Nasze lody kajmakowo-kakaowe są jednocześnie przykładem ewolucji i kreacjonizmu. Na początku bowiem był sam kajmak. Potem Stonerchef pomyślał o krówkowej incepcji, chcąc polać lody płynnym kajmakiem i wykończyć je krówkami. Dalej przewinęła się koncepcja malin, aż w końcu obok kajmaku stanęło kakao. I stworzył Stonerchef lody kajmakowo-kakaowe. I widział, że wszystko, co zaraz zje będzie maksymalnie dobre.

Lody wytwarzamy i kolekcjonujemy w pokaźnych ilościach. Babcia zawsze mawiała, że na przeziębione gardło lody są najlepsze, bo w tak niskich temperaturach bakterie nie mają żadnych szans na przetrwanie. Zabobon czy nie, mamy przynajmniej dobre usprawiedliwienie na opychanie się nimi, no bo przezorny zawsze ubezpieczony, strzeżonego pan Lód strzeże i takie tam.

Jeśli zaś chodzi o lody kajmakowo-kakaowe, to nie tylko smakują jak siódme niebo, ale zasługują bezapelacyjnie na miano ósmego cudu świata i gastro nagrodę Nobla za szybkość przygotowania i prostotę. Mamy tutaj w sumie 3 składniki, odrobinę miksowania, kilka delikatnych ruchów na koniec i ŁUBUDU prosto do zamrażarki na 4-6 godzin.

Po tym czasie można już ronić łzy szczęścia – tylko nie na pojemnik z lodami, żeby ich nie rozpuścić!


Do przygotowania lodów kajmakowo-kakaowych przydadzą się:


Składniki:

składniki na lody kajmakowo-kakaowe

Lody kajmakowo-kakaowe:

460g kajmaku

420g śmietany 36% (kremówki)

2 łyżki ciemnego kakao

Łączymy i mrozimy dwa światy

Mieszamy kajmak ze śmietaną na małych obrotach miksera, aż oba składniki dokładnie się połączą.

masa kajmakowa

Dzielimy tę masę na pół i przelewamy do dwóch miseczek. Do drugiej miseczki dosypujemy kakao i miksujemy, aż połączy się z kajmakiem.

miska z masą kakaową

Ubijamy zawartość obu misek, tym razem na wysokich obrotach miksera – popracujemy tak ok. 5 minut. Po tym czasie bierzemy do ręki spory pojemnik i przelewamy do niego zawartość miski z samą masą kajmakowo-śmietanową. Druga w kolejności ląduje masa z dodatkiem kakao.

lody przed wymieszaniem

Kiedy pojemnik już się wypełni, wkładamy do niego patyczek albo nóż i delikatnymi ruchami mieszamy płynną masę.

lody po wymieszaniu przed mrożeniem

Teraz pora na wspomniane na wstępie ŁUBUDU do zamrażarki. Trzymamy tam nasze lody 4 do 6 godzin, a jak jesteście tak samo high-tech, high-fashion i w ogóle high jak my, to można odpalić w zamrażarce funkcję „super-mrożenie” – to jest takie udogodnienie dla niecierpliwych lodożerców.

lody kajmakowo-kakaowe

lody kajmakowo-kakaowe

lody kajmakowo-kakaowe

lody kajmakowo-kakaowe

lody kajmakowo-kakaowe

Królowa Słodkości miała rację – kakao do kajmaku to był strzał w sam środek tarczy, poprawiony całą serią z karabinu maszynowego.  A te trzy skromne gałki na dwoje to tak dla zachowania pozorów i na potrzeby zdjęcia, bo kiedy sesja się skończyła, to łyżeczki zamieniliśmy na łyżki, ramekiny na pojemnik, a nasze żołądki na posesję Toma Cruise’a.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Lody kajmakowo-kakaowe
  • 460 g kajmaku
  • 420 g śmietany 36% kremówki
  • 2 łyżki ciemnego kakao
Wskazówki
  1. Wymieszaj dokładnie kajmak ze śmietaną na małych obrotach miksera.
  2. Podziel masę na dwie porcje.
  3. Do jednej z misek wsyp kakao i wymieszaj raz jeszcze, aż składniki się połączą.
  4. Ubij zawartość obu misek na wysokich obrotach miksera - poświęć po 5 minut na każdą.
  5. Weź duży pojemnik i przelej do niego najpierw samą masę śmietanowo-kajmakową, a później zawartość miski z dodatkiem kakao.
  6. Włóż do pojemnika patyk lub nóż i delikatnie zamieszaj płynną masę lodową.
  7. Mroź ok. 4-6 godzin.

ZapiszZapisz