszonych drożdży jedno opakowanie
- 2 jajka + jedno do posmarowania bułek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki mielonej cebuli
- 1,5 łyżki papryki słodkiej
- 2 płaskie łyżeczki kozieradki
- Czarnuszka do posypania
-
Mięso włóż do miski.
-
Cebulę i chilli pokrój w kostkę.
-
Czosnek i natkę drobno posiekaj.
-
Do miski z mięsem dodaj cebulę, zioła i przyprawy.
-
Dodaj roztrzepane jajko.
-
Wyrabiaj mięso, aż będzie się sztywno trzymać.
-
Owiń wołowinę folią spożywczą i wstaw do lodówki.
-
Do rondelka wlej wodę, mleko i masło.
-
Podgrzej mieszankę, aż masło się roztopi i odstaw do wystudzenia.
-
Wymieszaj w misce mąkę z drożdżami, solą, cukrem i dodaj wodę z mlekiem i masłem.
-
Następnie wlej roztrzepane jajka, całość dokładnie wymieszaj i wyrabiaj na oprószonym mąką blacie.
-
W razie potrzeby dosyp więcej mąki, gdyby ciasto za bardzo się kleiło.
-
Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.
-
Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i podziel je na 12-15 części.
-
Z każdej z nich uformuj bułeczki i spłaszcz je dłonią.
-
Odstaw bułki do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
-
Nagrzej piekarnik do 205 stopni.
-
Piecz bułki przez 10 minut.
-
Wyjmij mięso z lodówki i uformuj z niego burgery o grubości 2cm.
-
Rozgrzej na patelni masło klarowane lub olej rzepakowy i wkładaj na nią kotlety.
-
Smaż burgery na dużym ogniu ok. 2-3 minut z każdej strony.
-
Bułki przekrój na pół i zgrilluj na patelni od wewnątrz.
-
Na spód ułóż 1 łyżkę sosu, liść sałaty lodowej, burgera, pomidora, ogórka, kolejną łyżkę sosu i przykryj całość.
-
Podawaj na dużych talerzach lub w koszyczkach wyłożonych serwetkami.