Omnomnom, nasze kochane ziemniaki! Miniony tydzień zdecydowanie upłynął nam pod znakiem ziemniaka a.k.a. pyry; najpierw mieliśmy zupę serowo-ziemniaczaną, po czym jak garnek z jasnego nieba spadły na nas frytki z sosem cheddarowym. Dzisiaj ziemniory zyskują jeszcze inną formę, bo oto z prosto z naszego piekarnika wyjeżdża rozchwytywana łyżkami, kusząca samym zapachem, ultra-kremowa zapiekanka z czosnkowego puree z ziemniaków.
To jest bez dwóch zdań najbardziej kremowa zapieksa, jaką było nam dane kiedykolwiek zajadać – ona po prostu pieści podniebienie w stopniu co najmniej nieprzywoitym. Dzieje się tak za sprawą masła, mleka i śmietany, które lądują w ugotowanych ziemniakach i doprawione są – uwaga, uwaga – jedynie solą i mielonym czosnkiem. Właśnie tak, aha! Tylko twie przyprawy, a wykonują taką robotę, że brakuje słów.
Warto jeszzcze dodać, że do puree ląduje biały cheddar, dzięki czemu – oprócz tego, że super kremowa – to nasza zapiekanka jeszcze wzorowo się ciągnie. Mało tego, żeby nie przynudzać z teksturami, wykończyliśmy ją lekko przytopionym pomarańczowym cheddarem i nieśmiertelnym połączeniem pt. chrupiący bekon i szczypiorek.
Do przygotowania ultra-kremowej zapiekanki z czosnkowego puree z ziemniaków przydadzą się:
- duża miska,
- nóż szefa kuchni,
- tarka,
- szpatułka,
- średni garnek,
- durszlak,
- mikser,
- prostokątna blacha do pieczenia (ok. 20 x 30 cm).
To teraz, aby nie przynudzać z kolei opisami rodem z „Nad Niemnem”, przeniesiemy się do przepisu i zafundujemy Wam receptę na szybką rozkosz.
Składniki:
Ultra-kremowa zapiekanka z czosnkowego puree ziemniaczanego:
750g ziemniaków, umytych, obranych i pokrojonych w kostkę
3 łyżki masła
2 łyżki mleka
80ml śmietany 12%, tzw. sour cream
80g startego białego cheddara
0,5 łyżeczki mielonego czosnku
3/4 łyżeczki soli
Na wierzch:
3 plastry boczku, pokrojone w kostkę i usmażone na małym/średnim ogniu na chrupiąco
60g startego pomarańczowego cheddara
1 łyżka posiekanego szczypiorku
4 łyżki zmiksowanych krakersów
Jak zrobić kremowe ziemniaki?
Odpowiedź na to pytanie jest wybitnie prosta; najpierw gotujemy ziemniaki ok. 20 minut, po czym odcedzamy je w durszlaku. Następnie przenosimy kartofelki do dużej miski, w której ląduje masło, śmietana, mleko, czosnek i sól.
Miksujemy całość na średnich obrotach miksera do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji, bez żadnych grudek – nie powinno to zająć więcej niż 45 sekund.
Do puree dodajemy starty biały cheddar i mieszamy go z kremowymi ziemniakami. Teraz wyjmujemy formę do pieczenia (nasza miała 30x21cm), po której rozprowadzamy całe puree, wyrównując je z wierzchu szpatułką lub spodem łyżki.
Na wierzch sypiemy zmiksowane krakersy oraz starty pomarańczowy cheddar.
Pieczemy naszą zapiekankę ok. 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku z opcją termoobiegu. Po wyjęciu formy z urządzenia wykańczamy zapieksę bekonem i szczypiorkiem.
Moglibyśmy Wam teraz życzyć smacznego, ale to tak, jakby życzyć komuś udanych zakupów w Mediolanie, wyciszenia w klasztorze, czy wspominać o zabraniu kremu do opalania na Jamajkę.
Po prostu cieszcie się tą kremową rozkoszą i wyjadajcie ją do ostatniego centymetra kwadratowego formy.
- 750 g ziemniaków umytych i pokrojonych w kostkę
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mleka
- 80 g startego jasnego cheddara
- 80 ml śmietany 12% tzw. sour cream
- 0,5 łyżeczki mielonego czosnku
- 3/4 łyżeczki soli
- 60 g zmiksowanych krakersów
- 3 plasterki boczku pokrojone w kostkę i usmażone na chrupiąco na małym/średnim ogniu
- 30 g startego pomarańczowego cheddara
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
-
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
-
Zagotuj wodę w garnku, dodaj ziemniaki i gotuj je ok. 20 minut, aż zrobią się miękkie.
-
Odcedź je w durszlaku i przenieś do dużej miski.
-
Dodaj śmietanę, masło, mleko, czosnek i sól.
-
Miksuj na średnich obrotach miksera do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji.
-
Wmieszaj starty biały cheddar.
-
Rozprowadź puree po formie do pieczenia (30x21cm) i wyrównaj je szpatułką lub spodem łyżki.
-
Posyp zmiksowanymi krakersami i startym pomarańczowym cheddarem.
-
Piecz ok. 15 minut.
-
Wyjmij formę z piekarnika i posyp zapiekankę boczkiem oraz szczypiorkiem.
-
Nakładaj na talerze i zajadaj.