HomeCategoryWieprzowina - Stonerchef

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/06/kebab.jpg

Swego czasu Polskę ogarnął prawdziwy szał kebabowy. Chwilami kebabowni było prawie tyle, co aptek, a to już nie lada wyczyn. Polacy pokochali skrawane mięso z kurczaka lub „baraniny” w dopasowanej do swoich kubków smakowych odsłonie. Cały kraj jechał na cienkim i grubym, a za przepis na dobry kebab pewnie niejeden Jan III Sebiski dałby się...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/12/zblizenie-na-tan-tan-ramen.jpg

Dzisiejszy przepis powinien być tak naprawdę zaserwowany w święto Trzech Króli. Mamy tu bowiem złoto (w przenośni, rzecz jasna), pojawia się także mirra, a kadzidło… Kadzideł to my nigdy nie szczędzimy. Jeśli od jakiegoś czasu trawi Was niepowstrzymane pragnienie wyssania z talerza tłustego wywaru z dużym kopem ostrości (takim z półobrotu, że Chuck Norris nawet...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/10/ramen-songoku-z-bliska.jpg

Nasz przepis na ramen songoku to żywy dowód na to, jak przekuć porażkę w sukces. Zapomnijcie o wykładach motywacyjnych i wizualizowaniu rzeczywistości, bo to życie – a właściwie kuchnia – pisze najlepsze scenariusze i robi to bardzo tłustym i klarownym bulionem. Do tej pory zrobiliśmy tylko jeden ramen, chociaż to był taki niby-ramen, gdyby się...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/08/wieprzowina-w-sosie-slodko-kwasnym-posypana-sezamem.jpg

Jakoś tak się złożyło, że te przepisy, które można u nas zrobić w mniej niż pół godziny (a takich jest u nas niewiele), zawsze spektakularnie się przyjmują wśród naszych głodomorów, więc wiedzeni intuicją, postawiliśmy na kolejną szybką strawę, jaką jest wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym, obok kurczaka w cieście chyba najpopularniejsze danie na wynos od „Chińczyka”....

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/06/schabowy-z-kimchi-na-puree.jpg

Może to i dziwne, ale to jest dopiero nasz pierwszy przepis na schabowe, jaki kiedykolwiek opublikowaliśmy. Nie wiemy, czym to jest spowodowane. Być może tak się zakręciliśmy w tym uzewnętrznianiu naszych kulinarnych zboczeń, że zapomnieliśmy o pięknie prostego kotleta? Prawdopodobnie tak. Potraktujmy to jednak nie jako porażkę, ale jako przypowieść o dzieciach marnotrawnych nawróconych na...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/05/pulled-pork-ze-sliwkowym-bbq.jpg

Kiedyś na imprezy przynosiliśmy dużo alkoholu. Teraz, dla odmiany, przynosimy dużo jedzenia, więc jak Stonerchefowie wchodzą na domówkę, to nikt z niej nie wyjdzie głodny, a i ci pijący będą mogli dłużej wytrwać batalię z grawitacją. Win-win, nieprawdaż? Na ostatniej domówce na stół wjechały kanapki z pulled porkiem w cherry coli z sosem BBQ na...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/03/fasolka-po-kowbojsku-pionowo.jpg

Kiełbasy mają w naszym sercu (i jadłospisie) szczególne miejsce. Wytrawny Imperator od małego prezentował roszczeniową postawę w kierunku aromatycznych kiełbas, żądając w wieku 4 lat od wędliniarza, żeby “dał mnie no tej podwawelskiej, raz”. Z kolei Królowa Słodkości doświadczyła z udziałem kiełbasy prawdziwego cudu. Otóż rzecz się działa w czasie świąt wielkanocnych, kiedy Nitka stawiła...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/01/udon.jpg

Makaron udon chodził nam po głowie od naszej wizyty w gdańskim „Ping Pongu”, gdzie chwyciły nas za serce azjatyckie wyroby mączne. I gdy się tak zastanawiamy coraz dłużej, to już nie wiemy, kto kręci lepsze makarony – Włosi czy Japończycy? Chociaż po tym, jak zaserwowaliśmy sobie smażony makaron udon z wieprzowiną, szala przechyliła się na...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2018/01/dwie-kanapki-z-mielonymi.jpg

Wśród naszych narodowych mądrości, zaraz obok „mądry Polak po szkodzie”, „Polacy nie gęsi i swój język mają”, jest jeszcze jedna sentencja, która wyjątkowo mocno wryła się w nasze dziedzictwo, a mianowicie: zostaw ziemniaki i chociaż mięso zjedz. Dezaktualizujemy ten apel, bo nasze kanapki z mielonymi mają wszystko zamknięte w jednej całości – i są kosmicznie...