PrzepisyWytrawne ImperiumZapiekankiUltra-kremowa zapiekanka z czosnkowego puree z ziemniaków

Omnomnom, nasze kochane ziemniaki! Miniony tydzień zdecydowanie upłynął nam pod znakiem ziemniaka a.k.a. pyry; najpierw mieliśmy zupę serowo-ziemniaczaną, po czym jak garnek z jasnego nieba spadły na nas frytki z sosem cheddarowym. Dzisiaj ziemniory zyskują jeszcze inną formę, bo oto z prosto z naszego piekarnika wyjeżdża rozchwytywana łyżkami, kusząca samym zapachem, ultra-kremowa zapiekanka z czosnkowego puree z ziemniaków.

To jest bez dwóch zdań najbardziej kremowa zapieksa, jaką było nam dane kiedykolwiek zajadać – ona po prostu pieści podniebienie w stopniu co najmniej nieprzywoitym. Dzieje się tak za sprawą masła, mleka i śmietany, które lądują w ugotowanych ziemniakach i doprawione są – uwaga, uwaga – jedynie solą i mielonym czosnkiem. Właśnie tak, aha! Tylko twie przyprawy, a wykonują taką robotę, że brakuje słów.

Warto jeszzcze dodać, że do puree ląduje biały cheddar, dzięki czemu – oprócz tego, że super kremowa – to nasza zapiekanka jeszcze wzorowo się ciągnie. Mało tego, żeby nie przynudzać z teksturami, wykończyliśmy ją lekko przytopionym pomarańczowym cheddarem i nieśmiertelnym połączeniem pt. chrupiący bekon i szczypiorek.


Do przygotowania ultra-kremowej zapiekanki z czosnkowego puree z ziemniaków przydadzą się:


To teraz, aby nie przynudzać z kolei opisami rodem z „Nad Niemnem”, przeniesiemy się do przepisu i zafundujemy Wam receptę na szybką rozkosz.

Składniki:

składniki na zapiekankę z puree

Ultra-kremowa zapiekanka z czosnkowego puree ziemniaczanego:

750g ziemniaków, umytych, obranych i pokrojonych w kostkę

3 łyżki masła

2 łyżki mleka

80ml śmietany 12%, tzw. sour cream

80g startego białego cheddara

0,5 łyżeczki mielonego czosnku

3/4 łyżeczki soli

składniki na wierzch zapiekanki

Na wierzch:

3 plastry boczku, pokrojone w kostkę i usmażone na małym/średnim ogniu na chrupiąco

60g startego pomarańczowego cheddara

1 łyżka posiekanego szczypiorku

4 łyżki zmiksowanych krakersów

Jak zrobić kremowe ziemniaki?

Odpowiedź na to pytanie jest wybitnie prosta; najpierw gotujemy ziemniaki ok. 20 minut, po czym odcedzamy je w durszlaku. Następnie przenosimy kartofelki do dużej miski, w której ląduje masło, śmietana, mleko, czosnek i sól.

ziemniaki przed zmiksowaniem na puree

Miksujemy całość na średnich obrotach miksera do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji, bez żadnych grudek  – nie powinno to zająć więcej niż 45 sekund.

gotowe puree

Do puree dodajemy starty biały cheddar i mieszamy go z kremowymi ziemniakami. Teraz wyjmujemy formę do pieczenia (nasza miała 30x21cm), po której rozprowadzamy całe puree, wyrównując je z wierzchu szpatułką lub spodem łyżki.

puree ziemniaczane w formie

Na wierzch sypiemy zmiksowane krakersy oraz starty pomarańczowy cheddar.

zapiekanka przed pieczeniem

Pieczemy naszą zapiekankę ok. 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku z opcją termoobiegu. Po wyjęciu formy z urządzenia wykańczamy zapieksę bekonem i szczypiorkiem.

kremowa zapiekanka z puree ziemniaczanego

kremowa zapiekanka z puree ziemniaczanego

kremowa zapiekanka z puree ziemniaczanego

kremowa zapiekanka z puree ziemniaczanego

Moglibyśmy Wam teraz życzyć smacznego, ale to tak, jakby życzyć komuś udanych zakupów w Mediolanie, wyciszenia w klasztorze, czy wspominać o zabraniu kremu do opalania na Jamajkę.

Po prostu cieszcie się tą kremową rozkoszą i wyjadajcie ją do ostatniego centymetra kwadratowego formy.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Ultra-kremowa zapiekanka z puree z ziemniaków
  • 750 g ziemniaków umytych i pokrojonych w kostkę
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • 80 g startego jasnego cheddara
  • 80 ml śmietany 12% tzw. sour cream
  • 0,5 łyżeczki mielonego czosnku
  • 3/4 łyżeczki soli
Na wierzch
  • 60 g zmiksowanych krakersów
  • 3 plasterki boczku pokrojone w kostkę i usmażone na chrupiąco na małym/średnim ogniu
  • 30 g startego pomarańczowego cheddara
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Wskazówki
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
  2. Zagotuj wodę w garnku, dodaj ziemniaki i gotuj je ok. 20 minut, aż zrobią się miękkie.
  3. Odcedź je w durszlaku i przenieś do dużej miski.
  4. Dodaj śmietanę, masło, mleko, czosnek i sól.
  5. Miksuj na średnich obrotach miksera do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji.
  6. Wmieszaj starty biały cheddar.
  7. Rozprowadź puree po formie do pieczenia (30x21cm) i wyrównaj je szpatułką lub spodem łyżki.
  8. Posyp zmiksowanymi krakersami i startym pomarańczowym cheddarem.
  9. Piecz ok. 15 minut.
  10. Wyjmij formę z piekarnika i posyp zapiekankę boczkiem oraz szczypiorkiem.
  11. Nakładaj na talerze i zajadaj.