KolacjaMięsoObiadPrzepisySzybka patelniaWieprzowinaWytrawne ImperiumWieprzowina w sosie słodko-kwaśnym w 20 minut

22 sierpnia, 2018by Stonerchef0

Jakoś tak się złożyło, że te przepisy, które można u nas zrobić w mniej niż pół godziny (a takich jest u nas niewiele), zawsze spektakularnie się przyjmują wśród naszych głodomorów, więc wiedzeni intuicją, postawiliśmy na kolejną szybką strawę, jaką jest wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym, obok kurczaka w cieście chyba najpopularniejsze danie na wynos od „Chińczyka”.

Jest to również pozycja wymagająca użycia tylko jednego palnika, dzięki czemu zagracanie przestrzeni ograniczamy sobie do minimum, a cała gra polega na wymianie wszystkich składników po kolei w woku – łatwiej się nie da.

Jeśli chodzi o mięso, bazujemy na polędwicy wieprzowej, bo to jest takie danie typu stir-fry, a czyściutka, chuda polędwica idealnie nadaje się do tego rodzaju gotowania. Oczywiście wieprzowina znajdzie się w cieście z jajek i mąki kukurydzianej, bo od jakiegoś roku mamy fazę na chrupiące miejsca i nie chce nam ta obsesja przejść. Poza tym, wtedy mięsko nam się pięknie oplecie sosem słodko-kwaśnym.

A skoro już o wilku mowa, to nasz sos słodko-kwaśny jest sumą kilku sprawdzonych składników, jak m.in. sos sojowy, ketchup, sok z ananasa, czosnek, imbir, miód i inne pyszności. Do tego standardowo: szczypior z dymki, sezam i wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym gotowa, aby zgładzić resztki silnej woli i wpakować Wam się na chatę w tłustych butach. Tak jest.

W czasie, kiedy cała kompozycja będzie się przygotowywać, możemy sobie nastawić ryż, z którego powoli odparujemy wodę, aby nabrał kleistości i nieco kontrastował z tą bombą smakową niesioną przez mięso i sos.


Do przygotowania wieprzowiny w sosie słodko-kwaśnym przydadzą się:


Minimum sprzętu, minimum wysiłku – maksimum smaku.

Składniki:

składniki na wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym:

450g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w 1,5-cm plastry

2 duże jajka, roztrzepane

90g mąki kukurydzianej

3-4 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia)

1 ząbek czosnku, posiekany

sól (lub sos sojowy) i pieprz do smaku

Sos słodko-kwaśny:

1/2 średniego ananasa, pokrojonego w kostkę

1/2 papryki, pokrojonej w kostkę

3 łyżki ketchupu

3 łyżki miodu

3 łyżki octu ryżowego

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka sosu sambal oelek

60ml soku z ananasa

1 ząbek czosnku, posiekany

1 łyżeczka startego korzenia imbiru

Do zagęszczenia:

1 łyżka mąki kukurydzianej

2 łyżki wody

Do podania:

szczypior

sezam

ryż

Nie kuciak – ćwinia

Zacznijmy od przygotowania ryżu. 200g towaru wrzucamy do rondelka, który zalewamy 450 ml wody i zostawiamy do namoczenia na ok. 20-30 minut. Po tym czasie doprowadzamy ryż do zagotowania, uchylamy pokrywkę i zmniejszamy ogień do minimum, żeby ryż sobie pyrkał powoli.

W średniej misce mieszamy wszystkie składniki sosu słodko-kwaśnego (oprócz ananasa i papryki).

W międzyczasie rozgrzewamy porządnie olej w woku. Do miski z roztrzepanymi jajkami wkładamy kawałki polędwicy, czosnek, sól i pieprz. Mieszamy całość niedbale, po czym dodajemy mąkę kukurydzianą i kontynuujemy mieszanie, aż wieprzowina obtoczy się w cieście.

wieprzowina w cieście

Mięso smażymy partiami na sporym ogniu, po ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż wieprzowina zrobi się złota.

usmażona polędwica

Jeśli zostanie zbyt dużo oleju, zlewamy go trochę z woka (wieprzowina ląduje w misce) i wrzucamy na nią paprykę wraz z ananasem.

ananas i papryka w woku

Smażymy je ok. 2-3 minuty, aż zdążą odrobinę zmięknąć, i wtedy wlewamy sos słodko-kwaśny, oraz mieszankę mąki kukurydzianej z wodą, a na końcu dokładnie mieszamy.

sos słodko-kwaśny

Wrzucamy do woka mięso.

wieprzowina dodana do sosu

Mieszamy w woku tak, aby mięso pokryło się sosem i doprowadzamy go do zagotowania na dużym ogniu. Trzymamy zawartość woka przez ok. 1 minutę, aż sos zgęstnieje, mieszając co jakiś czas w ten sposób, żeby sos słodko-kwaśny dokładnie oplatał kawałki wieprzowiny.

wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Bierzemy dwie miseczki, do każdej nakładamy ryż, później stosowną porcję wieprzowiny w sosie słodko-kwaśnym, a wszystko wieńczymy posiekanym szczypiorem i ziarnami sezamu – gho to ve!

wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Jeśli jesteście głodni – ale tak bardzo, bardzo, w opór głodni – to podana przez nas porcja wystarczy spokojnie dla dwojga. W przypadku mniejszego gastro lub ku chwale podjadania, wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym zaspokoi nawet cztery osoby, także widzicie – impreza, lasery i mięso.

podpis pod postem