Jakoś tak się złożyło, że te przepisy, które można u nas zrobić w mniej niż pół godziny (a takich jest u nas niewiele), zawsze spektakularnie się przyjmują wśród naszych głodomorów, więc wiedzeni intuicją, postawiliśmy na kolejną szybką strawę, jaką jest wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym, obok kurczaka w cieście chyba najpopularniejsze danie na wynos od „Chińczyka”.
Jest to również pozycja wymagająca użycia tylko jednego palnika, dzięki czemu zagracanie przestrzeni ograniczamy sobie do minimum, a cała gra polega na wymianie wszystkich składników po kolei w woku – łatwiej się nie da.
Jeśli chodzi o mięso, bazujemy na polędwicy wieprzowej, bo to jest takie danie typu stir-fry, a czyściutka, chuda polędwica idealnie nadaje się do tego rodzaju gotowania. Oczywiście wieprzowina znajdzie się w cieście z jajek i mąki kukurydzianej, bo od jakiegoś roku mamy fazę na chrupiące miejsca i nie chce nam ta obsesja przejść. Poza tym, wtedy mięsko nam się pięknie oplecie sosem słodko-kwaśnym.
A skoro już o wilku mowa, to nasz sos słodko-kwaśny jest sumą kilku sprawdzonych składników, jak m.in. sos sojowy, ketchup, sok z ananasa, czosnek, imbir, miód i inne pyszności. Do tego standardowo: szczypior z dymki, sezam i wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym gotowa, aby zgładzić resztki silnej woli i wpakować Wam się na chatę w tłustych butach. Tak jest.
W czasie, kiedy cała kompozycja będzie się przygotowywać, możemy sobie nastawić ryż, z którego powoli odparujemy wodę, aby nabrał kleistości i nieco kontrastował z tą bombą smakową niesioną przez mięso i sos.
Do przygotowania wieprzowiny w sosie słodko-kwaśnym przydadzą się:
Minimum sprzętu, minimum wysiłku – maksimum smaku.
Składniki:
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym:
450g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w 1,5-cm plastry
2 duże jajka, roztrzepane
90g mąki kukurydzianej
3-4 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia)
1 ząbek czosnku, posiekany
sól (lub sos sojowy) i pieprz do smaku
Sos słodko-kwaśny:
1/2 średniego ananasa, pokrojonego w kostkę
1/2 papryki, pokrojonej w kostkę
3 łyżki ketchupu
3 łyżki miodu
3 łyżki octu ryżowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu sambal oelek
60ml soku z ananasa
1 ząbek czosnku, posiekany
1 łyżeczka startego korzenia imbiru
Do zagęszczenia:
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki wody
Do podania:
szczypior
sezam
ryż
Nie kuciak – ćwinia
Zacznijmy od przygotowania ryżu. 200g towaru wrzucamy do rondelka, który zalewamy 450 ml wody i zostawiamy do namoczenia na ok. 20-30 minut. Po tym czasie doprowadzamy ryż do zagotowania, uchylamy pokrywkę i zmniejszamy ogień do minimum, żeby ryż sobie pyrkał powoli.
W średniej misce mieszamy wszystkie składniki sosu słodko-kwaśnego (oprócz ananasa i papryki).
W międzyczasie rozgrzewamy porządnie olej w woku. Do miski z roztrzepanymi jajkami wkładamy kawałki polędwicy, czosnek, sól i pieprz. Mieszamy całość niedbale, po czym dodajemy mąkę kukurydzianą i kontynuujemy mieszanie, aż wieprzowina obtoczy się w cieście.
Mięso smażymy partiami na sporym ogniu, po ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż wieprzowina zrobi się złota.
Jeśli zostanie zbyt dużo oleju, zlewamy go trochę z woka (wieprzowina ląduje w misce) i wrzucamy na nią paprykę wraz z ananasem.
Smażymy je ok. 2-3 minuty, aż zdążą odrobinę zmięknąć, i wtedy wlewamy sos słodko-kwaśny, oraz mieszankę mąki kukurydzianej z wodą, a na końcu dokładnie mieszamy.
Wrzucamy do woka mięso.
Mieszamy w woku tak, aby mięso pokryło się sosem i doprowadzamy go do zagotowania na dużym ogniu. Trzymamy zawartość woka przez ok. 1 minutę, aż sos zgęstnieje, mieszając co jakiś czas w ten sposób, żeby sos słodko-kwaśny dokładnie oplatał kawałki wieprzowiny.
Bierzemy dwie miseczki, do każdej nakładamy ryż, później stosowną porcję wieprzowiny w sosie słodko-kwaśnym, a wszystko wieńczymy posiekanym szczypiorem i ziarnami sezamu – gho to ve!
Jeśli jesteście głodni – ale tak bardzo, bardzo, w opór głodni – to podana przez nas porcja wystarczy spokojnie dla dwojga. W przypadku mniejszego gastro lub ku chwale podjadania, wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym zaspokoi nawet cztery osoby, także widzicie – impreza, lasery i mięso.